Miért van áram a vezetékben hiába van lekapcsolva az elosztó?
Felszereltem egy LED szalagot a tükör köré, ami egy 12 voltos adapterről kapja az áramot. Ezt az adaptert egy egyszerű 3-as lyukú elosztóba (OBI-ban vásárolt) dugtam amit be/ki lehet kapcsolni.
A probléma, hogy hiába kapcsolom le az elosztót, érzem hogy van benne áram. Erre úgy jöttem rá, hogy mikor felragasztottam a LED csíkot, közbe le volt kapcsolva az elosztó, és éreztem hogy (nyilván minimálisan) de csípi az ujjam. Kipróbáltam egy másik elosztóval, de ugyan úgy éreztem a csípő érzést.
Ez normális? Vagy mitől lehet? Hiába van lekapcsolva az elosztó, minimális áram átfut rajta?
Köszönöm a válaszokat.
Azon a kis elosztón csak kis kapcsoló van gondolom, szélessége fele a másik fajtának.
Egy ágat szakít meg, viszont a fázis csak a tápegységbe megy, amiben szokott lenni egy kis zavarszűrő kapacitás a primer-szekunder között, azon keresztül szivárog át némi áram.
Nem életveszélyes természetesen, hiszen úgy kell tervezni.
#13 az se veszelyes ha sima kabelel (tapegyseg nelkul) van valami osszekotve es ugy fogod meg veletlen a megszakitatlan fazist
ilyen kapcsolok tenyleg "nagyon jonak" tunek szerintem, de ti tudjatok
15.
Tehát akkor ez a hála, hogy 4. hozzászólásod kóboráramos marhaságait és vérlázító helyesírását lazán elengedem, nem szólok miatta.
Te meg jössz itt ilyen irreleváns cincálásokkal.
Próbáld már megállni, nem fontos neked mindenre megjegyzéseket tenni, de főleg engem ne irritálj, ha még írni sem vagy képes tisztességesen.
Én még könyveken nőttem fel, tartsuk már ezt tiszteletben!
A jelenség oka az, amit 13-ban Szervizmérnök úr leírt.
Közveszélyes Kontár, a hozzászólásaid alapján valóban kiérdemled ezt a nevet. A hozzászólásaiddal alapvetően az a probléma, hogy, amiket leírsz annak sokszor köze sincs a valósághoz. Itt általában − elnézést, de így mondják − laikusok tesznek fel kérdéseket. Ők nem tudják eldönteni egy válaszról, hogy helyes vagy nem. Te például most ezt írtad:
„az se veszelyes ha sima kabelel (tapegyseg nelkul) van valami osszekotve es ugy fogod meg veletlen a megszakitatlan fazist”
Ezzel azt sugallod, hogy a fázisvezető megérintése minden esetben teljesen veszélytelen, ami egyáltalán nem igaz! Ez csak akkor igaz, ha a fázisvető megérintésén kívül sem a nullát, sem a védővezetőt, sem pedig bármilyen a földdel fémes kapcsolatban levő tárgyat nem érintenek meg. Vagyis olyat leírni, hogy a fázis megérintése nem veszélyes, nagy felelőtlenség! Egy hozzá nem értő ezt nem tudja eldönteni, neki inkább olyat kellene írni, ami a nagyobb biztonságot jelenti, vagyis azt, hogy a fázisvezető megérintése veszélyes. Egy laikust jobb, ha távol tartunk a veszélyes dolgoktól, még akkor is, ha ez nem minden esetben veszélyes. Egyébként meg kedves Közveszélyes Kontár, nem kötelező minden kérdéshez hozzászólni, amihez nem értesz kellő mértékben, ahhoz jobb, ha nem szólsz hozzá, mert félrevezeted, súlyosabb esetben veszélybe sodrod a kérdezőt.
4-es hozzászólás:
hoszabitot − hosszabbítót
15-ös hozzászólás:
kabelel − kábellel
tunek − tűnnek
Ezek csak a különösen súlyos helyesírási hibák, azon kívül, hogy nem használsz ékezeteket. Most ne gyere azzal, hogy ez nem a helyesírásról szól. Egy műszaki ember igenis írjon nyelvtanilag és szakmailag is helyesen.
Szoktam kihagyni betűket én is, az nem számít tudatlanságnak, csak elütésnek. Ez nagyon gyenge kifogás.
Elég irritáló egyébként, ha például már sokszor leírtam egy szót rendesen, de máskor kimarad véletlenül egy betű és abba beleköt valaki, az tényleg csak kötekedés.
Teljes képet kellene tekinteni, ami egyeseknek mintha nem menne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!