Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért mosódnak el a részletek?

Miért mosódnak el a részletek?

Figyelt kérdés

Amikor folyó vizet próbálok hosszúzáridővel fotózni sosem lesznek élesek a folyón kívüli részek. Úgy értem, hogy allvanyra rakom a gépet, beállítok mindent manuálisan és amikor megvan a végeredmény, a folyó értelemszerűen elmosódik a kép többi része viszont nem lesz éles.. nem használok távkioldót, az szerintetek megoldaná a problémát? Esetleg az objektív miatt van? Más ötlete esetleg van valakinek?

A gép: Canon eos 100D

Objektív: Tamron 18-200 f3.5-6.3 di ii vc

#fotózás #Canon #Tamron #hosszuzarido
2018. máj. 1. 17:51
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Mennyire hosszú az a záridő? Így látatlanban szerintem az lesz a gond, hogy a hosszú záridő nem csak magára a folyóra vonatkozik, hanem a környezetére is, a faágakra, gallyakra, uszadékokra stb. Ha csak nincs tökéletes szélcsend, ezek mozogni, mocorogni fognak az exponálás ideje alatt. Ill. az se mindegy, mennyire tág rekeszt használsz.
2018. máj. 1. 19:17
 2/15 anonim ***** válasza:
57%
A folyó nem állóvíz, attól folyó :D Hosszú záridővel nem tudsz éles képet csinálni semmiről ami mozog
2018. máj. 1. 19:29
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Mutass egy példát, sok minden okozhatja, hogy bemozdul az is, aminek nem kéne. Csak pár gyakori hibaforrás:

- könnyű, instabil állvány

- gyenge vagy nem megfelelően rögzített állványfej

- kézi kioldás

- erős szél

Ha nincs kedved távkioldót venni, akkor használd az időzített kioldót, az is elég. De hosszú záridőt sose azonnal exponálj, mert amint lenyomod a gombot, megmozdul a gép.

2018. máj. 1. 19:41
 4/15 JulesTS ***** válasza:

Két dolog ami segíthet:

- 2mp-es időzítővel fényképezz

- kapcsold ki az objektív képstabilizátorát

2018. máj. 1. 20:10
 5/15 anonim ***** válasza:
Azért pontosítsuk, tehát megfelelően rövid záridővel a folyón kívüli részek élesek?
2018. máj. 2. 08:32
 6/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm az tanácsokat:)

Ezek a próbaképek, mármint amikről a kérdésben beszéltem:

[link]

ISO 200 - 27mm - f/18 - 0.3 sec

[link]

ISO 400 - 58mm - f/22 - 0,3 sec

2018. máj. 2. 19:30
 7/15 anonim ***** válasza:

Tehát a kérdésem volt, hogy élesen rajzol az objektíved a szélén? Amikor ugyanezeket a képeket F8-al, ISO 800-al és az adódó záridővel fényképezed? Nem értetted a kérdést? Vagy csak nem akarsz válaszolni? Ha az objektív nem rajzol élesen, F8-nál és rövid időnél, akkor hosszú záridővel sem fog.

Ekkora rekeszeléssel egyébként már nagyot romlik a minőség, nagyjából lehet mondani, hogy F8-nál a legjobb, 11-nél már romlik, ésígytovább.

2018. máj. 2. 19:51
 8/15 anonim ***** válasza:

Ezek a képek egyértelműen bemozdultak, bár az is látszik, hogy az objektív sem egy L-es minőség. De az elsődleges probléma a bemozdulás.

Masszív, stabil állványt, erős fejet és távkioldót vagy időzítőt használj.

Mellette gondolkodj el azon, miért kell az ISO400 és az f22? Ilyen szűk rekesznál már a diffrakció is jelentős, f8-f11-nél szűkebb blendét nem érdemes használni - és így az érzékenységet sem kell az égbe tekerni.

2018. máj. 2. 19:59
 9/15 anonim ***** válasza:
Milyen fókuszt használtál? Nekem úgy tűnik, mintha a kamera vagy az obi nem talált volna egyetlen éles pontot sem (ami azért elég valószínűtlen).
2018. máj. 2. 21:08
 10/15 A kérdező kommentje:

#7 de értettem:) csak nem volt időm géphez ülni és a témával foglalkozni sem, de holnap teszek egy próbát mindenképp

#8 tényleg nem valami minőségi cucc de szeretném kihozni belőle a legjobbat, ahogy pedig mondtad valószínűleg az elsődleges baj a bemozdulás mert nem használtam időzítőt és tavkioldót sem

Megpróbálom minél hamarabb az ajánlott rekeszértékkel és időzítővel és majd csatolom a fotókat :)

#9 manuális fókusz volt használva, viszont igyekeztem minél élesebben fókuszálni, valószínűleg a bemozdulás lesz az “alapgond”

2018. máj. 4. 19:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!