Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Dióhéjban melyik szám mit...

Dióhéjban melyik szám mit jelent a fotózásban, (ISO, apertúra, záridő. ) Hogyan függnek össze?

Figyelt kérdés
2016. máj. 17. 22:36
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
61%

Dióhéjban olvassál, Mindent leírtak már százszor.

[link]

[link]

2016. máj. 17. 22:43
 2/22 anonim ***** válasza:

Bakker Te többet tudsz mint hinnéd, ezzel az apertúráddal most megfogtál. Kénytelen voltam googlézni, hogy mi a rossz seb az, de hisz az a rekesz (!!!). Most már ezt is tudom.........

Dióhéjban:

Az ISO növelésével jelerősítést adsz a szenzornak ami rossz fényviszonyok között jól jön, de egy ponton túl zajosodást okoz. Ezt gépe válogatja. Olcsóbbak hamarabb a drágábbak később kezdenek el zajosodni.

Az apertúrád és a záridő kapcsolata a fotózás két alapköve. Ennek tessék utána olvasni mert ez az alfája és az omegája a képalkotásnak és ezt illik tudni.

Írd be a googliba a " sunny 16 rule " kifejezést.

A régi szép időkben ez volt a filmes gépek mankója.

Egy fénykép készítéséhez kell egy bizonyos mennyiségű fény és egy exponálási idő.

A fény menyiségét az apertúrád nyitásával, az exponálási időt a záridővel állítjuk be.

Egy helyesen exponált képhez adott menyiségű fény szükséges és adott ideig, akkor is amikor süt a nap és akkor is amikor borús idő van.

Ezt állítjuk be a záridővel és az apertúrával.

Napsütésben szűk apertúrával és rövid záridővel, borús időben pedig ezek növelésével tudjuk a kívánt értékre beállítani.

Az már a fotóson múlik, hogy melyikhez nyúl, mert azok befolyásolják a képen lévő dolgok megjelenését.......ha az apertúrádat nyitod azzal csökken a mélységélesség, ami a portréknál jól jön...........A tájképeknél szűk apertúrát használnak, hogy minél több minden legyen éles......

Dióhéjban....

2016. máj. 18. 00:41
 3/22 A kérdező kommentje:

Apertúra/blende: tágul és szűkül mint a pupilla, így szabályozza a bejutó fény mennyiségét. Ennek az értékét adjuk meg "f/x"-ben, pl f/1.4-f/16 ahol 1.4 a legtágabb 16 a legszűkebb állás.

ISO: lényegében a fényérzékenység. Minél nagyobbra állítod, annál kevesebb fény is elég az adott jelenet, téma lefotózásához. Régebben adott érzékenységű filmet kellett befűznöd, ma már kiválaszthatod a menüből. 100-6400 közötti az átlag, de profibb tükrös gépeken 50-100ezer körüli érték is beállítható.

Minél nagyobb ez az érték annál zajosabb lehet a kép.

Záridő: Azt az időmennyiséget adja meg másodpercben(illetve annak törtértékében) ameddig a fény a filmmel/érzékelővel érintkezik. Tükrös gépeknél a tükör felcsapásától a lezárásig tart ez az idő, digitális megoldásoknál szoftveresen szabályozzák, hogy meddig "rögzít" a gép. Minél rövidebb, annál élesebb lesz a kép, lásd: éles kép egy sprinterről, vagy elhúzott fénycsíkok egy autópályán.

Összefüggésük ez alapján már kitalálható és szabadon kombinálható.

2016. máj. 18. 00:49
 4/22 A kérdező kommentje:
Jéé nem láttam hogy jött közben hasznos válasz is. Köszi:)
2016. máj. 18. 00:50
 5/22 A kérdező kommentje:
'Első', mindössze ennyire lett volna szükségem. Attól hogy idekúrsz pár másodpercnyi böngészés után két linket egy "olvassál" felszólítással, nem fogsz annyira okosnak tűnni mint amennyire elhiszed magadról
2016. máj. 18. 01:03
 6/22 anonim ***** válasza:
Tanár úr, nyugtasson meg, hogy meg van a kettes? Ha már vizsgáztatni teccett....
2016. máj. 18. 01:16
 7/22 anonim ***** válasza:
De az ISO-ra az én válaszom " szakmaibb " volt, úgyhogy kicsit visszább vehetsz az arcodból... ami az értékelhető válaszokat illeti...
2016. máj. 18. 01:21
 8/22 A kérdező kommentje:
csak az elsőt nem tartom értékelhetőnek.
2016. máj. 18. 11:43
 9/22 anonim ***** válasza:
Pislogok... mi értelme is volt ennek a kérdésnek?
2016. máj. 18. 11:43
 10/22 A kérdező kommentje:
Kíváncsi voltam egy ilyen rövid összefoglalóra, de mivel nem jött használható válasz, utánajártam és ideírtam amit megtudtam, hátha mást is érdekel. Közben érkezett egy hasonló válasz is, így ketten írtuk le ugyanazt kicsit másképp. Ez mind szép és jó, csak az első válasz volt értékelhetetlen
2016. máj. 18. 11:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!