A motorvédő a ludas?
3 fázisú villanymotorról lenne szó. Szakadás a tekercselésen - újratekercselve - nem indul. Direktbe kötve megy a motor.
A végleges beépítési helyén van a körben egy mágneskapcsoló és egy motorvétő relé.
Kikötött motor esetén nézem a drótvégen kijövő feszültségeket, hogy mit kapna a motor.
Nullához mérve 230V , 230V , 70 V
Sajnos nem tudom pontosan, hogy mi van egy motorvédőben. Kijelenthetjük, hogy egy motorvédő hiba esetén ilyen adatok mérhetők ?
Azt a 70 V-os vonalat nem próbáltam terhelten mérni, csak amennyivel a műszer beterhel.
Normál üzemben a motorvédő engedélyezné a mágneskapcsoló bekapcsolását, amin keresztül indul a motor. Jelen pillanatban a mágneskapcsoló nem kapcsol be. Van viszont a motorvédőn egy teszt gomb, ha azt benyomom akkor beránt a mágneskapcsoló.
A kérdésre válaszolva: Igen!
Valószínű, hogy égett a motorvédőben az a fázis-ág, amelyiken csak a műszerrel lehet 70Voltot mérni.
A motor terhelését(áramfelvételét) viszont nem képes átengedni.
1, 7,8 ohm
2, 8,5 ohm
3, szakadás, még a műszer 20 Mohm-os állásában is.
Akkor úgy néz ki a hiba megerősítést nyert.
Már csak az a kérdés, hogy a villanymotor ment e előbb tönkre vagy a motorvédő ?
Anno , mikor jelentkezett a hiba akkor bekötött helyzetben kiemeltem a motort a helyéről és úgy próbáltam, hogy lássam a tengelyvéget. Nagyon lassan forgott még egy keveset, majd teljesen leállt és csak remegett.
Most viszont nem is remegett, mikor próbáltam beindítani. Utólag érthető, a mágneskapcsoló nem engedte. Ekkor kezdtem keresni az egyéb hibaforrást.
"Már csak az a kérdés, hogy a villanymotor ment e előbb tönkre vagy a motorvédő ? "
A motorvédő egyértelműen.
Kontaktos vagy szakadt lett egy áramköre.
Maradt kettő.
Annak a kettőnek megnőtt az áramfelvétele, a két tekercsből az egyik megszakadt, megszakadt az áramkör, megállt az egész.
Valószínűleg ez valami kisebb motor lehet termikus védelem nélkül.
És a motorvédő sem volt helyesen beállítva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!