Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért fűt gyengén a klíma?...

Miért fűt gyengén a klíma? Okozhatja az alacsony (35-40%) páratartalom?

Figyelt kérdés

Legyengült az előző klímám, ellenőrzive és fel lett töltve hűtőközeggel, továbbra is gyenge. Ki lett cserélve a teljes csövezés, még mindig gyenge. Új klíma lett beszerelve: az is gyenge. Bármelyik klímával, bármit próbáltam, alig fűtenek, teljesen tanácstalan vagyok, a szerelők már hülyének néznek, azokkal együtt, akik nincsenek itt és nem tapasztalják, mennyire gyenge.

Nem beállítás probléma, nincs alulméretezve, kicsi a szoba, a klíma elméletben teljesen le tudja követni a szoba hőigényét, mégis 28 fokra kell állítani a 23 fok tartásához, alacsonyabb hőfokon nincs értelme járatni, nem lehet érezni a működését, csak az áramot fogyasztja. Ugyanez volt az előzővel, pedig korábban 23 foknál nem kellett magasabbra állítani, mert így már bőven meleg volt bent. A hőfokok most hihetetlen lassan emelkednek, pedig többek között a klímás fűtés gyorsaságába szerettem bele, pillanatok alatt meleget csinált.

2020. ápr. 12. 17:29
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

A probléma szerintem az, hogy eddig a távirányító mérte a hőfokot a falon. Most pedig a beltéri egység méri ami fent van a mennyezetnél.

Azt hiszem I feel-nek nevezik a klímagyártók, de gondolom ez más név alatt is előfordul. Mindenképp nézd meg hogy neked pontosan melyik méri a hőmérsékletet.

Amúgy a hőigény mindig változik.

Gázzal fűtők, de van hogy 22-ben nem fázok, máskor meg 24 fok is kevés, olyankor 25 fokon van a termosztát.

Éjjel meg sok és akkor 22-re szoktam vissza állítani.

Nem tudom mitől van ez, de borzasztó mindig állítgatni.

Nálam ugyan ez van, 24 fokban is hidegnek érzem a teret néha, pedig itt radiátor van, ami sugárző hőt ad le.

Na mindegy, ezt az i feel cuccost nézd meg, távirányítón be lehet állítani, hogy mi mérjen.

Azt is meg kellene nézni, hogy nem lett a ház hőhidas? Valami változott a lakásban, esetleg egy nagyobb bútor kikerült amivel nőtt a hasznos nm2.

A klímának semmi baja, a ház hőigénye változott, vagy pedig a tied.

2020. júl. 28. 23:26
 22/39 A kérdező kommentje:

Sem az előző, sem pedig a jelenlegi klímám nem tudja a távirányítós hőfokmérést, a beltéri mér minden esetben.

A gyenge fűtés továbbra sem oldódott meg, de keresem az okot, egyre biztosabb, hogy megvan, mi okozza a gondot, a gyengeséget, ami kihat a hűtésre is. Elkezdtem írni a hőfokokat, de lényegében mindegy mi mennyi, mennyi idő alatt hűt le, vagy fűt fel, klímához képest nagyon lassú és a végeredmény sok esetben több fokkal elmarad az elvárttól, illetve a beállítottól.

A 20 éves autóm klímája a bekapcsolás után 4 másodperccel hideg levegőt fúj. A pár hónapos klíma újkorától kezdve gyenge volt, jelenleg a bekapcsolástól számítva percekig kell várni a hideg levegőre, ugyanis először vastagon lederesedik a folyadék oldali sarokszelep, ez pedig lecsökkenti/elzárja a hűtőközeg útját a beltéri felé. Pár perc küzdelem után kiolvad, aztán valamennyire elkezd dolgozni, megjelenik az első hideg fuvallat. Azt hinné a tünetek alapján az ember, hogy gázhiány, de nem, le lett ellenőrizve.

Belefáradtam már abba, hogy másoknak hőfokokkal, a végletekig menő magyarázkodással bizonygassam, nem velem van baj, hanem a klímával. Pontosabban a klíma is hibátlan, de van még egy-két dolog a képletben, amitől úgy tűnik, rossz a klíma, pedig nem. Előbb-utóbb megtalálom a hibát, akkor majd megírom a többi, hasonló kérdésem alá is, mi volt az. Ahhoz képest, amilyen volt, értem el pozitív változást, de messze van a tökéletestől.

