Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért fűt gyengén a klíma?...

Miért fűt gyengén a klíma? Okozhatja az alacsony (35-40%) páratartalom?

Figyelt kérdés

Legyengült az előző klímám, ellenőrzive és fel lett töltve hűtőközeggel, továbbra is gyenge. Ki lett cserélve a teljes csövezés, még mindig gyenge. Új klíma lett beszerelve: az is gyenge. Bármelyik klímával, bármit próbáltam, alig fűtenek, teljesen tanácstalan vagyok, a szerelők már hülyének néznek, azokkal együtt, akik nincsenek itt és nem tapasztalják, mennyire gyenge.

Nem beállítás probléma, nincs alulméretezve, kicsi a szoba, a klíma elméletben teljesen le tudja követni a szoba hőigényét, mégis 28 fokra kell állítani a 23 fok tartásához, alacsonyabb hőfokon nincs értelme járatni, nem lehet érezni a működését, csak az áramot fogyasztja. Ugyanez volt az előzővel, pedig korábban 23 foknál nem kellett magasabbra állítani, mert így már bőven meleg volt bent. A hőfokok most hihetetlen lassan emelkednek, pedig többek között a klímás fűtés gyorsaságába szerettem bele, pillanatok alatt meleget csinált.

2020. ápr. 12. 17:29
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:
Azt meg sem én, sem a szerelők nem tudják, hogy egy jól méretezett új klíma négy méter új csövezéssel és két méter magasságkülönbséggel, miért produkál az első pillanattól kezdve változatos hibajelenségeket, miközben valahol 10-12 méter csövezéssel hibátlan a klíma.
2020. szept. 10. 16:14
 32/39 anonim ***** válasza:

Nem félreértés miatt nem mentek, hanem mert lemondtad. Aznap meg írtál nekik hogy hol vannak.... Azt sem tudod mit akarsz, hogy igazodjon hozzád bárki is.

Egy tuti, a Daikint te rontottad el, azaz az első klímádat. Ezer százalék!

A 850g közeg a te felelőséged, ezért nem kell szervezkedni egy laikusnak, meg ezer szerelőnek szólni meg minden havernak. Mivel nincs írásos nyoma hogy ki mit csinált.

Most a mitsu-d nem tudom.

De egy biztos, rengeteg klímát felszereltettek ők, és egyetlen egy panasz sem érkezett a blogon rájuk soha. Sőt mai napig ajánlják őket, nekem is ők segítettek ingyenes tanácsadásban, nem kért érte pénzt. Pedig ezer munkájuk van.

De mivel a Daikinnál is sok hülyeséget csináltál, így ne haragudj, de tuti mókultál valamit a mostani klímádnál is. Egyszerűen nem tudod megállni, hogy ne okoskodj, ne szedj szét valamit amit nem is lenne neked szabad...

Mitsu egy jó klímamárka. Amúgy ezzel a klímával most mi a bajod?

Ugye tudod, hogy egy klíma az hőszivattyú, és alacsony hőfokkal fűt az összes?! Nem fog 80 fokos levegőt benyomni neked a lakásba. Maximum 50 fok szokott lenni, de a klíma szoftvere ezen is tud módosítani, simán lejjebb vesz ebből ha azzal is elég fűteni.

De érdekelne hogy milyen teljesítményű a klímád, mekkora teret hűt és mi nyílik róla! Illetve hogy van e szigetelés a házon.

2020. szept. 10. 16:50
 33/39 A kérdező kommentje:

Nekem több nap jó lett volna az adott héten, nekik pont az az egy lett volna jó, ami nekem nem, így mondtam, majd más megcsinálja, nincs kedvem még egy hónapot várni. Aztán felhívtak, hogy mégis tudnának jönni akkor, amikor én is otthon leszek, így a másik klímással nem egyeztettem időpontot, vártam az eredeti telepítő céget. Mint kiderült, hiába, mert valaki szó nélkül törötle az időpontot, mert miért jöjjenek, ha megcsinálja más.

A klíma tökéletes volt az áthelyezés után két hétig, meg előtte hónapokig, egymás közelében sincs a két dátum, amikor szétszedtem és amikor legyengült. A kettő között hetek, de talán még hónapok is elteltek, vissza tudom nézni. Áthelyezés után két héttel egy gyenge sarokszelep miatt ment el annyi hűtőközeg, hogy érezni lehessen a gyengülő hatásfokot és lehessen látni, hogy igencsak jó étvággyal eszi az áramot.

Attól, mert valamihez hozzányúlok, még nem megy egyből tönkre. Nagyon sok dolgot meg tudok csinálni és meg is csinálok, csak valami miatt senki sem nézi ki belőlem.

