Trafótekercselésben jártas ember segítségét szeretném kérni. Van nekem pár db üres trafó vasmagom és ezeket szeretném életre kelteni. Ehez kérnék segítséget,hogyan kell kiszámolni a menetszámot,huzalvastagságot? stb.
50Hz-es lemezelt vasmagú trafóról van szó?
Vannak transzformátor méretező programok meg online kalkulátorok.
Sajnos a képletben szerepel a vasmag néhány tulajdonsága ami ha nem ismert, az nehézséget szokott okozni.
"nehézséget szokott okozni."
Ha nem tudom, akkor rosszabb vasat (kisebb T Tesla) választva, ne lesz annyira kiterhelve a vasmag.,.
"Ha nem tudom, akkor rosszabb vasat (kisebb T Tesla) választva"
Hát ahhoz is tudni kellene hogy mi az aminél rosszabbat kell választani. :)
De igazad van, nem a legjobbal kell számolni. Sajnos így is blöff lesz, ami vagy bejön, vagy nem.
"1.8cm×3cm ez 5.49 négyzetcenti ami kb 22 wattot tud vinni maximum"
Sajnos ez az anyagán is múlik, nem csak a keresztmetszetén.
A huzalátmérőre vannak táblázatok, hogy mekkora átmérőjű réz mekkora árammal terhelhető. Azok alapján kell számolni.
Lehet még olyan bökkenő, hogy a számított átmérővel a számított menetszám nem fér el a csévén.
2-es válasz..
1. Tegyél egy vonalzót az 5.5 vasmagkeresztmetszet alá.
2. Válassz vasmag erővonalszámra 10 000Teslát
3. Primer voltonkénti menetszám: 7.8 osszál: 230/7,8 ennyi a primer
4. Szek. voltonkénti menetszám: 8.80 (ha 10 voltot akarsz: 8,8*10
5. Primer áram 16VA-hez: 16/230 > 0,07A
6. 2. táblázat ca: 0,23-as huzal.
7. szekunder ugyanígy, feszültségét Te tudod, aszerint..
8 Áramot tudod, táblázatból kiguglizod..
Ellenőrizni kell a csévetesten elfér a szükséges huzalból a szükséges menetszám.
Ha nem alább kell adni az igényeket..
Így nagyon nem lőssz mellé...
Elrontottam..
3. pont :230*7,8..
SRY (éreztem hogy valahogy kevés az)
Mindegyik az arra a vasra igaz voltonkénti menetszám.
Mivel itt-ott veszteségek a primer a valós és kisebb (voltonként! a megadott gerjesztéshez) a szekunder nagyobb menetszámos, mert esik rajta a feszültség, ha áram folyik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!