Biztonsági, anyagi és költségek szempontjából szerintetek a gáz vagy indukciós tűzhely éri meg jobban?
Új tűzhelyet készülök venni lassan, de nagyon nagy a szórás, azt veszem észre ki erre ki arra esküszik, de gondolom létezik olyan aki már utánajárt, hogy melyik éri meg reálisan jobban ár-érték arányban.
Melyikkel lehet 'olcsóbban' kijönni havi szinten, melyik megbízhatóbb és blabla.
Indukciós főzőlap elektronikáját javítottam már, valahogy nem nézem ki belőle az a megbízhatóságot, tartósságot, mint egy ahhoz képest primitív szerkezetű gáztűzhelyből.
Meg esetleg az edénykészletet is frissíteni kell.
Indukciós jobb, viszont arra külön hálózatot kell kiépíteni ami a biztosítékszekrényből indul ki és csak az indukciós főzőlap megy rajta direktbe és semmi más egyéb fogyasztónak nincs keresni valója azon az ágon. Ne úgy használd hogy bedugod a konnektorba és nyomod neki mert hosszútávon nem is biztonságos plusz a lakás áramhálózata sem fogja ezt megköszönni. Gáznál biztonságosabb, költségek szempontjából nagyjából ugyan annyi.
A másik dolog ami szerintem hátrány hogy nem mindegy milyen edényeket használsz mert a régi zománcos lábasokat meg egyéb fazekakat amit gázon használtál azt indukcióson elfelejtheted. Én a gázt azért nem köttettem ki meg azért van meg a gáztűzhelyem mert nekem vannak nagy kondérjaim is meg mi szoktunk eltenni lecsót télire meg sok mindent nagyban főzünk meg és lefagyasszuk hogy nekünk az indukciós erre a feladatra alkalmatlannak bizonyul leginkább az edények miatt. Azokat kidobni nem akarjuk meg odaadni sem mert jó a háznál és mi addig nem dobjuk ki a gáztűzhelyet ameddig működő képes és biztonságos, csak ritkában használjuk. Ha 1-1 napokra főzünk arra megfelel az indukciós az arra való edényekkel hibátlanul üzemel. Gáztűzhelyünk sütője is gázos na az már hulladék, arra vettünk külön villanysütőt és akkor amikor annak kiépítettük a hálózatát akkor jött az hogy legyen indukciós főzőlapunk is, és akkor 2 külön ágat építettünk ki ha már úgy is vésni meg fúrni kellett akkor legyen meg az is ne kelljen többször dolgozni ezzel sem.
" a gáz biztinsági szempontból nem a legjobb"
Az elmúlt 20 évből nem emlékszem a távhálózatba fixen és szabályosan bekötött gáztűzhely miatti balesetre. A szén-monoxid mérgezések és gázrobbanások kizárólag a kazánok miatt történtek.
Ellenben 10-ből 9 villanytűzhelynél találni szabálytalanságot, szabálytalan vezeték toldások, alulméretezett kábelek, konnektoros működtetés miatt. Az esetek többségében nem védi ÉV relé sem a felhasználót.
Anyagi szempontból egyértelműen a gáz az olcsóbb.
"Melyikkel lehet 'olcsóbban' kijönni havi szinten,"
Gáz.
Ár-értékben is.
És kevesebbet romlik el mint az elektromos.
Ha van gáz cső, akkor használd ki.
Ha van az elektromos sütőnek kiépítve megfelelő vezték, akkor indukcióst vegyél.
“ Ellenben 10-ből 9 villanytűzhelynél találni szabálytalanságot, szabálytalan vezeték toldások, alulméretezett kábelek, konnektoros működtetés miatt. ”
Amikor egy autómárka biztonságosságáról beszélünk, akkor sem azt vesszük figyelembe, hogy mi van, ha lakatos józsi elfelejtette meghúzni a kereket.
Kókányolt villanyt a kókányolt gázzal kell összehasonlítani. Mac a gázt azért nem kókányolják, mert normál ember fosik tőle, a villanytól nem annyira.
A következő konyhámban nem lesz sütő. Idejétmúlt eszköz. Amióta van egy ilyen fritőzöm, a sütőt be se kapcsoltam: [link]
Amikor meghozta a futár a gépet, a feleségem azt mondta: szép, szép, de minek? Ő mindent megcsinál a rendes tűzhelyen sokkal jobban.
Ennek már vagy másfél éve, és azóta a melegszendvics az egyetlen, ami miatt bekapcsolta a hagyományos sütőt (amúgy gázos van nekünk). Még a pizzát is a fenti kütyüben süti.
Amúgy a villanyos jobb. Kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, nem cseszi szét az edényeket. Ha átépítjük a konyhát, kivezetettetem a gázt a lakásból, felesleges kockázati forrás, azon túl, hogy a gázcső még el is rondítja a lakást (csak ugye már megszoktuk gyerekkorunk óta, hogy ez a normális).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!