Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért fűt gyengén a klíma?...

Miért fűt gyengén a klíma? Okozhatja az alacsony (35-40%) páratartalom?

Figyelt kérdés

Legyengült az előző klímám, ellenőrzive és fel lett töltve hűtőközeggel, továbbra is gyenge. Ki lett cserélve a teljes csövezés, még mindig gyenge. Új klíma lett beszerelve: az is gyenge. Bármelyik klímával, bármit próbáltam, alig fűtenek, teljesen tanácstalan vagyok, a szerelők már hülyének néznek, azokkal együtt, akik nincsenek itt és nem tapasztalják, mennyire gyenge.

Nem beállítás probléma, nincs alulméretezve, kicsi a szoba, a klíma elméletben teljesen le tudja követni a szoba hőigényét, mégis 28 fokra kell állítani a 23 fok tartásához, alacsonyabb hőfokon nincs értelme járatni, nem lehet érezni a működését, csak az áramot fogyasztja. Ugyanez volt az előzővel, pedig korábban 23 foknál nem kellett magasabbra állítani, mert így már bőven meleg volt bent. A hőfokok most hihetetlen lassan emelkednek, pedig többek között a klímás fűtés gyorsaságába szerettem bele, pillanatok alatt meleget csinált.

2020. ápr. 12. 17:29
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:

Fent van a plafon közelében a klíma, ott méri a hőfokot is. Bárhova irányítom a levegőt, bárhogyan állítom a ventilátort, fent pillanatok alatt eléri, ahol én vagyok, ott meg meg sem akar mozdulni, csak nagy sokára. Korábban ha fent meleg volt, lent is, mindezt villámgyorsan. Most nagyjából abban az egy csíkban van meleg, ahová a klíma fúj, korábban szétterjedt, nem volt hideg pontja a szobának.

5m csövezés van, a klíma 5m -ig fel van töltve gyárilag.

2020. ápr. 13. 13:30
 12/39 Szervizmérnök úr ***** válasza:
Pedig az lenne egy elméleti lehetőség, hogy valamiért megnőtt a szoba hővesztesége.
2020. ápr. 13. 17:28
 13/39 anonim ***** válasza:
Beltéri ventilátora tiszta? Találkoztam egy éves klímával ami csupa penész volt, nem fújt be levegőt, csak nagyon gyengén. Tisztítás után tolta a meleget, mint állat.
2020. ápr. 14. 15:37
 14/39 A kérdező kommentje:
Az előző klíma tiszta volt (ügyeltem rá), a jelenlegi pedig új. A csövezéssel lesz a gond, az előző klíma és a mostani is ugyanolyan gyenge, ugyanúgy rosszul működnek. Tegnap hűtöttem, gyorsan lefagyott az egyik kültéri sarokszelep, ami jelen esetben nem hűtőközeghiányt, hanem más hűtőköri problémát jelent, így pár nap múlva jönnek a szerelők, akik feltették.
2020. ápr. 14. 16:13
 15/39 anonim ***** válasza:
Írd majd le légyszi mi okozta ezt a problémát! Tanuljunk belőle :)
2020. ápr. 14. 19:32
 16/39 anonim ***** válasza:
A kilépő hőfokot mérjed meg a beltérinél, persze fűtés módban. Mi a maximum amit kifúj? Független, hogy szerelők voltak vagy nem voltak.
2020. ápr. 15. 12:20
 17/39 A kérdező kommentje:

A max. hőfokok rendben, én 46 fokot mértem, ugyanazzal a hőmérővel a szerelők 50 fok felett, de most pár fokkal melegebb van kint és csukva volt az ajtó. Szerintük teljesen rendben van a klíma, minden hőfok és nyomás stimmel, úgy működik, ahogy kell, őket ez érdekelte.

Hőérzetet nézve viszont gyenge a klíma, próbálták megmagyarázni miért, lényeg a lényeg, le a kalappal előttük, hogy még sokadszorra is kijöttek, de attól még úgy kezeltek mint ha még sosem fűtöttem volna klímával és nem tudnám kezelni, nem tudnám, hogy mire számítsak. Pedig tudom és attól messze elmarad hűtés és fűtés tekintetében is. Sajnos a deresedő hűtőközegcsövek sem győzték meg őket, mert ők nem tapasztalták, csak képet tudtam mutatni. Amikor minden rendben volt, soha nem deresedett semmi, pedig hetekig ment 24 órában a klíma.

