Igaz hogy éjszaka olcsóbb az áram?
Most vettem egy új mosógépet, és alaposan elolvastam a használati utasítást. Mivel van rajta időzítő, azt javasolja a gyártó, hogy mossunk inkább éjszaka, mert olyankor egyébként is olcsóbb az áram.
De én úgy tudom az éjszakai áram a bojlerre vonatkozik csak. Mivel arra van kötve külön egy villanyóra. Akkor most mi van?
Most engem akarnak hülyének nézni, vagy tényleg az vagyok, és éjszaka olcsóbb?????
Az az éjszakai áram olcsóbb, amelyiket azon az órán keresztül használsz el, amelyiket vezérelve működtetnek. A rendes órán keresztül használt éjszakai áram nem olcsóbb.
De gondolom meg lehet oldani, hogy ne csak a bojler legyen arra az órára rákötve.
Szerintem jól gondolod, egy órával csak egyféle tarifa szerint fizetsz, mint ahogy én is.
A gyártó próbálkozik mindenfélével, hogy többen megvegyék a portékáját.
A mosógép használatija nem ír hülyeséget, viszont az előttem szólók (igen, az EON-os is) kicsit hülyeséget mondott.
Pl. ELMŰ esetén a szolgáltatótól beszerzett engedély birtokában (amelyet minden különösebb ok nélkül engedélyezni is szoktak) lehet egy konnektor a vezérelt áramra kötve, amelyet használhatsz a mosógépre.
Tehát irány az áramszolgáltató.
A mosógépek pedig nem mennek tönkre. Egy éjszaka alatt kb. öt órát szinte biztos szolgáltat vezérelt áramot a szolgáltató (hiszen egy nap 8 órát kell neki), azaz tuti, hogy kimos a mosógép. A mostani mosógépek pedig erre abszolút fel vannak készítve, hogy mondjuk két ütemben kell kimosnia.
Itt egyetlen szóval sem írják, hogy a vezérelt mérőre kizárólag bojlert vagy hőtárolós kályhát lehetne kötni!
"azokat a fixen csatlakoztatott elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást."
Az E-on esetén előírás, hogy FIXEN, tehát nem dugaszolhatóan. Viszont az ELMŰ esetében nem előírás. Emellett pl. az ÉMÁSZ is ad egy dugóra engedélyt (és az ÉMÁSZ az már E-On terület). És nem kell éveket várni az engedélyre.
A másik dolog: Éjszakai áram kötelezően legalább NYOLC ÓRÁT VAN, ebből szinte biztos, hogy öt órát folyamatosan, ugyanis az éjszakai órákban valószínűleg sokkal kisebb a terhelés, mint nappal. Így nappal egy-egy nem csúcsidőszaki felhasználásban bekapcsolhatják, de jellemzően ÉJSZAKA fog menni, és szinte biztos, hogy lesz három-öt egybefüggő (nem különálló) óra, amikor lesz "éjszakai áram."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!