Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Miért "gömb" alakúak az újabb...

Béluska2016 kérdése:

Miért "gömb" alakúak az újabb Youtube videók?

Figyelt kérdés

Engem nagyon zavar, hogy minden egyes, szögletes tárgy, oszlopok, épületek, ívesen hajlanak, nem valós alakjuk látszik. Emellett még számomra szédülést és hányingert is kivált az ilyen videók nézése. Értelmes magyarázatot kérnék, ha valaki tudja a technikai okot, és a gyors terjedés okát! Köszönöm.

pl.:

https://www.youtube.com/watch?v=t3t_R4_8DYM

[link]

2016. júl. 23. 12:19
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
81%
nekem valamiért még mindig téglalap alakú.
2016. júl. 23. 12:20
 2/21 anonim ***** válasza:
Halszem lencsés kamerával vették fel. Pl.:GoPro
2016. júl. 23. 12:26
 3/21 A kérdező kommentje:

Köszi a #2-nak. De akkor viszont van egy kérdésem. Én most szeretnék kamerát venni és nem ilyet!

Hogyan állapíthatom meg ránézésre, hogy "halszem" optikás? Ez leszerelhető, vagy állandó fix tulajdonság, egy-egy kamera típuson?

2016. júl. 23. 12:39
 4/21 anonim ***** válasza:

A te szemeddel is pontosan ilyennek látod a környezeted.

A kis méretű és kis fókusztávolságú objektívek már csak ilyenek.

A sportkamerákban van ilyen objektív, a nagy látószög elérése miatt.

A youtubenak ehhez semmi köze.

2016. júl. 23. 12:43
 5/21 anonim ***** válasza:

"Hogyan állapíthatom meg ránézésre, "

A látószög adja meg fokban.

Minél nagyobb, annál 'görbébb' lesz a kép széle.

Minél kisebb, annál egyenesebb, csak a látómező méretének a rovására megy.

2016. júl. 23. 12:44
 6/21 anonim ***** válasza:

A fókusztávolság is árulkodó, azzal ugyanez az összefüggés jelentkezik, csak az érték itt fordított.

Kis fókusztávolság 'görbe', nagy fókusztávolság 'egyenes'.

2016. júl. 23. 12:46
 7/21 A kérdező kommentje:

Az #5-ös, #6-os válaszolónak köszönöm, próbálom ezeket az adatokat megtudni, összehasonlítani.

Kedves #4-es mielőtt vitába merülnénk, ez én szemem egyenesnek látja az egyenest és ívesnek az íveket, szerintem ez így normális. Azért is volt a kérdésembe az az észrevétel, hogy ellenkező esetben hányingerem lesz. Lehet beteg vagyok? Az más kérdés, hogy a távolság véges, vagy végtelen, de szűkülő térnek látszik, ez igaz, de szűkülésnek és nem gömbölyödésnek, ha érted mire gondolok. És tudom, hogy a youtube-nak ehhez semmi köze, csupán ott terjednek ezek a (számomra élvezhetetlen) videók.

További kérdésem, hogy teszt videókat néztem és egyedül a HP lw 100 ami nem produkálta ezt észre vehetően. Viszont itthon nem kapható. Továbbá furcsálom, hogy a átlátszó műanyag tokra miért 3m vízállóságot írnak, míg a többi kameránál ugyan erre 30m? Ráadásul keresgélve, két másik néven Genius, Rollei is feltűnt megszólalásig, ugyan ez a kamera kívül, belül, de nagyon eltérő árban. Aki ezekről tud valamit, kérem írjon! Köszönöm.

[link]

[link]

[link]

2016. júl. 23. 13:50
 8/21 anonim ***** válasza:

"ez én szemem egyenesnek látja az egyenest és ívesnek az íveket, szerintem ez így normális."

Egyáltalán nem, az agyad konvertálja egyenessé, hidd el.

A szemed előtt lévő látvány koordinátarendszere a tekinteteddel együtt mozog, abban a párhuzamos egyenesek összetartóak.

2016. júl. 23. 14:05
 9/21 A kérdező kommentje:
Igen, én ugyan ezt mondtam, hogy a párhuzamos egyenesek a végtelen felé összetartó egyenesek lesznek. De egyedes marad út széle, meg a villanyoszlop és a házfal is. Engem az zavar, hogy íves, domború, homorú lesz egy egyenes tárgy! De a magyarázatot megkaptam, a látószög, fókusz távolság paramétereiben és értem az összefüggést. A feladat egy olyan kamera kiválasztása, ami nem túl drága, minőségben, megbízhatóságban elfogadható, vízálló, és nem csinál az egyenesből íveset. Ezért írtam hogy a HP Lc100w tetszik, csak a másik két márkanévvel kicsit elbizonytalanít (gagyisági szempontból) és nem értem a vízálló tok, nem vízállóságát. Ezért kértem, hogy akinek ezz(ekk)el van tapasztalata kérem írjon.
2016. júl. 23. 14:22
 10/21 anonim ***** válasza:

Kettes vagyok.

Nézd a lencsét, mennyire domború. Észre lehet venni egy sima illetve egy halszem lencse között a domborúlat különbséget. A sima is domború de nem annyira mint egy FishEye.

2016. júl. 23. 21:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!