Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Úgy működik a túlfeszültség...

Úgy működik a túlfeszültség védelem, ha egy 10m-es lengő hosszabbítóba dugom az elosztót?

Figyelt kérdés

Egy ilyen 1 foglalatos lengő hosszabbítóba van dugva a túlfeszültségvédős elosztó, mert helyileg csak így tudtam megoldani: [link]

Ez pedig az elosztó: [link]

Az lenne a kérdésem, hogy így is működik-e a védelem, vagy csak ha közvetlenül a fali konnektorba van dugva az elosztó?

2023. dec. 3. 05:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
69%
Hát ha egyáltalán működőképes (ami egyáltalán nem biztos), akkor a hosszabbítóval is pont ugyanúgy működik. A falban is vezetékek vannak, meg a hosszabbítóban is, a működést nem befolyásolják.
2023. dec. 3. 08:07
 2/15 Szirty ***** válasza:
56%

"A falban is vezetékek vannak, meg a hosszabbítóban is, a működést nem befolyásolják."

A vezeték hossza befolyásolja (rontja) a védelmi képességét.

A magyarázat az, hogy a hosszabb vezetéknek nagyobb az ellenállása és az induktivitása is.

Mivel a túlfesz. impulzus gyors lefolyású ezért ez sokat számít.

2023. dec. 3. 08:38
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Ezek a vacak hosszabbítók általában nem védenek semmit. Annyival jobbak mint a nem túlfeszvédősök, hogy nagyobb rajta a gyártónak a haszna.

Ha beleb.sz a villám a házba, akkor visz mindent mint a piros hetes, akármibe is van dugva.

2023. dec. 3. 09:57
 4/15 Szirty ***** válasza:

Pedig a készülékekben is sokszor van varisztoros túlfesz. levezetés.

De nem azért, hogy túléljen egy közvetlen atomcsapást, hanem azért, hogy a kis energiájú túlfeszültséget levezesse.

Ezt megteszi hosszabbítós túlfesz védelem is. Tehát többet használ mint árt.

A gazdasági szempontokkal nem vitatkozok :)

2023. dec. 3. 10:02
 5/15 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

A biztonsági öv sem véd meg a villanymozdonytól. De nem ok nélkül használják mégis.

Szervizbe is sok olyan készülék bekerül, ami komolyabb energiát nem kapott, nem égett szét semmi.

Ami kisebb baja lett (pl. Graetz-híd), azt egy varisztor is megfogta volna, ha lett volna.

Volt is, némelyik DVD-lejátszóban például, csak a varisztor ment zárlatba vagy égett szénné, meg az olvadóbiztosíték, de más baja nem lett. Ha előtte lett volna egy ilyen védelem, akkor elvileg csak azt kellett volna cserélni.

2023. dec. 3. 11:10
 6/15 anonim ***** válasza:

"A vezeték hossza befolyásolja (rontja) a védelmi képességét."

A hosszabbító az elosztó előtt van, nem utána. Előtte meg még ott van a falban lévő ki tudja, mennyi vezeték, meg az oszlopról bejövő vezeték, meg az oszlopon lévő vezeték, szóval ehhez képest egy hosszabbító olyan sokat már nem számít.

2023. dec. 3. 15:51
 7/15 Szirty ***** válasza:

"A hosszabbító az elosztó előtt van, nem utána."

Azt írta hogy a túlfeszültségvédőt a hosszabbítóba dugja. Én legalábbis így értettem.

"Előtte meg még ott van a falban lévő ki tudja, mennyi vezeték..."

Igen. Az is lehet 5-10 méter (hacsak nem 20 szobás kastélyban lakik).

Ehhez képest egy 10 méteres hosszabbítás megduplázza a vezeték hosszát. Szerintem az jelentős változás.

Az oszlopról bejövő és az utcában az oszlopokon futó vezeték nem számít, mert a mérőóránál lévő földelőszonda és a levezető közötti vezeték az amin a túlfeszt levezeti.

2023. dec. 3. 15:59
 8/15 anonim ***** válasza:

Megtévesztőnek tartom ezeket a bedugós eszközöket túlfeszültség védőnek hívni, mert nagyon nem azok. Némi hálózati zavart ugyan képesek szűrni, de semmi komolyabb védelemre nem alkalmasak.

B+C típusú védelmi készülékek működnek a gyakorlatban (megfelelő védőföldeléssel)

2023. dec. 3. 18:30
 9/15 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

8.

Villanyszerelő gondolkodás.

Amiről én beszéltem, egy másik szakma.

Magam pedig egy átmenet vagyok, mert erősáramot is tanultam, több dologra is van rálátásom (hogy egyebet ne említsek).

2023. dec. 3. 19:56
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

az okoskodás felesleges uraim!

A lényeg: így is működik

2023. dec. 3. 20:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!