Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért "gömb" alakúak az újabb...

Béluska2016 kérdése:

Miért "gömb" alakúak az újabb Youtube videók?

Figyelt kérdés

Engem nagyon zavar, hogy minden egyes, szögletes tárgy, oszlopok, épületek, ívesen hajlanak, nem valós alakjuk látszik. Emellett még számomra szédülést és hányingert is kivált az ilyen videók nézése. Értelmes magyarázatot kérnék, ha valaki tudja a technikai okot, és a gyors terjedés okát! Köszönöm.

pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=t3t_R4_8DYM

[link]

2016. júl. 23. 12:19
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Értem, köszi.
2016. júl. 23. 22:47
 12/21 anonim ***** válasza:

[link]

Minden lencse torzít.

Csak a te szemed a fejedbe van beépítve, nem tudod a képet összehasonlítani mással, azon keresztül látsz mindent. A látott képről megtanultad az életed során hogy az mikor számít egyenesnek és mikor nem.

De a szemedben ugyanez a kép jelenik meg mint a linkelt videón.

Tegyél egy próbát.

Emeld fel a két kezed és próbáld megfigyelni hogy magad elé téve és két oldalra távolítva meddig látod őket.

Meglepő, de közel 180 fokban. Igaz ebben a régióban a színeket kevésbé, a mozgásokat jobban érzékeljük (jobban "látod" a kezed ha mozgatod pl. az ujjaidat).

Most próbáld el ugyanezt a mobilod kamerájával, meddig lóg bele a képbe a kezed?

Típustól függően kb. a harmada a látómezeje.

A halszem optikák ezt terjesztik ki a te látásodhoz hasonló szélességre, ezzel az optikai torzítás jellemzőit is magán viselő képet alkotva.

Ha a szemedbe vetülő fény által alkotott képet meg lehetne jeleníteni itt kint, meglepődnél.

2016. júl. 24. 08:49
 13/21 A kérdező kommentje:
Oké, oké... Ezt mind értem, rendben van. A szem gömbölyű optika, az agy meg feldolgozza, az infót. Mégis a kettő együtt "jól" működik, mert az egyenes, az egyenes marad. Én azt nem értem, ha olyan modern a mai technika, amilyenek állítják, akkor egy (számomra) használhatatlan kameráért, ami nem "valós" képet csinál és ezáltal élvezhetetlen, hogy mernek 70-90 ezer forintot kérni? Száz forintot sem ér! Sok ember megvette, gyártja vele a "csodálatos" úti filmeket, búvárfilmeket, én meg nem tudom megnézni, mert rosszul leszek. Biztos én vagyok a beteg? De titeket ez nem zavar? Nem hiszem el, hogy a világ így rendben van!? De értem szeretnék a látószöget szélesíteni, oké... De akkor kéne mellé gyártani egy digitális "agyat" ami kiegyenesíti az íveket! Ezért a pénzért és ezzel a "modern technikával!
2016. júl. 24. 09:59
 14/21 anonim ***** válasza:
Kár beléd a szó.
2016. júl. 24. 17:35
 15/21 A kérdező kommentje:
Köszi utolsó. Mint írtam, igen értem. Köszönöm a válaszokat. Kevésbé domború lencséset kell vennem, cserébe kisebb lesz a látószög, de élvezhető "valós" kép. Lehet neked az számít hogy 170 fokot láss egy gömb akváriumban, és egy óra videó nézés alatt telehánnyál egy lavórt. Én szeretném élvezni azt a videót amit készítek, úgyhogy "csak" 90 fokban fogom látni, de nekem 25 forintért ez pont jó! Persze te 90 ezerért azt csinálsz amit akarsz!
2016. júl. 24. 18:27
 16/21 anonim ***** válasza:

A lencse íveltségének méregetésénél és a látószög/fókusztávolság számítgatásánál szerintem jóval egyszerűbb megoldás, ha a kinézett kameráról keresel tesztvideókat. Így egyből látod, hogy mire számíthatsz majd használat közben.