Van néhány hőmérő a szobában és nem tudták rá a választ, hogy miért emelkedik (vagy hűtésben csökken) nagyon lassan rajtuk a hőfok, pedig korábban nem volt kérdés, pillanatok alatt reagáltak. Sokszor örömmel vettem észre, hogy a klímán beállított 23 fok a hőmérőknek (és hőérzetben) is 23 fok, most meg 23 fokon nincs értelme bekapcsolni, mert jó, ha órák után lesz 21 fok.

A nyomások és a kifújt hőfokok rendben, valós leadott teljesítményt nem lehet mérni, így teljesen egyedül maradtam a problémámmal.

Egyet tehetek, nem keresem a hibát, nem költök rá, helyette fizetem a nagyobb villanyszámlát, mert a kiírt hőfoknál több fokkal (ami magasabb fogyasztást jelent) eltérőt kell beállítanom, hogy megközelítőleg jó idő legyen bent.

Számomra csak akkor fog kiderülni, hogy tényleg minden rendben van-e, ha a korábbival azonosak lesznek az üzemeltetési körülmények, azaz be fog állni a páratartalom a mostani 30%-40%-ról tartósan 60% fölé. Egyszer-egyszer fel tudom vinni, de nem változik semmi, nem lesz erősebb a klíma.

2020. ápr. 16. 13:47
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

Milyen klíma ez pontosan? A klíma tuti, hogy jó főleg ha minden mérés rendben volt. Én is klímával fűtök már 15 éve, mégis tegnap este fel kellett raknom 30 fokra, pedig rendben működik, de olyan hőérzetem volt mintha fáznék, de a szobába 21,6 fok volt ami nem is hideg. Amúgy meg 26 és 28 fokon szokott menni, akkor a padlószinten 2,3 fokkal hidegebb van.

Mindenkinek más hőérzete és ez páratartalom függő, a klíma hibátlan, csak a szervezeted becsapós. Ha, megvan a 40 fok körüli hőmérséklet, amit kifúj fűtésben akkor a gép rendben üzemel.

2020. ápr. 17. 10:05
 19/39 Szervizmérnök úr ***** válasza:

"valós leadott teljesítményt nem lehet mérni"

A felvett valós teljesítményt kellene mérni, de említettem már.

Lehet, hogy átvered magad, nem lesz nagyobb a villanyszámla.

2020. ápr. 17. 10:16
 20/39 A kérdező kommentje:

A klíma típusa szinte mindegy, mert két teljesen különböző klíma sem tudta kifűteni a szobát, pedig az első annak idején nagyon is tudott fűteni. Azt hittem a klímával van a gond, de nem. A klíma hibátlan, mint ahogyan a csövezés is, át lett nézve, most már nem deresedik, érzetre és mérve elég jól hűt.

23-23.5 fokban érzem jól magam, általában nincs bent 22 fok sem, hiába fűtök órákon keresztül. Klímás fűtéshez képest nagyon-nagyon lassan fűt fel és nagyon gyorsan kihűl.

A fogyasztást folyamatosan mérem, hónapokra visszamenőleg naplózva van és valóban magasabb, 400 W körül fogyaszt a klíma ahhoz, amihez hónapokon át 250 W is sok volt. Simán lehet duplázni a fogyasztást és felezni az érzett meleget. 500 W alatt, mint ha nem is menne a klíma, nem lehet túlzottan érezni a hatását.

Egyébként vettem az alacsony páratartalom ellen egy ultrahangos párásítót, jól meg tudom emelni vele a páratartalmat, de a fűtés erőssége nem lesz jobb. Alig várom már, hogy vége legyen teljesen a fűtési időszaknak, még éjszaka se kelljen fűteni, mert elegem van az egészből. Hátha majd az idő megoldja és a következő fűtési időszakra beáll a szoba hőigénye a korábbira, mert most kb. 2-3x akkora teljesítmény kell a melegen tartáshoz.

2020. ápr. 24. 18:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!