A többire nem válaszolok, megtettem már vagy tízszer, nem megyek bele mégegyszer a mekkora helyiség, mekkora klíma témába. Nincs alulméretezve, ismerem a klímák működési elvét és nem várok el tőlük 80 fokos kifújt levegőt.

2020. szept. 11. 00:40
 34/39 anonim ***** válasza:

Attól, mert valamihez hozzányúlok, még nem megy egyből tönkre. Nagyon sok dolgot meg tudok csinálni és meg is csinálok, csak valami miatt senki sem nézi ki belőlem.”

Életem, valamit rohadtul elfelejtesz. Te a klímádhoz soha nem is nyúlhatsz, ha nincs engedélyed és kék kártyád... Ez nem egy szaros mosógép... De mondjuk ha garanciád ahhoz se nyúlhatsz.

Látom a szakértelmed, megmutatkozott, az miatt kellett 850 gramm közeget lefejteni, az miatt kellett a csövezést kicserélni mert szét feszegetted... Micsoda szakértelem, ez mellé még bunkó mód cinikus és lekezelő is vagy. Meg is érdekmed a sorsod, felőlem a Mitsud is lerohadhat a falról.

Szépen kérdeztem az adatokat, azt ilyen hülyeséget írsz vissza.

De mondom, annyira értesz te mindenhez, szerelgesd a gázkazánokat is légyszi, akkor legalább börtönbe kerülsz veszélyesztetés miatt, aztán elgondolkozol azon, hogy nem fogsz nekiállni szerelgetni olyan garanciális dolgokat, amiket nem szabad.

Klímaszerelőnek se poénból van hatósági engedélye...

2020. szept. 11. 07:37
 35/39 A kérdező kommentje:

Aki hozzányúlt a klímához, mind papíros klímaszerelő volt, aztán hiába a papír, ha túltölti a klímát. Én a sok hűtőközeg miatt max. annyiban vagyok hibás, hogy rossz emberre bíztam, nem én töltöttem fel. Pedig nem egy tegnap végzett szerelőt hívtam, tizenéve létező cég, minden engedéllyel. Ne fogj már rám mindent!

Amúgy meg higgy, amit akarsz. Továbbra is áll, ha megvan a hiba, jelzem, másra nem válaszolok.

2020. szept. 11. 08:39
 36/39 anonim ***** válasza:

Persze hogy van sok kókler. De Daikin klímádrais hívtál 3-4 szerelőt... miért? Annak kell szólni aki a garanciáért felel, aki telepítette. Csak te nem tudtál várni egy kicsit, ezért hívták ki tudja hány szerelőt akik barmoltak, és fingjuk sem volt arról, hogy a másik mit csinált..

Nekem itt a falon a klíma, soha hozzá nem nyúltam, nem méregetem. Teszi s dolgát. Tisztítani se én fogom.

Kíváncsi vagyok arra a hibára, bár szerintem a neurológiai osztályon kell majd megnézni az agyi MR után, mert hogy a Mitsud az tökéletes az fix.

2020. szept. 11. 08:45
 37/39 A kérdező kommentje:

Még nincs meg a hiba, azóta nagyjából ez történt:

Le lett szerelve a Mitsubishi, szervizben átnézték, teljesen új hűtőközeggel feltöltötték, hibát nem találtak. Azonos helyiségben, de teljesen más helyre fel lett szerelve, a tapasztalt hibajelenségek megszűntek, amiből a legfontosabb a hűtésnél az állandó fagyás. Hűtésnél alacsony kültéri hőfok esetében sem tapasztalok fagyást (magas mostanában nem volt, meg nem is lesz), fűtésnél (ahol ez természetes) egyenletesen lefagy a kültéri hőcserélő, ezt pedig gyorsan leolvasztja magáról. Jobb, erősebb viszont nem lett, ugyanúgy nem képes befűteni a szobát.

Még szeptemberben fel lett szerelve egy másik klíma, ugyanazon a helyen és csövezésen fagyás nélkül jobban teljesített hűtésnél, fűtésnél pedig lekörözve a Mitsubishit percek után közel forró levegőt fúj ki. A poén pedig az, hogy ezek ellenére sincs meleg a szobában, sem szerintem, sem a tőlem független hőmérők(!!!) szerint sem. 16 m2 a szoba, két klíma fel van szerelve, 0 fok alatt egyszere megy mindkét klíma, egyenként 3-500 W fogyasztással. Nem áll le egyik sem, csak olvasztani. 0 fok alatt egy klíma szinte max. teljesítményen és max. ventilátorfordulaton üzemel, mégsem bír a szobával. A pár fokkal melegebb időben 25 fokra állított, 3-400 W-ot fogyasztó Mitsubishi mellett egy éjszaka alatt 24 fokról 20 fokra hűlt a szoba. Ha nyitva lett volna a szobajató, simán ment volna még lentebb is. A másik klímát használva, az próbálja tartani a hőfokot, folyamatosan rá kell kapcsolnia, mert szinte gyorsabban hűl, mint ahogyan vissza tudná fűteni. Ennyire megnőtt a szoba hőigénye, vagy ennyire visszafogja valami a klímákat, nem tudni. A korábbi alacsony venilátorfokozat nem elég, folymatosan magas fordulaton mennek.