Egyébként ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jön be a halszem hatás, én például nagyon klassznak tartom sportok forgatásánál, meg egyedi hangulatot tud adni bizonyos helyzetekben. Tapasztalataim szerint a többség is így gondolja, de annyi biztos, hogy mással még nem találkoztam, aki ennyire elutasító lett volna. De ez van, ha nem jön be, nem kell erőltetni, csak felesleges a gyártón számon kérni, hogy miért felelnek meg a gépei a fizika törvényeinek.

2016. júl. 25. 08:08
 17/21 A kérdező kommentje:
Igen igazad lehet, mert látom, hogy drága gépek, sokan veszik használják (szeretik, vagy csak mást nem kaptak, vagy nem kutattak mint én). Sport? Hát nem vagyok sportos, nem tudok véleményt mondani. Ami én tudok: (felesleges a gyártón számon kérni, ez megint tuti, azt gyárt amit akar, főleg, ha el is tudja adni) 1. De, a régi "nagy" kamerák VHS, HI8, DV, 1987 óta van a családunkban folyamatosan kamera, fényképező, SOSEM csináltak ilyen képeket, felvételeket!!!! (Panasonic, Sony, Samsung, Canon, Pentax, Olympus!!!) Akkor kérdezem én: (és nyugodtan le lehet tudatlan parasztozni) Egy általam (szerintem sokak által még) ismeretlen "GoPro" berobbant ere a piacra és egy szappantartónyi műanyagért kér 90 ezer forintot! Ráadásul, sehol nem reklámozza, hogy az általa készített felvételek ilyen "halszem típusúak." Ha én nem vagyok előrelátó, körültekintő, akkor becsapnak! (úgy ahogy említed, rengeteg videót néztem meg, utána kiírtam ide a kérdést, mert az "olcsó" utánzatok is másolják (ezt a szerintem hibát). Nyilván olcsó gépet kerestem, gondoltam ez az olcsóság hibája, aztán gondoltam, hogy trükk torzítás, aztán gondoltam leszedhető lencse, de nem! Hála az itt hozzászólóknak, kiderült a valós ok, gyárilag ilyen (sz@r). Én láthatod mélységesen fel vagyok háborodva, mert szerintem ez olyan becsapás, mint a mosógép garanciában a ciklusszám. 1987 óta nem volt erre példa! De öregszem, nem bírom megszokni hogy változik a világ, bocsánat. 2. nem tudom,milyen sportra gondolsz ahol ez "jó pofa", de a tengeri felvételek amikor íves a hal? Szóval a videó azért van, mert olyat látsz, ahol nem vagy ott, sosem láttad valóságban. Képzeld megmutatod a nagymamádnak, és majd azt hiszi szegény hogy íves a hal, kerekek a házfalak, felfelé folyik a folyó és elhízott a majom, szerintem nem "jó pofa". Nem volt szándékomban senkit megbántani! Köszönöm az értelmes, értékes hozzászólásokat, technika információkat. Még egy dologra fény derült, amiért stresszesnek kell leni és ismét figyelni miért adunk ki a nehezen megszerzett pénzből!
2016. júl. 25. 08:54
 18/21 A kérdező kommentje:
Az meg szintén felháborító,hogy nekem kell tesztvideókat keresgélni! Régen vastag, színes prospektusa volt komoly gyártónak, képekkel teli, az összes technikai paraméterrel. Ez a normális. Nem a hazugság, becsapás,zsákbamacska! A boltokban sok helyen ki sem lehet próbálni. Ha netről rendelsz akkor meg főleg nem. Bécsben régen a kezedbe adták (nem volt láncra kötve) és megnézted mit veszel. Tehát úgy érzem, jogoson vagyok felháborodva. Igen sajnos, rossz irányba változik a világ! A tobozon hatalmas ívelt szélű képnek kéne lenni, amin jól látszik és rá van írva, hogy vigyázat, halszem lencse! NEM akarok a fizika törvényeivel dacolni, sem a szem és agy kommunikációját vitatni, és a gyártóval sem szembeszállni! Csak csupán, nagyon-nagyon érdekesnek és furcsának találom, hogy egy (általam) 30 éven át nem tapasztalt dolog, hirtelen mindenkinek, Tetszik, jó pofa, természetes,megszokott, elfogadott? Úr Isten! Miről maradtam le? Már a föld sem forog?
2016. júl. 25. 09:09
 19/21 anonim ***** válasza:

mint azt már mások is írták, nem a YouTube csinálja a torzítást, hanem az akciókamerák halcszem objektíve.

