Ez a legmegfelelőbb a fotózáshoz?
"Arra gondoltam, hogy sport témába állítom be a gépet."
Kár volt elvállalnod. :(
Nem feltétlenül, mert minden bizonnyal sokat fog tanulni belőle. Így vagy úgy.
Mondjuk a kérdező helyében kimennék azonos napszakban egy haverommal és megnézném, hogy az adott fényviszonyok között mit tudok kezdeni egy mozgásban lévő témával.
Lehető legnagyobb blende, automatikus exp. idő állítás, mozgó célpontra fókuszálás.
Szerintem kb. ennyit tehetsz.
Én is Av-vel állok neki ilyennek, de azért csak nem felejtsük el azt, hogy állandó exp idő ellenőrzés kell, mivel annál is van egy témafüggő minimum, amit meg kell határozni, s ha eléri, akor iso-t emelni.
Ha meg bizonyos idő alá nem mehet, akkor Tv is lehetne. Annál meg az alexpos jelzést kell figyelni.
A választás attól is függ, hogy célba egyesével vagy tömegével érkeznek, és hogy mégis mi legyen éles.
Gondolkodás nélkül egyik módszer sem garancia. :)
Ha ez valami nagyszabású esemény lesz, akkor menj ki, járd körbe a célterületetet, derítsd fel a jó felállási pontokat. Elég szar, ha odamész, és a célnál a tömeg miatt nem látod a beérkezőket. Mint oly sokszor, itt is az embereken van a hangsúly, bátran használd a teleobjektívet, ne csak tömegképek legyenek. Arcok, emberek, mosolyok, pillanatok, ez kell. A pofátlanság határáig nyugodtan vegyülj el, menj közelebb. Ahogy Cápa Robi mondta valaha: "Ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel" És rengeteg képet kattogtass, nyomd neki bátran, sorozatokat is. Ezernyi képből ki lehet válogatni 1-200 használhatót, de ha csak össz. 30-at viszel haza, akkor már szorulhat a kapca. Én pl. nem csak a célbaéréshez mennék ki, hanem az egész rendezvényhez. Remek fotóriportot lehet összekalapálni a teljes versenyről: nézök, nevezések, zsűri, kisgyerekek, bemelegítés, stb.
Én AV módot használnék, ahogy itt páran írták. Az esemény jellege miatt érdemes a biztonság miatt rövidebb záridőre törekedned, ezért told fel az iso-t pár értékkel, ne foglalkozz a zajbuzzik halálhörgésével. Ha bizonytalan a technikád, addig is menj ki egy út mellé és gyakorolj, ingyen van.
Ha kész vagy, otthon a pc-n válogass. A technikailag használhatalan képeket dobd ki, az ismétlődő témákból is dobd ki a gyengéket. A nagyon előnytelen grimaszos képeket is dobd ki, te se szeretnéd, ha így jelennél meg egy weblapon. Törekedj arra, hogy a képeidből csak a jók maradjanak meg, azt mutasd meg, a többieknek nem kell okvetlen látni a vacak képeidet. (igen, mikor megnézel egy fotókiállítást, azt mondod: húú, ennek a palinak minden képe milyen jó... pedig az ő kiváló 100 képe mögött is van még ezernyi vacak kép, de ki tudta válogatni a legjobbakat)
És persze olvasni, olvasni.... sok jó fotós blog van magyar nyelven is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!