2020. júl. 29. 00:39
 23/39 anonim ***** válasza:

Klíma tisztítást is azért megcsinálnám.

Persze ne ilyen kókler bandával, mert sok szerelő annyit csinál, hogy lemossa a kivehető szürőket. Ezt egy mezei felhasználó is megteheti garanciavesztés nélkül, ès kell is havonta.

Vízsugaras mosás a legjobb, mikor a mókuskereket is elmossák és a hőcserélőt is magasnyomásúval. Na ez a tisztítás, amikor szétszedik a beltérit.

Az autótd klímája nem fúj hideget 4 másodperc után, akkor sima mezei ventillátorként üzemel még, azt érzed hidegnek. Egy hűtőkör felépítéséhez minimum 2 perc kell, az én klímám a szobámban akkor kezd el hideget fújni igazán.

Amúgy az is lehet, hogy egyszerűen szar volt a szerelő, aki csinálta.

Az egyik klímás mesélte, hogy 10-ből 5 klímánál nem jó a kondenzvíz elvezető cső, és benne poshad a gombás víz a beltériben meg a csőben...

Azt esetleg nem tudod, hogy a csöveket rendesen leszigetelték a falban is? Mert ezen szoktak spórolni még, van hogy sima réz cső fut a falban...

Hidd el nehéz jó szerelőt találni, aki érti a dolgát. Most minden buta tanulatlan ember klímaszerelőnek megy, mert halja hogy van benne pénz, és tényleg van benne, de ha valaki azért csinálja, az tipikusan gyors és szar munkát hagy maga utát.

A klíma SCOP-ja pontosan mennyi?

Általában +2 és -7 fokon is megadják, mind a kettő érdekelne.

Sajnos méretezést szokták elcseszni, a tied szerintem alul van méretezve.

2020. júl. 29. 11:11
 24/39 anonim ***** válasza:

Méretezésnél figyelembe kell venni, hogy míg pl +2 bivalens foknál 3.8 Kw hőenergiát tud leadni, -7 foknál már csak 3.2 Kw hőenergiát ad le. Na de -15 vagy -18 foknál már csak 2.3 Kw hőenergiát tud leadni. Ezt figyelembe kell venni a méretezésnél, amit nem minden szerelő szokott.

Az hogy 3.5Kw van rá írva, nem jelenti azt, hogy mindig annyi.

Szóval azért szoktam a bivalens értékeket nézni, mert egy sima kw jelölés szimpla marketing...

Az A+++ jelölés is csak marketing, mert +2 foknál tudja csak. De -7 foknál már csak A++

Szóval nehéz kiválasztani a megfelelő szakemert, aki érti is a dolgát, és nem néz hülyének.

2020. júl. 29. 11:18
 25/39 A kérdező kommentje:

Itt tartunk megint. Most írjak időt nem kímélve két oldalt, hogy a fentiek közül mi és miért igaz vagy nem, vagy mi és miért nem lehet a hiba az esetemben? Nem, ehhez nincs kedvem. Mint az előző hozzászólásomban írtam, ha megtalálom a hibát, le fogom írni.

Az utolsó mondatoddal teljes mértékben egyetértek. Szerencsére találtam egy embert, aki képben van, ugyan kissé még tapasztalatlan, de rendes, nem kér sokat, mindent úgy csinál, ahogyan én azt szeretném és nem néz hülyének. Na, befejezem önmagam dícséretét. Néhány szerelő sikertelen próbálkozása után, még megadtam a bizalmat egy nagy nevű és drága cég egyik szakemberének, legutoljára ő járt nálam, ott lett tele a hócipőm a szerelőkkel.

2020. júl. 29. 14:47
 26/39 anonim ***** válasza:

Jézusom, én tudom ki vagy... :D

Tiszta beteg vagy ember... A prohardver fórumán is a klímás résznél hónapokig nyavalyogtál, agyára mentél mindenkinél a bunkó viselkedéseddel.

A szerelőd pedig nagyon szépen ki is osztott. Itt is lököd a cinikus mindenki hülye dumát, közben te vagy egy hülye.

Itt a szerelőd válasza:

Akkor most kezd egy kicsit elegem lenni ebből, amit itt művelsz. De mivel te nevesítettél, és próbálod úgy beállítani a dolgot, hogy mi vagyunk a hibásak vagy hozzá nem értők, vagy nemtörődömök, ezért én is elmondom a sztoryt, úgy, ahogy az a kezdetektől volt.

