Kombinált tűzhely működtethető 1 fázisról?
A házban csak 1 fázis van 16A-es kismegszakítóval.
Most kábelezzük újra az egészet 2.5mm2-es vezetékkel.
Egy fázison gond nélkül elmegy egy kombinált tűzhely?
Köszönöm szépen.
"Gond nélkül" kissé naiv még a gondolat is.
230V x 16A = 3680 W
Ha érted, mire gondolok.
Előbb még nem is említettem, hogy ilyen tűzhelyekhez közvetlen, toldás nélküli kábelezést kell kiépíteni a lakáselosztótól, egy kisautomatán keresztül.
Bekötés fix (nem konnektor).
Keresztmetszetekre már nem emlékszem (nem vagyok villanyszerelő, csak papíron), de az is pont megfelelő legyen!
Előző hülyeségeket ír.
Kérdező olvassa el a sütője gépkönyvét.
Mora, kombinált tűzhely (teteje gáz, sütő elektromos) gépkönyvből kimásolva:
"AZ EL. HÁLÓZATRA TÖRTÉNŐ CSATLAKOZTATÁS:
Az elektromos hálózatra történő csatlakozást a készülékhez mellékelt biztonsági földelt dugvillával ellátott csatlakozó kábellel lehet végrehajtani. A csatlakozó kábel
sérülése esetén azt azonnal cserélni kell. "
1 fázisú készülék, a sütő 2kw-os. A bekötési helyén eleve csak az 1,5mm2-es kábelt lehet behúzni, vastagabbat képtelenség. A sütőt valóban célszerű külön áramkörre kötni, közvetlen vezetékkel, megszakítás nélkül, ha fér akkor 2,5mm2-es vezetékkel, de a végére akkor is kerüljön egy konnektor.
A kérdezőnél a villanyórás kismegszakítót ki kell cserélni legalább 20A-re, de akkor már 32-re cseréljen. Ha a drótjaira (helyesen) áldoz, hogy 2,5mm2-es legyen akkor erre is fizessen be, különben kidobott pénz a drótcsere, mert örökké le fog kapcsolni a kicsike áramszolgáltatói teljesítmény miatt.
Persze hogy működtethető, egyszerre annyi, amennyit elbír a 16 A-es kismegszakító - az durván 3700 W.
Ezen felül a normális gyártmányokban egy fázisra kötés esetén van reteszelés is. Például a mi IKEA főzőlapunknál van:
1 2300 W-os, ami boosterelhető 3200 W-ra
1 2300 W-os
1 1800 W-os, ami boosterelhető 2500 W-ra
1 1400 W-os, ami boosterelhető 1800 W-ra
Ugyanakkor egy fázisra kötve automatikusan korlátozza az össz teljesítményt 3700 W-ra.
Amellett a lehetséges két fázisú bekötésnél is korlátoz fázisonként 3700 W-ra, amit megadott két platnira értelmez összesenben, de ez most itt kissé mellékes.
(Ebben az IKEA-sban ezen kívül van a sütő, a harmadik fázison.)
# 2
Nem kell a visszaduma, dugvillával azokat a készülékeket szabad használni, ami gyárilag azzal szerelt, miután belefér a szabványos teljesítménykorlátba.
Még szép, hogy ilyenekről nem kell levágni a dugót.
Annyi, hogy én teljesen elektromos tűzhelyet vizualizáltam magam elé, talán megszokásból az jut eszembe elsősorban. Ezen a fogalmon pedig véletlenül átsiklottam: "kombinált".
Ilyen előfordulhat bárkivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!