Egy tűzhely fölé beépíthető páraelszívó kivált egy asztali páramentesítő készüléket? Ugyanarra való?
Gondolkodom egy páramentesítő beszerzésében. Eddig ilyesmi asztali gépeket nézegettem:
A lényegük, hogy típustól függően 1-2 liter vizet tudnak kinyerni egy nap alatt, a tartályt üríteni kell.
De maikor rákeresek a "páramentesítő" kulcsszóra a honlapokon, mindenhol hozza az ilyen típusú, tűzhely fölé beépíthető gépeket is:
Ez ugyanarra való?
Most a típust, teljesítményt ne nézzük, csak linkeltem gyorsan kettőt, hogy érthető legyen a kérdésem. Várok vmi jó black friday-es ajánlatra. Még jó, hogy 2 hete figyelgetem (az asztaliakat), mert most b.f.-en 4 ezerrel drágább volt az egyik. :D
Szóval: a beépítehtő is ugyanúgy kiválasztja a párát a levegőből? A szülői házunkban volt régen a tűzhely felett, de szagelszívónak hívtuk. A levegő páratartalmát is tudja csökkenteni?
Mivel ugyanúgy 20 ezertől kezdődik mindkét típus, és a határ a csillagos ég, ha ugyanazt tudják, jobban járnék egy falival, aminél nem kell ürítgetni a tartályt, meg nem foglalja a helyet a kis konyhámban.
Igaza van az első válaszadónak. Az első termék valóban párátlanítja a benti levegőt, a második pedig a főzéskor felszálló gőzt vezeti ki egy nagy csőben a falon keresztül, vagy szűri meg a zsírtól és visszafújja, de egyik esetben sem párátlanít. Mivel légüres teret nem tud csinálni, ezért valahonnan be fog jönni a levegő, ami lehet elég párás is.
Nagyon párás levegő esetében az asztali gépek nem hatékonyak, nagyon kicsi a kapacitásuk. Néhány száz milit tudnak naponta, peltier elemmel működnek. A rendes párátlanítók kompresszorosak, nagyobbak és hangosabbak, viszont napi több liter vizet kiszednek a levegőből. Páraelszívó esetében kell egy nagy lyukat fúrni a falra, párátlanítók esetében nem kell, a helyiség levegőjét forgatják és párátlanítják. Konyhában mindkét típusú gép belseje elég koszos (zsíros) lesz.
A másodiknál írják, hogy mosható zsírfiltert tartalmaz, azaz legfeljebb azt veszi ki.
Vagy léteznek aktívszenes elszívók / keringetők is, ami a szagokat köti meg. Párát nem.
Aldi kínálatában időnként előfordul mobil páramentesítő, ár/érték arányban verhetetlen. Én használtan vettem egyet évekkel ezelőtt, és mai napig aktívan használom. Ha kell akkor a konyhában, ha kell, akkor a fűrdőben, vagy a szobában a ruhák szárítására.
Köszönöm szépen mindenkinek, minden válasz hasznos volt!
Így már egyértelmű, hogy asztalit kell vennem.
A konyhaitól nem száradnak a ruhák, az asztali nem szívja el a zsírgőzt a tűzhelytől.
Megfelelő eszközt a megfelelő helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!