Megkerestél engem tavaly áprilisban, hogy szeretnél egy 2,5 kW-os Daikin Sensirát, de számítsunk be egy használt Gree gépet. Megegyeztünk, kiszállítottuk neked a Daikint, és felszereltük a Gree helyére. Ezek után jelezted nekem, hogy átszereltetted máshová a Daikint egy helyi szerelővel, és valami gond van vele, talán elment a gáz belőle. Kihívtad a helyi szerelődet, aki "rátöltött", holott tudvalévő, hogy ilyen, hogy rátöltünk, ilyen nincs, egy inverteres klímánál nincs nyomás alapján hűtőközegtöltés. Kérted, hogy menjünk ki és fejtsük le, meg nyomáspróbázzunk, stb. Amikor próbáltam erre időpontot egyeztetni veled (bár öszintén szólva nem túl sok hajlandóság volt bennem, azok után, hogy más már hozzányúlt és töltögette azt a gépet, amit mi szereltünk és elméletileg mi vagyunk a garanciaviselői), akkor közölted, hogy mégsem fizetnél ezért a melóért, hanem a hely klímásodnak van valami haverja, akinek van lefejtője, majd ő megcsinálja ingyért. Ez volt január 15-én. Ezek után 20-án rám írtál, hogy mikor megyünk? Nem értettem a dolgot, hisz előtte öt nappal közölted, hogy ne menjünk. Megbeszéltünk egy időpontot (te írtad, hogy melyik két nap jó, én alkalmazkodtam), összeállítottam a szervízesemnek az útvonalát úgy, hogy odaérjünk hozzád is, de te lemondtad, mert kiderült, hogy már programod van arra a napra. Ezt azért nehezen emésztettem meg, mert mi megyünk hozzád száz kilométerről segíteni olyan ügyben, ahol más nyúlkált bele a tőlünk vásárolt és általunk telepített gépbe, és nem vagy képes alkalmazkodni, és a megbeszélt időpontot betartani.

Végül február elején összehoztuk a dolgot, megcsináltuk a lefejtést, grammra megtöltöttük kicseréltük a forrasztgatott, hajlítgatott csövezést is. Ami tény, és ebben hibáztunk, a szervÍzesünknél nem volt dekorcsatorna, eszébe sem jutott, hogy az is kell, hiszen egy cső kicserélésekor erre nem szokott szükség lenni, az esetek elsöprő többségében szokott lenni a falon kábelcsatorna.

Mindenesetre én megígértem, hogy ha legközelebb arra negyünk pótoljuk a dolgot. Persze ezt megintcsak nem vártad ki, csak bebűvészkedted a cső alá a csatonát, és itt írtad is, hogy jócskán megmozgattad a csöveket. Nem kellett volna.

Egy újabb időpontegyeztetési anomáliát okoztál. Február 28-án te írtad, hogy negyedike vagy ötödike jó neked. Mivel volt arra dolgunk harmadikán, így kértem, hogy alkalmazkodj ehhez, harmadikán tudunk menni. Azt írtad, hogy neked az nem jó semmiképp. Erre én átszerveztem a programunkat, alkalmazkodtam hozzád, és a kolléganőmmel telefonon 5-ére leegyeztettétek az időpontot. Aztán egyszer csak olvasom itt privát üzenetben (nem hívtál fel telefonon), hogy megbeszélted (újfent) egy újabb klímással (aki a szomszéd utcában lakik), hogy negyedikén újratölti neked új hűtőközeggel a klímádat. Fasza, akkor kihúztam az ötödikei napunkból a kerekegyházi kirándulást, hiszen ezek után miért kellett volna nekünk oda menni? De kellett volna, mert ötödikén (megintcsak privát üzenetben, amit lássunk be van, hogy napokig nem olvasok) írtad, hogy vártál minket, de nem érkeztünk meg. Itt azért már léptem egyet hátra....

Közölted, hogy volt kinn a helyi szerelő, és lefejtették a klímából a gázt, és, hogy csak 500 grammot tudtak leszedni belőle. 695 gramm helyett. Ezek szerint valahol elment belőle.

Vagy nem. Nem voltam ott, nem láttam, mi módon fejtették a gázt, nem is feltételezek semmit, de az tény, hogy miután újra megtöltötték, te továbbra is elégedetlen voltál a teljesítményével. Te írtad, hogy 50 fokos levegőt fúj ki, de szerinted a hőérzet mégsem jó. Privátban is meg itt is írtad ezeket , pl: 23 fok van, mégis fázol, stb.

