Miért mosódnak el a részletek?
Amikor folyó vizet próbálok hosszúzáridővel fotózni sosem lesznek élesek a folyón kívüli részek. Úgy értem, hogy allvanyra rakom a gépet, beállítok mindent manuálisan és amikor megvan a végeredmény, a folyó értelemszerűen elmosódik a kép többi része viszont nem lesz éles.. nem használok távkioldót, az szerintetek megoldaná a problémát? Esetleg az objektív miatt van? Más ötlete esetleg van valakinek?
A gép: Canon eos 100D
Objektív: Tamron 18-200 f3.5-6.3 di ii vc
Mutass egy példát, sok minden okozhatja, hogy bemozdul az is, aminek nem kéne. Csak pár gyakori hibaforrás:
- könnyű, instabil állvány
- gyenge vagy nem megfelelően rögzített állványfej
- kézi kioldás
- erős szél
Ha nincs kedved távkioldót venni, akkor használd az időzített kioldót, az is elég. De hosszú záridőt sose azonnal exponálj, mert amint lenyomod a gombot, megmozdul a gép.
Két dolog ami segíthet:
- 2mp-es időzítővel fényképezz
- kapcsold ki az objektív képstabilizátorát
Tehát a kérdésem volt, hogy élesen rajzol az objektíved a szélén? Amikor ugyanezeket a képeket F8-al, ISO 800-al és az adódó záridővel fényképezed? Nem értetted a kérdést? Vagy csak nem akarsz válaszolni? Ha az objektív nem rajzol élesen, F8-nál és rövid időnél, akkor hosszú záridővel sem fog.
Ekkora rekeszeléssel egyébként már nagyot romlik a minőség, nagyjából lehet mondani, hogy F8-nál a legjobb, 11-nél már romlik, ésígytovább.
Ezek a képek egyértelműen bemozdultak, bár az is látszik, hogy az objektív sem egy L-es minőség. De az elsődleges probléma a bemozdulás.
Masszív, stabil állványt, erős fejet és távkioldót vagy időzítőt használj.
Mellette gondolkodj el azon, miért kell az ISO400 és az f22? Ilyen szűk rekesznál már a diffrakció is jelentős, f8-f11-nél szűkebb blendét nem érdemes használni - és így az érzékenységet sem kell az égbe tekerni.
#7 de értettem:) csak nem volt időm géphez ülni és a témával foglalkozni sem, de holnap teszek egy próbát mindenképp
#8 tényleg nem valami minőségi cucc de szeretném kihozni belőle a legjobbat, ahogy pedig mondtad valószínűleg az elsődleges baj a bemozdulás mert nem használtam időzítőt és tavkioldót sem
Megpróbálom minél hamarabb az ajánlott rekeszértékkel és időzítővel és majd csatolom a fotókat :)
#9 manuális fókusz volt használva, viszont igyekeztem minél élesebben fókuszálni, valószínűleg a bemozdulás lesz az “alapgond”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!