Szerintetek milyen DSLR gépet vegyek?
Kezdő hobbifotós vagyok. Eddig egy canon 1300 d gépem volt de kinőttem. Nézegettem pár gépet . Ami tetszik az a canon 77d . De mellette néztem a nikonokat is pl : 7100d és 7200d. Leginkább a canon tetszik az ára miatt. Portrézásra szeretném használni a gépet. Ha pl canont veszem akkor szeretnék mellé mindenképp egy fix 50 mm 1.8 objektívet és egy "mindenes" objektívet pl 18-55.
Vagy esetleg tud valaki ilyen ár kategóriában más alternatívát is ?
kérdező. újraolvasva a kérdésed és a válaszaidat egyre kevésbé értem, hogy miért akarsz portrézásra gépet és objektívet is cserélni. pláne miért fontolgatsz teljes rendszer váltást, hogy Canonról NIkonra válts?
van egy elég jó géped, nyilván van hozzá legalább egy kit objektíved is. miért akarod az 1300D-t lecserélni 77D-re ahelyett, hogy vennél egy 50/1.8-at a már meglévő gépedhez, amit az új géphez fontolgatsz? ez az új obi önmagában sokkal több változást jelentene a képeidben, mintha lecseréled a gépedet bármire.
persze ha mindenképpen váltani akarsz, akkor válts! csak nem érzem, hogy tényleg annyira kinőtted volna a géped. AF pontok mennyisége? komolyan? portrénál? még ha sportot fotóznál, akkor érteném, de portrénál?
egyébként ha már a MILC-ek képbe kerültek, a MILC-ekben sokkal több AF pont van, mint a DSLR-ekben, mert már az alacsonyabb szintű MILC-ekben is szinte az egész képmezőn bárhol választhatsz AF pontot - a komolyabbaknál meg a teljes képmezőt lefedik az AF pontok.
portrénál meg nagyon hasznos a MILC-ek-nél egyre több helyen megjelenő szem követő fókusz mód, amivel lényegében nem tudsz olyan képet csinálni, ahol nem a fotóalany szeme éles. kivéve persze, ha nem oda akarsz fókuszálni, akkor nem oda fog...
"#16 a MILC vs DSLR vitát nem ennyire egyszerű eldönteni, hogy egyik jobb a másik meg nem. nagyon nagy kérdés az is, hogy melyik (és mikori) MILC-et melyik DSLR-hez hasonlítod. meg az is, hogy mit és hogyan fényképezel. egy csomó helyzetben messze nem annyira kérdésesek ezek a problémák. nem mindegyikre igaz, de a jobb MILC-ek már igencsak versenyképesek a DSLR-ekkel"
Persze, amatőr kategóriában versenyképesek (vagy mégsem? lásd a bolti árukat), de én nem erről beszéltem. Ha hivatásos fotósként nézem a MILC-eket, akkor az akkuidejük elfogathatatlan komoly munkához, de ami nagyobb baj, hogy még mindig nincs ergonómiailag olyan MILC, ami kell egy profi fotósnak. Olyanokra gondolok, mint pl. a Canon R-nél nincs forgótárcsa, csak nyomógomb; az AF és a * gombot kitették a váz jobb szélére, ahol egyáltalán nem esnek kézre; a visszajátszás gomb legalul van, hogy még véletlenül se érd el normálisan. Bezzeg az info gombot, ami nem annyira fontos, betették az egyik legelérhetőbb helyre.
#20, hát, szerintem ne misztifikáljuk el a fotózást, ez nem egy űrtechnika. Ha a kérdező meg tudja állapítani, hogy melyik irányba szálljon fel a Blahán, hogy a Nyugatihoz jusson (neadjisten esőben beáll a fedél alá), akkor elolvassa és megérti a parciális dolgait is. Reflexből jól csinálni, az más, de oda kellő katt után el tud jutni mindenki, akiben fenti intelligencia-kritérium teljesül.
Ami az AF pontokat illeti, bocs, de beleestél a magyarok beszélgetőstílusának nagy hibájába, hogy úgy gondolod, csak a te világképed érvényes. Nekem sokszor kellett a fekvő szélső pont, de portrénál is jól esett, nemcsak álló alaknál, neadjisten álló lovasnál.
A gyorsaság, hát, az meg egyáltalán nem különleges fotográfiai feladat, hogy az ember mozgó objektumot kívánna fényképezni, legyen az kutya a Ligetben, bicikliző utód, ezek marhára nem egzotikus témák.
egyáltalán nem azt mondtam, hogy ne lehetnének jogos szempontok választásnál, amiket felsoroltál. mind teljesen jogos és releváns felvetés. csak szerintem a kérdező felvetéseiben egyáltalán nem jelenik meg egyik ilyen igény sem, ami miatt cserélni akar.
ha ő azt mondja, hogy neki kevés az AF pont, vagy nem megfelelő helyen van, vagy ő említi, hogy a parciális lefedettség nem megfelelő számára, akkor elfogadom, hogy neki ez szempont. de ő csak egy jobb gépet akar és tőlünk várja, hogy megindokoljuk neki miért lesz jobb neki egy másik gép. én meg úgy gondolom, hogy ez így nem valós igény, csak önigazolás keresés.
felőlem mindenki azt csinál és olyan gépet vesz, amit akar, de sokkal jobban jár vele, ha a saját valós igényei alapján választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!