Kb 10 ezer forintért vehetek jó kávéfőző gépet?
("hagyományos", fémfilteres)
Momert 1320 a MédiaMarktban van 6 ezerért, rendelhető online is (500 a kiszállítási költség.) Ugyanitt Hausmeister 7 ezerért. Euronics-ban Hauser 9999-ért.:-)
Őszintén szólva én a hagyományos kotyogósomat max egy szuper darálósra cserélném le (ha nem 80-100 ezer körül lenne), ittam már mindenféle átfolyóssal főzött kávét, de közelében sincsenek....-)
2015. aug. 18. 01:43
Hasznos számodra ez a válasz?
2/12 A kérdező kommentje:
kicsit olvasgattam itt a témában, és valaki írta, hogy egy nagyszabású kísérletben a 100 ezer fölötti gépek után a második legjobb kávét a kotyogós adta. Nem egészen értem, hogy miért. /// azt is megtudtam, hogy a presszó kávé nagyobb nyomáson készül (kb 15 bar, ha jól emlékszem, az ilyen kávéfőzők 4-5 barjával ellentétben, így állítólag több koffeint tartalmaz... Érdekes. Még megfontolom talán, hogy én is kotyogok, csak kicsit kényelmesebbnek érzem a gépet, és ilyesmiben lusta vagyok.
Csatlakozom ahhoz amiket olvastál és a 10.000 Ft-os gagyi "presszó" gépekről én is inkább lebeszélnélek. Ha ennyi a keret, akkor kotyogó, de arra akkor ne sajnáld a pénzt, abból minőségit vegyél. (Azok viszont Auchanban, tescoban nem lesznek) Bialetti a legnagyobb márka a kotyogók közt. Nem gondolom, hogy időigényesebb lenne a kávékészítés vele: vizet raksz bele, kávét, rátekered a tetetjét, eddig nagyon hasonló a menet, a végén pedig fölrakod a tűzhelyre :) Én max fokozaton fűzöm le, 3 perc alatt lejön a kávé.
2015. aug. 19. 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
Amúgy ha sok pénzem lenne, én is darálós hiper-szuper és esztétikus, formatervezett, presszógépet vennék, de az tényleg 100.000-es nagyságrend, úgyhogy maradok a kotyogómnál. Megyek, iszom is egyet. :)
2015. aug. 19. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
Ha kotyogós mellett döntesz, olyat javasolok, ami nem egybeépített, hanem külön kiöntője van (mint pl. a Szarvasi porcelánkiöntős.) Többfélét használtam már, könnyebb tisztán tartani a porcelán kiöntőt (nem mellesleg esztétikusabb és praktikusabb is), ugyanolyan jó kávét főz, mint a csúcsmárka, mert a működési elve tökugyanaz, 2-3 perc alatt lejön belőle.
2015. aug. 19. 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
Egy tévhitet azért eloszlatnék tisztelt válaszadók. Mivel elég közel állok a tűzhöz vagy inkább a forró alumíniumhoz mivel ott dolgozom ahol a szarvasi kv főzők alkatrészeit öntik. A porcelán kiöntős(seherezádé) az nem kotyogós hanem sima átfolyós rendszerű főző. A "kotyogós" azért kapta ezt a nevet mert a felső tartály rész felömlő csövében van 1 kúpos fém rúd aminek nyomás szabályzó szerepe van. Nyitás-zárás közben adja a kotyogó hangot. Magasabb nyomáson dolgozik ezért jobban kilúgozza a kávét.
T.kérdező ha valóban jó főzőt akarsz venni vedd a Szarvasi 611/1-et örök darab. Egyszerű mint a faék:))
2015. aug. 19. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
Pont ma vettem
[link]
Előtte az elődjét használtam, amit nem gyártanak már, ez a továbbfejlesztett változata.
Az előző bírta 6 évig, akkor is csak a füle esett le.
2015. aug. 24. 22:24
Hasznos számodra ez a válasz?
Ez érdekes, új infó, 6. válaszoló. A szarvasi fémvázas presszógépe tényleg örök darab. A családban van több példány is, nagyszüleimtől örökölt, meg gyerekkoromból maradt stb. Kb mindegyik meg van már 30 éves... Egész jó kávét csinál, ár/érték arányban tényleg érdemes azt venni. Ha többen kávéztok, akkor ez, ha többnyire egyedül, akkor a kotyogó lehet a praktikus megoldás. Esetleg meg van már az új gép? :)
2015. aug. 25. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
Kedves 6-os, tényleg csak kíváncsiságból kérdezem: a Seherezádé sorozatban ugyanúgy alul van a víztartály, és (csak józan paraszti ésszel) ugyanakkora nyomás kell, hogy a fejlődő gőz átpréselje a kávétartályon a vizet, mint a kotyogósban. Szerintem ez nem átfolyós rendszer, azokban felülről folyik át a forró víz a kávétartályon, nem? Én nem érzek különbséget a sima kotyogós és a Seherezádé által főzött kávé között, van valami számokban kifejezhető különbség a gőznyomás tekintetében a kettő között?
Nekem két bajom volt a hagyományos kotyogósaimmal:
1. nehéz a középső kifolyócső miatt rendesen kitisztítani a felső részt, könnyen "beleég" a kávé
2. előbbi miatt, ha nem ittuk meg egyszerre a főzetet, nem szívesen tartottam benne a maradékot, külön kiskannát is kellett használnom.
A porcelánkiöntőssel ezek kiküszöbölhetők.
2015. aug. 25. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
10/12 A kérdező kommentje:
Valaki el tudja magyarázni nekem, hogy miért jön minőségibb kávé a kotyogósból, mint a villanyba bedugósból? Nem értem. Kibicként annyit értek, hogy vagy alulról v. felülről forrázódik a kávé :) de miért jobb ha alulról? és rémlik h olyat is olvastam h még a koffein is több lesz benne a kotyogóssal...
Kapcsolódó kérdések: