Új no frost hűtőben vízpára lesz a csomagolt sajtoknál, ez gond lehet?
Sziasztok!
Vettem egy új LG no frost hűtőszekrényt, a sima részen az alapbeállítás 3 fok. Észre vettem, hogy a fóliázott, szeletelt sajtoknál, amikor még bontatlanok 4-5-6 csepp víz(gondolom pára lecsapódás keletkezik). Ez jelent valami gondot? Vagy állítsak a hőfokon? (Inkább ide írtam direkt, mint a háztartási gépek rovatba.)
Hát...A baktériumok jobban szaporodnak nedves(ebb) környezetben. Vannak kemény, félkemény és puha sajtok. A keménység (vagy puhaság) a sajt nedvességtartalmát mutatja meg. Valószínű, hogy puha vagy félkemény sajtod van, így tehát ez normális jelenség.
A "fóliázott, szeletelt sajtok" nem vákuum csomagolt sajtok. A vákuum által levegőt szívnak ki, tehát azt, amire a baktériumoknak nagy szükségük van a szaporodáshoz (de nem az összeset!).
Bennem viszont felmerül a kérdés, hogy hogyan láthatsz cseppeket, merthogy a fóliázott sajtokat szorosan szokták fóliázni. Nem vákuumcsomagolt sajtod van?
Minél magasabb egy szerves anyag nedvességtartalma, annál hamarabb romlik meg. (Logikusan: A legkésőbb romlik meg a kemény sajt.)
Tehát önmagában nem probléma a kicsapódó csepp (természetes jelenség), de ki kell tapasztald, hogy meddig áll el az a fajta sajt.
Ha állítasz a hőfokon (megemeled), akkor a környezet fel fogja venni a lecsapódott párát (vagy annak egy részét), így nem fogsz ugyan cseppeket látni (vagy kevesebbet), de hamarabb fog megromlani. Teendőd tehát nincs, csak egy: egyed meg időben a (puha / félkemény) sajtot.
Köszi a választ ezek azok a sajtok, amit gyárilag kapni, alul kemény műanyagban van egy táclán és felül olyan lehúzható fólia van, ami félig meddig vissza hajtható és rázárható.
Itt mindig van egy kis üres hely a tálcában felül vagy elöl, mert nem érnek pont végig a sajtszeletek. És itt látom a párát, de gondolom ebben a melegben ez normális.
Szívesen.
Tehát ilyesmi: [link] - vákuumcsomagolt sajtnak hívják
A melegnek nem túl sok köze lehet hozzá, legfeljebb annyi, hogy melegebb hőmérsékleten több párát képes felvenni a levegő, így, ha lecsökken a hőmérséklet, akkor több pára is csapódik ki. Mármint ez csak ott lényeges, ahol csomagolják. Azt nem tudom, hogy milyen hőmérsékleten csomagolják ezeket a sajtokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!