Ezt látva kételkedem abban is, hogy a Daikinból hiányzott-e hűtőközeg, vagy sem, mert ha ennyire lecsökken a teljesítmény, mi másra gondoljon az ember, mint a hűtőközeghiányra, vagy a klíma hibájára. Ez itt viszont egyik sem. A Mitsubishi vélhetően gyárilag indul el nagyon lassan fűtésben, két-háromszor annyi idő kell neki, mint bármilyen másik klímának, vagy mint annak, ami szeptemberben felkerült. Ezt kívéve a most fent lévő két klíma (és az előttük lévő Daikin) teljesen egyformán viselkedik, hiába a meleg/forró kifújt levegő, nem tudják felfűteni a szobát, hűtésnél szintén érezhető a gyengeség és hiába 65% a páratartalom, egy %-ot nem visznek lentebb, ha mégis, azonnal visszaemelkedik. Csak max. teljesítményen van kondenzvíz, egyébként semmi. Már nyáron is így viselkedtek. Nem a kivezető cső dugult el, a beltéri hőcserélő is száraz. Tudok mihez viszonyítani, korábban a kondenzvíz termelés folyamatos volt, a teljesítménytől függött a mennyisége, vagy lassabban, vagy gyorsabban, mindig csepegett, több liter kifolyt egy nap. A jelenlegi felállás szerint az egész nyarat magas beltéri páratartalom mellett végighűtöm egyetlen csepp kondenzvíz nélkül. A párátlanítás egyik klíma esetében sem használható (nyáron sem), hűl a szoba, a páratartalom viszont nem változik.

Röviden, a forró kifújt levegő ellenére nehezen, magas fogyasztásból fűthető szoba, illetve a lassabb, magasabb fogyasztásból történő hűtés, a korábbi, napi több literhez képest manapság alig lévő kondenzvíz mennyiségén látszik, hogy valami nem ok. Nem a klímákkal van a hiba és nem velem, mindent alá tudok támasztani hő, páratartalom és fogyasztásmérőkkel. Nyilván én is érzem, de ez szubjektív, ezért nem is említem ezt meg. Esetleg csak annyit, hogy régebben a klímát max. teljesítményre bekapcsolva hamar meleg lett, a falon lévő, használaton kívüli radiátortól kezdve a szobában lévő valamennyi berendezés pattogott a hőtágulástól, hűtésnél szintén. Ma a két klíma együtt nem tud ilyen eredményt elérni fűtésnél.

Előtte éveken keresztül küzdöttem a magas páratartalommal és penésszel. Aztán tavaly nyáron én festettem ki a szobát, miközben leszámoltam a penésszel és vettem párátlanítót, hogy a jövőben se legyen penész. Fél télen használtam, utána ritkán, mert nem volt magas a páratartalom, hónapokkal ezelőtt pedig már el is adtam, mert nem volt szükség rá. Most is 55% a páratartalom a korábbi 70-80% helyett. Nem tudom van-e összefüggés a festés, páratartalom és a fűtés között, de lassan már bármilyen hülyeségnek tűnő dolog felmerülhet.

2020. dec. 8. 21:51
 38/39 anonim ***** válasza:

Itt valami a lakással van, ezt támasztják alá a számok is! Valahol szökik a meleg, vagy höhíd keletkezett.

Esetleg a tetőszigetelés nem sérült a szoba felett? Vagy ha nincs, akkor azt te is könnyen üveggyapottal megteheted és sokat fog számítani!

Mondjuk én turbós kazánnal fűtők de ez se a legjobb, indagodik a hőmérséklet és a földszinten rossz a hőérzet.

2020. dec. 9. 20:45
 39/39 A kérdező kommentje:
Nem sok szigetelés van, oldalt nincs, a padláson néhány centi kőzetgyapot van. A szigetelés mennyisége nem változott, sem több, sem kevesebb nem lett ahhoz képest, amikor még minden jó volt.
2020. dec. 10. 20:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!