Most akkor meddig érdemes tölteni a telefont?
Ahány oldal, annyi ideális %. Már azt se tudom, hogy foglalkozzak-e ezzel.
A most vásárolt telefonom (iPhone 12) 90%-ig gyors töltéssel tölt. De van ezer oldal, ahol 80%-ig ajánlják, hogy legyen feltöltve. Meg a merítésnél is van ezer féle tanács, 10-től 30%-ig.
És valóban jobb az akkumulátornak, ha többször van bele kevesebb töltve, mint egyszerre sok?
#11:
"ugyanakkor TESLA azt mondja, hogy ha nem 100%ra töltöd, kitolhatod az akksi élettartamát. Hiába engedi meg, hogy 100%ra töltsed, nem ajánlja."
Nikola Tesla biztosan nem mondott ilyet, mivel az Ő idejében még nem volt lítium akku...
A Tesla nevét viselő autó gyártó talán javasolhatott hasonlót, de ugyebár ott más felépítésű az akkumulátor (pakk), mint egy telefonban (ahol nincs akku pakk), illetve teljesen eltérő a használat módja is. Abban a használati módban, ahogy az e-autókban történik a használatuk, valószínüsíthetően ténylegesen nagyobb mértékű élattartam különbséget jelent a teljes feltöltés elkerülése, vagyis akkora költséghatár mellett már érdemes odafigyelni rá. Ugyanakkor egy 80% -ig töltött e-autó akku kisebb hatótávot tud csak produkálni újratöltés nélkül.
A telefonokban a lítium akkuk használati módja (és persze azok típusa miatt és a rájuk épített védőáramkör miatt, valamint a készülékek elektronikai és szoftveres védelmei miatt is) az e-autóktól eltérően nem mutatnak ilyen értékarányos élettartam különbséget a teljes töltési ciklus kihasználása VS a 80% -ig töltés közt. Mindezt úgy, hogy figyelni sem kell arra, mikor vegye le az eszközt a felhasználó a töltőről.
Illetve ennek a (példúl) 20-80% -ig töltős dolognak van egy olyan negatív vonzata is, miszerint használat közben nincs egy teljes töltöttség amit a felhasználó kihasználhat, mivel nem 100% -ról indúlt és nem meríti 0% -ig. Azaz egységnyi idő alatt többször szükséges tölteni az adott készüléket és még felügyeletet is igényel a teljes töltődés elkerülése miatt és a teljes lemerülés elkerülése miatt is, mindezt realizálható ellenértékű pozitív hatás nélkül.
Bár akinek van kedve a készüléket pár hét/2 év miatt körülugrálni, az felőllem tegye ezt nyugodtan. Szerény véleményem szerint ekkora odafigyelés ráfordítást nem ér a dolog, mivel mire tönkremegy az akku, addigra vagy az ember cserélné a telefont is, vagy akkorra már pár forintonként/hó is összeszedte az akku + a csere árát...
Nem gúnynak szántam.
Egyébként akkor milyen vagyok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!