És itt már tényleg az én hülyeségemről szól a sztory többi része. Mert belementem abba, hogy lecseréljük a Daikin klímádat egy általad választott Mitsubishire (most nem akarok belemenni, hogy miért vállaltam ezt a dolgot, de te már a Daikinnal levelezgettél, meg ide is naponta írkáltál be, de elvállaltam még úgy is, hogy az egész ügy már jelentős veszteséggel járt a cégem számára)

Lecseréltük, megvolt, de nálad a Mitsubishi sem működik....

Mellékesen megjegyzem, hogy a Daikin, ami visszaérkezett hozzánk be lett üzemelve a műhelybe, és eléggé érdekes, instabil volt a működése. Lefejtettünk belőle 850 gramm hűtőközeget. Enyhén túl volt töltve, ez okozhatta a labilis működését.

Ennyi a sztory, mindent, amit itt leírtam nagyjából alá is tudok támasztani, mert szinte minden kommunikációnk írásban történt.

2020. szept. 10. 01:53
 27/39 A kérdező kommentje:

Így van, én vagyok az. Nem szeretek senkivel sem összeveszni, legtöbbször inkább csendben maradok, főleg ahelyett, ami történt. Látható, már hetek óta hozzá sem szóltam a fórumhoz, de nap mint nap követem a történéseket.

Baromira nem esik jól, hogy rengeteg ember hülyének néz, szívesen meghallgatom más véleményét is, legfeljebb nem értek vele egyet, de ezt kultúráltan is meg lehetne beszélni. Sok emberbe belefutottam, közülük egy-kettővel ez nem ment, egyikük már nincs is a fórumon, nem tudom mi történt vele. Attól, hogy valaki klímaszerelő, miért kellene elhinnem x dologról, hogy úgy működik, ahogy mondja, miközben ott van előttem a klíma és teljesen mást csinál. Olyan mint ha ott volna előttem egy kocka és a fél világ arról próbálna meggyőzni, hogy az egy gömb, pedig már messziről látszik a különbség.

Sajnálom, hogy ez az egész ilyen messzire elment, úgy érzem, sok szerencsétlen dolog egybeesésének áldozata vagyok. Nem egyszer a szerelők távozása után, használat során derültek ki dolgok, amikről a klíma fagyással és hibakódokkal próbálta felhívni a figyelmet, mindhiába. Én meg beszélhetek, süket fülekre találok. Menet közben arra is rájöttem, miért nem sikerült a fent idézett cég szerelőinek feltölteni rendesen, grammra pontosan a klímát. Már akkor is láttam hol hibázhattak, de megadtam a bizalmat, nem szóltam, valószínűleg nem először csinálták már.

Gondoljon mindenki rólam amit akar, én szenvedek hónapok óta egy fűtésre és hűtésre is korlátozottan használható, állandóan fagyó és sokat fogyasztó klímával és azért állok ki ennyire az álláspontom mellett, mert tudom, hogy igazam van.

Addig keresem a klíma gyengeségére a választ, még meg nem találom. Nem csak ezt az egy klímát használom és használtam eddig, de messze ez a leggyengébb.

2020. szept. 10. 12:07
 28/39 anonim ***** válasza:

A saját hülyeségednek az áldozata vagy...

Az előző klímád beltériét is te magad szét szetted, hogy megolajozz valamit.

Aztán volt hogy te magad engedtél le gázt a klímádból (hozzá teszem, ez bűncselekmény, csak úgy levegőbe nem engedünk klímagázt)

Utánna nekiálltál a falon lévő csöveket is feszegetni, ahogy írta, mentek volna a burkolatot feltenni, de te nem vártál. Egy 6mm-es rézcsövet szerinted szabad feszegetni??

Ne haragudj, de én lennék a klímaszerelőd, az első ilyen húzásod után megvontam volna tőled a garanciàt! Biztos nem tartottam volna a hátam miattad. Alapból milyen jogon kezded el te magad szerelgetni? Semmilyen jogon!

Remélem nincs gázkazánod, mert a végén még azt is szétszereled majd te magad, aztán repülsz a levegőbe...

Csomó olyan hülyeséget csináltál, amivel joga lett volna megvonni a garanciát.

