Milyen büntetést kockáztatok, ha a megvásárolt klímát én szerelem fel magamnak?
Olvastam, hogy nemrég megváltozott a témában eddig igen szigorú szabályozás. Légkondi vásárlása esetén most már nem kell előre bejelenteni a vásárláskor kereskedőnek, hogy melyik szerelő fogja majd felszerelni a gépet. Elég csak kitölteni egy nyilatkozatot és aláírni, melyben kijelentem, hogy regisztrált szerelővel fogom majd felszereltetni. Legalábbis így olvastam.
Mi történne abban az esetben, ha megvennék egy split klímát, aláírnám a nyilatkozatot, de mégsem hívnék szerelőt, hanem felszerelném magamnak. Lenne egyáltalán bármilyen következménye? Létezik olyan, hogy a hatóságok ellenőrzik egy magánlakásban, hogy ki szerelte fel a klímát? Ha lebukok, milyen büntetést kaphatok ezért?
Semmit nem kockáztatsz vele.
Ez arról szól hogy monopol helyzetet teremtettek ezzel és sok pénzt tudnak keresni.
Én vettem egy csapot és azon is rajta volt hogy csak akkor él a garancia ha azt igazolom hivatalos szerelővel.
Persze !!!
9000 ft volt , a szerelő meg 10-ért jött volna feltenni, egy csavar és két cső bekötés. De ez jóval több lett volna ha kell valami segéd anyag is hozzá.
Ha rajtam múlna ezt a fajta hozzá állást minden szakmára kiterjeszteném.
25:
A kifúvatásos szerelés valóban gonosz dolog még akkor is ha az ODP 0, de a GWP magas. Azt viszont érdemes lenne belekalkulálni, hogy ha feltehetően fűteni is fog vele a júzer, akkor a gázkazánhoz/kályhához képest az élettartama során jóval kisebb CO2 lábnyoma lesz a rendszernek, mint amennyit a kijutott hűtőközeg ártott...
(Egyéb technikai okok miatt viszont én se javaslom a házilagos szerelést.)
Természetesen nincs mit ellenőrizni akkor, ha szabályosan mennek a dolgok.
Vásárló vásárláskor nyilatkozik, hogy az ilyen és ilyen gyártási számú klíma felszerelését szakcég fogja végezni.
Ez a nyilatkozat ketül a NKVH-hoz. (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság).
Cég (akire rálátsz) felszereli, és ennek hivatalos megtörténtéről megküldi az NKVHnak a jegyzőkönyvet.
Ott megtörténik a párosítás, bólintás, minden rendben, ad acta a dolog.
Ezt miért kéne ellenőrizni?
Az NKVH akkor lép, ha nem fut be a hivatalos telepítési jkv.
Rákérdez a vevőre, ki és netán mikor fogja az előírt telepítést elvégezni.
Erre kell hitelt érdemlő választ adni.
Ez a történések hivatalos sora.
36:
Egyenlöre ahogy fentebb is írták senki nem kérdezget rá! De hangsúlyozom EGYENLÖRE! Pl párom kozmetikájába mikor kialakítottuk GYES utan az új helyet mikor jöttek átvenni az üzletet akkor mikor meglátták a klímát egyböl megkérdezték mikor és ki szerelte fel. Ha ez a dátum 2015 utáni ( lehet kamuzni csak nem érdemes gyártási szám kültérin stb miatt) akkor jön a kérdés hol van a beüzemelési papír. SZVSZ ha olyan helyen van ahol hatóság lehet bejáratos semmiképp ne rakd/asd fel stikába.
Magánlakásba is lehet izgalom pl ha egy társasházban benne van a házirendben hogy közös képviselö engedélyéhez kötött akkor ott Ö a telepítés megtörténte után simán kérheti többek közt ezt a papírt is. Ergo megint bukta. Ha saját családi házban laksz is van bukóvári, ha olyan helyre rakod a kültérit ahol a szomszédot zavarja, vagy csak spontan rossz a viszony megintcsak feljelent és túl azon hogy jó esélyel visszabontatják papir hiányában jó kis bírságra számíthatsz.
Persze mondhatjuk hogy ezek némileg speciális esetek. De ahogy vki már fentebb is írta hogy amíg nincs baj addig nincs baj... elve érvényesül abszolut ebben a témában.
A szerszámozottságot tekintve tényleg sokminden kellhet hozzá túl azon hogy kell egy fúró meg csavarbehajtó. Kell még szervízmüszer csövekkel csatlakozókkal, adott klímához átalakítóval, vákuumszivattyú, peremezö, csővágó. Ha 4-5m feletti a csőszakasz gáz is ami az adott gépbe való. Ezek mind mind nagy pénzek. Egy gépért megvenni ezeket giga ráfizetés.
Én szeretem ha vki 1000mester mert mostani világba tényleg elöny ha vki nem a szakemberre vár, de ez a klíma téma nagyon nem ilyen ham cipó bekaplak esete...
Ha ezekután úgyérzed mégis nekifogsz akkor sok sikert hozzá és szurkolok sikerüljön is, de azért érdemes átgondolni a fentieket :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!