Miért gyártanak / árulnak 4KW (16A) -t, vagy ennél is többet fogyasztó háztartási tűzhelyeket, amikor a legtöbb lakásban csak 1 fázis és 16A-es kismegszakító van?
Mostanában 2 ismerősöm is megkért hogy nézzem már meg mi lehet, mert ha főz, akkor lecsapja a biztit. Van lakatfogóm, csináltam egy hurkot a kismegszakítónál és rámértem. 29-32A megy át, ha minden (sütő és főzőlapok) maxi teljesítményen mennek. Kiderült, hogy eddig nem főztek minden lapon és sütöttek is egyszerre, tehát semmi nem romlott el, csak a rendszer nem bírja a minden megy egyszerre terhelést.
Néztem a neten, van olyan ajánlott összeállítás, amelyben csak a főzőlapok max. teljesítménye 4.6KW.... de sehol nem írja, hogy csak akkor vedd meg, ha van 3 fázisod és a sütőnek van egy másik kiépített vezetéked!! Ez átbacás? Vagy nem?
Ne viccelj, akkor miért gyártanak hőtároló kályhákat, sőt légkondikat, ami szintén hálózatfejlesztést igényel, ha többet is felszerelünk belőle.
Ha az eladók nem is dicsekednek vele mindig, azért ez elég köztudott, valamint a gépkönyvekben is le van írva, amit viszont esetenként mellékelnek is PDF-ként a webáruházak.
Hogy az ember nem nézi meg és eszetlenül rendel, ő baja.
Valójában a webáruháznak is érdeke, hogy felhívja a (butább) vásárlók figyelmét, még a szállítás előtt, mert ha az meg él a visszaküldés lehetőségével, az kellemetlen.
Azért az elég ritka, hogy családi háztartásban az összes főzőlap és a sütő is max teljesítményen kell pörögjön.
.
Gyártanak tankokat is, mégis kevés van magánkézben.
- Oké, értem, a villanyszerelő gondja..., de képzeljük csak el, ott az új készülék, a konyha szétszedve, nemsoká vacsit kellene főzni és a villanyász közli, hogy a rendszer nem pont ehhez a készülékhez lett kiépítve. Mit tesz az ecccerű halandó? Vagy megfűzi az aranyos villanyos embert, vagy bekötteti a szomszéddal.
- ... És a hálózatfejlesztéssel ugyan ez lehet a baj, mert ha nem tudatos és felkészült a fogyasztó, és/de úgy-ahogy üzemel a rendszer (nem csap le azonnal), akkor marad a vitéz-kötés, nem?
A sütő csak a gyors előmelegítéskor megy maximumon, ilyenkor megy a hőlégkeverés körüli fűtőbetét, a grill, az alsó és a felső fűtőszál.
Ezt viszont nyugodtan ki lehet hagyni, bemelegszik bármely más programnál is, csak valamivel lassabban és úgy tényleg 10-11 Amper az üzemi árama. Ettől függetlenül kell a jól terhelhető, jól megszerelt hálózat hozzájuk.
# 4
Azért ez nem egészen így működik. A villanyszerelő csak szabályosan kötheti be, ami azt jelenti, hogy önálló, toldástól mentes tápvezetéken kell bekötni a mérő felé, egy kisautomatán keresztül természetesen. Fixen, nem konnektorba.
Tegnap egyszerre két gépkönyvet is láthattam, csak az egyikben írtak a teljesítményről (eldugva, kis betűkkel és több lappal később értelmezett jelekkel a számok mellett.
A tűzhely esetében sem papíron, sem a készüléken (címkéken) sem szerepelt a teljesítmény. Mo.-on frissen vásárolt termék esetén nem is értem hogy lehet ez!!??
"Mostanában 2 ismerősöm is megkért hogy nézzem már meg mi lehet, mert ha főz, akkor lecsapja a biztit."
Ne törődj vele.
Ha előtte nem csináltatták meg, majd megcsináltatják utólag. Akinek majomra van pénze, legyen banánra is.
Azt se mondja senki, hogy amikor gatyát vesz valaki, ellenőrizze a méretet, mégis megteszik.
Azt se, ha bútort, hogy befér-e a szobába.
És most jön a sírás, hogy az elektromos eszközöknek áram kell? És minél többet vesznek, minél nagyobbat, annál több áram? És ezért a gyártók a felelősek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!