Nem mellesleg ő felel a garanciáért, milyen jogon hívsz más szerelőt?

Aztán elég béna szerelőt hívtál, mert elvileg 500g közeget tudott lefejteni, és feltöltötte 600-al amennyivel kell. Mert a szerinte elszökött a gáz...

De mikor a szerelőd elvitte a készüléket, 850g közeget fejtett le!

Ez okozta magát az instabil működést, meg a te hülyeséged, hogy fejtettél le te magad is belőle. Ez miatt levegő került a rendszerbe és a csövekbe, kapott szépen a forgódugattyú is pár ütést is miatta az tuti.

Ezek után vársz el normális működést?

A gép végig jelezte, hogy a kompresszor túlterhelve üzemel, ami a 850g közeg miatt volt. Túl töltetted egy másik szerelővel...

Utánna ha jól emlékszem, te magad nézted meg NYOMÁS alapján hogy mennyi van benne, ami inverteres esetén baromság, mert az mindig változik. Nem lehet megállapítani az alapján.

Elmondom mit kell csinálni most, az egész csövezést újra kell cserélni, és ha tudsz, egy új klímàt felszereltetni. Te pedig fogod magad és elutazol 1 hétig minimum, és csak akkor jössz vissza, ha végzett a szerelő! Te pedig nem nyúlsz hozzá soha többet!

Az meg mi, hogy te tudod hol hibáztak? Klímaszerelő vagy? Van végzettséged? Honnan tudod mit kell csinálniuk?

Egyetlen baj az volt, hogy türelmetlen voltál, és nekiálltál te magad szerelgetni.

Amúgy a szerelőd elvitte és feltetette a műhelyébe, nála tökéletesen működik...

2020. szept. 10. 12:50
 29/39 anonim ***** válasza:

A fórumba soha senki nem panaszkodott a klímájára ilyen hibákkal mint te. Azért ez érdekes nem? A legtöbb dolog nálad pszichés alapon megy... Nem vagy rendben. Soha ilyen hibákkal egyetlen klímatulajdonos sem találkozott, amikkel te. Amiért te vagy a felelős. Ha nem nyúlt vol a hozzá, mai napig tökéletesen üzemelne a Daikin is... De az a csövezés már nem jó, azért gyenge az új klímád is.

Hála istennek nekem érdekes mód tökéletes mind a 2 klímám, teszik a dolgukat.

2020. szept. 10. 12:56
 30/39 A kérdező kommentje:

Nem kezdek bele a magyarázkodásba, felesleges és soha nem ér véget. Ezt csak úgy általánosságban: nem minden papírral rendelkező szerelő végez jó munkát és nem minden végzettség nélküli ember végez automatikusan rosszat. Mindenki emberből van, mindenki hibázik. A szerelők és én is.

De ha már elővetted az én hibáimat:

A nyomások alapján próbálta bizonyítani a telepítő cég, hogy minden rendben, attól függetlenül, hogy ilyen nincs. A lefejtőhöz nem hoztak el valamit, így csak ez maradt. Max. teljesítményen még jó is volt, kis teljesítményen nem nézték, pedig mint később kiderült, ott aztán rendesen leesett az elpárolgási nyomás és fagyott a klíma, meg végig a hatos cső, a sokadik szerelő által végzett csőcsere után is.

Ugyanezen cég szakembere a korábbi klímámból egy vákuumozott tartályba lefejtette a hűtőközeget (595g), kicserélte a teljes csövezést, a tartály tartalmát visszatöltötte, majd rátöltött még 100 grammot, így elméletben 695 grammnak kellett volna benne lennie, gyárilag 650g. Azonban a tartályból amibe le lett fejtve, annyi visszament, amennyit be tudott szívni a klíma, utána kiegyenlítődött a nyomás, a megmaradt gőz állapotú hűtőközeget az autója csomagterében szisszentette el a tartályból a szerelő vagy fél percig. A szerelők távozása után napokon belül jeleztem, hogy még gyengébb a klíma, mint volt, már nem csak a fűtés, hanem a hűtés is, valamint folyamatosan hibakódot ad. De természetesen ez szerinte nem lehetséges, nem hitt nekem. Még kijöttek volna megnézni, de egy félreértés miatt mégsem jöttek, így egy másik cég fejtett le egy hónap múlva csak 500 grammot a klímából, amit ők sem tudtak feltölteni, így lett 850g benne a 650g helyett.

2020. szept. 10. 16:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!