az akciókameráknál azért használnak halszem objektívet, mert általában nagyon kis távolságról kell velük minél nagyobb területet befogni. ezt torzítás nélkül nem nagyon tudják megoldani, viszont itt a torzítás kevésbé gond, mintha lemaradna valami, hiszen az akciókamerát magadra, sisakodra, a biciklidre szereled, általában karnyújtásnyira, vagy mégkisebb távolságra van tőled.

a telefonokban is mindben nagy látószögű objektív van és nagyon sok szelfinél ez nagyon meg is látszik, mert azok is mind torzítják az arcokat. viszont mégsem halszem, ezért a mobilok kevésbé torzítanak, mint az akciókamerák és általában nincs meg a halszemre jellemző állati nagy hordótorzítás.

minden objektívnek van valamekkora torzítása, amit optikailag is lehet csökkenteni, de ez nagyon költséges, méret igényes és a látószögből is veszteséget jelent, amiket egy olcsó akciókameránál nem engedhetnek meg.

például a Canon halszeme 15 mm gyújtótávolságú, de van egy kisebb gyújtótávolságú 14 mm objektívük is, ami viszont perspektíva korrigált, ezért nincs halszem torzítása - viszont a torzításmentes változatban kb. 2x annyi lencse van, a tömege is majdnem duplája és míg a 15 mm halszem ára $700, addig a torzítás mentes 14 mm obi ára $3000.

ahogy már más is javasolta, a legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni a torzítás mértékét, hogy keresel/csinálsz az adott kamerával feltételeket és megnézed, hogy mennyire torzít, az téged mennyire zavar.

az újabb GoPro kamerákon lehet menü beállítással zoomolni, ilyenkor nem a teljes képfelületet menti le videóba, hanem csak egy szűkebb részét, vagyis kivágja a képet a halszem objektív közepéből (veszteség mentesen, mert a videó 1 megapixel körüli felbontása jóval kisebb, mint a kamera 8-12 megapixeles érzékelőjének a felbontása). mivel a halszem torzítás főleg a szélek felé jelentkezik nagyon erősen, ezért amikor a kamera a kép közepébe zoomolva rögzít, akkor valamivel kevésbé jelentkezik a torzítás - viszont itt is veszítesz a látószögből.

vannak olyan cégek (jellemzően külföldön) akik a GoPro kamerákat szétszedik, a gyári halszem objektívet pedig más, kisebb torzítású objektívekre cserélik - viszont hogy ezek milyen minőségűek és főleg, hogy mennyit veszítesz vele a látószögből, az már kérdéses, ahogy az is, hogy utána az új lencsével vajon ugyanúgy belefér-e a kamera a hozzá való vízálló házba.

2016. júl. 25. 09:20
 20/21 anonim ***** válasza:

a halszem torzítás irtó népszerű lett az utóbbi időben, mert egyre több halszem érhető el olcsón akár telefonokhoz is, meg a tükörreflexes gépekhez is, ezért nagyon elterjedt és sokan még menőnek is tartják.

tényleg van egy különleges hatása, de ugyanúgy, mint a legtöbb optikai trükknek csak akkor van értelme, ha az szolgál valamilyen célt és nem csak úgy önmagáért - és pláne nem állandóan használjuk. szerintem csak akkor van értelme, ha jól tudod felhasználni és ez a torzítás vagy nem nagyon látszik a felvételen, vagy a torzítás hozzáad valamit vizuálisan a képhez és nem szabad túlzásba vinni a használatát.

ahogy itt is írják:

[link]

utólag szoftveresen is lehetne (valamennyire?) korrigálni ezeket a torzításokat, de ez egy plussz művelet, amit az idő és eszközigénye miatt sem használnak általában, meg mivel sokan annyira kúlnak tartják a halszem effektet, eszük ágában sincs eldobni valami ilyen menő dolgot...

2016. júl. 25. 09:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!