Mièrt sötétednek be a kèpek ha rárakom a fényképezőről a laptopra?
A fényképezőn egy másik előnézetet látsz, azokkal az expóbeállításokkal amivel csináltad. A raw formátum a gépen megnézve viszont az mutatja képnéző programnak, hogy ott van benne minden lehetséges beállítás, de nincs beállítva véglegesre egyik sem - talán a képnéző program sem tudja értelmezni, és nem ad megfelelő értéket az expozíciónak, így lehúzódnak az értékek és bebukik a kép. A raw igényli az utómunkát, ahol vissza tudod húzni vagy beállítani az értékeket megfelelő programokkal (legyen az csak egy automatikus kontraszt/gamma/színegyensúly/színhő/telítettség/fényerő).
Két lehetőség:
- vagy jpg-ben fotózol, de akkor az utómunka lehetőségei erősen beszűkülnek, viszont azt látod a gépre feltéve egyből, amit a fényképezővel beállítottál
- vagy raw-ban fotózol, és a képbe belekerül a javítások lehetősége, de akkor viszont foglalkozni kell az utómunkával
" kb 1 másodpercig jó aztán teljesen elsötétül,"
Ismerős. Bár nálam lila lett minden kép.
Már nem tudom, hogy melyik ingyenes raw szerkesztő programot használtam. A lényeg az volt, hogy valamit elállítottam és ezután az összes kép amit később megnyitottam, szintén lila lett. Valamelyik szűrőt kapcsolhattam be és állíthattam el.
Számítógépes problémákat nem oldanak meg, hanem megkerülnek. :)
Kérdés, miben sötétedik el a képed, egy képnézegetőben vagy egy raw feldolgozóban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!