Lenne itt egy olyan kedves emberke, aki szívesen adna tippeket egy kezdő fotósnak? Első rendezvényre megyek fotózni

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Annyit szeretnék bevezetésképp elmondnani,hogy már kisebb korom óta hajlok a fényképezés fele, apukám régi fényképezőjével is mindig imádtam 'játszani' aztán gyűjtöttem egy bridge gépre, két évig azon gyakoroltam.

Aztán lassacskán összegyűlt a pénzem, és vettem egy Nikon d5100ast, 18-55mm kit obival, és vettem adaptert (lencse nélkülit) hogy a Heliost is használni tudjam. Ez a szívem csücske, imádom a bokeh-ét ám mozgó tárgyakról valamiért nehezen tudok képet készíteni, és este is, túl erősen világítja meg a vaku ezért kisül az egész.

Úgyhogy azt hiszem, a kit obit fogom használni a rendezvényen, amire megyek. És máris kitértem a fő témára... egy kedves ismerősöm felkért, hogy én legyek a fotós a lánya keresztelőjén.

Kettős érzéseim vannak a dolog kapcsán, egyszerre örülök, hogy ilyen megbízást kaptam, másfelől félek. Tartok attól,hogy valami nem lesz jó, és aztán nem olyan emlékeik lesznek a fontos napról, amilyet szerettek volna.

Ez ügyben kérném a segítségetek. Adjatok tanácsokat, tippeket,hogy elkerüljem a hibákat. Állványt már beszereztem, és gondolom kell még egy aksi is.

Milyen beállításnál készítsem a képeket, a picit majd vaku nélkül, ugye? Külső vaku mennyire lenne fontos? Mindenféle tanácsra kíváncsi vagyok ,remélem vannak itt segítőkész emberkék :)

18L

2016. márc. 11. 13:59
 1/7 anonim ***** válasza:

Több fotós fórum is létezik, biztos vagyok benne hogy fognak segíteni.

Jó fotózást!

2016. márc. 11. 15:49
 2/7 anonim ***** válasza:

"Külső vaku mennyire lenne fontos?"

A beépített vakut felejtsd el. Végleg. Nincs olyan szituáció, ahol használható lenne. Külső vaku kell, és meg kell tanulni használni.

"ám mozgó tárgyakról valamiért nehezen tudok képet készíteni"

Ezt nem értem. Nyilván kézzel kell élességet állítani, de hát valamit valamiért.

"Tartok attól,hogy valami nem lesz jó, és aztán nem olyan emlékeik lesznek a fontos napról, amilyet szerettek volna."

Az aggodalom jogos, ha még sosem csináltál ilyet...

"Állványt már beszereztem, és gondolom kell még egy aksi is."

És tartalék memóriakártya, és tartalék váz. Mert mit csinálsz, ha épp ott romlik el...? Plusz külső vaku(k), kellő mennyiségű tartalék akksival. És akkor még kérdés, hogy a kitobival lesz-e elég nagy látószöged beltérben.

"Milyen beállításnál készítsem a képeket"

Na ez az, amit nem lehet megmondani előre. Ez mindig az adott körülményektől függ, nincs egy általános, ultimate beállítás, ami mindig, minden helyzetben jó lesz. Ha lenne ilyen, nem kellenének szakemberek...

2016. márc. 11. 15:54
 3/7 A kérdező kommentje:

Értem, köszi!

Külső vakut nem fogok tudni addig beszerezni...használhatatlan képek lennének majd beltérben, táncnál, stb?

Akkor inkább mondjam le?:(

2016. márc. 11. 17:54
 4/7 anonim ***** válasza:

Ez attól függ, mi a helyszín. Ha valami félhomályos étteremben/templomban lesz, akkor esélyes, hogy nem fogsz jó képeket csinálni egy szimpla kitobival vaku nélkül.

A helyedben én beszélnék velük, őszintén megmondanám, hogy nem csináltam még ilyet, lehet, hogy nem lesznek jók a képek, stb, és csak akkor bízzák rád, ha utólag nem lesz ebből gond. Mert ha azt várják, hogy majd a nagy fényképeződdel szuper képeket fogsz csinálni, érhetik őket kellemetlen meglepetések.

2016. márc. 11. 18:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Milyen igaz. Te 1-2 hét alatt még ott tartasz, hogy a vaku "túl erősen " világítja meg a témát. Érthetően magyarázd el nekik, hogy még a gép használatát sem sajátítottad el, az pedig valami távoli ködös álom, hogy rossz fényviszonyok között is jó eredménnyel dolgoznál és ha jót akar, ne bízza rád az egyszeri, fontos eseménye fotózásást. Lehet fikázni a válaszom (én amúgy is kapok :)) de ezt világosan kell látni. És olvasgasd a neten a rengeteg magyar nyelvű ismeretterjesztő fotós írásokat, mert egy rendezvényen az állvány kb. huszadrangú felszerelés lesz :)
2016. márc. 11. 19:03
 6/7 anonim ***** válasza:

A "fotós" és a "van fényképezője" nem ugyanaz a fogalom.

És gondolom aki felkért a fotózásra nem arra gondolt hogy "van közte néhány jó is" lesz majd a vége.

-apukám régi fényképezőjével is mindig imádtam 'játszani-

Kb olyan a régi fényképező és az új, mintha eddig rollered lett volna, most pedig kapsz egy motort és te már egy ügyességi versenyre készülnél.

Van egy kollégám. Kb 6 éve fotóz. De azt látom amikor eszünk vagy van egy kis idő lazítani, elővesz egy-egy fotós szakkönyvet és mindig olvas. Természetesen nem hobbigépekről ami magától csinál képeket. Fotózásról, ahol neked kell tudnod mindent hogy te irányítsd a gépet hogy azt tegye amit te szeretnél.

2016. márc. 11. 19:19
 7/7 anonim ***** válasza:

A kérdésből látszik, hogy még nem vagy eléggé felkészült arra, hogy vállald az ilyen alkalmak fotózásával járó felelősséget. Már csak abból a mondatrészből is, hogy "mozgó tárgyakról valamiért nehezen tudok képet készíteni, és este is, túl erősen világítja meg a vaku ezért kisül az egész" jól látszik, hogy alapszintű hiányosságok vannak.

Amit javasolnék, hogy egyelőre hanyagold az ilyen jellegű eseményeket. Ezek ritkán történnek egy ember életében, nagyon kínos, ha felkészültség hiánya miatt nem marad róla használható emlék. Inkább menj el először hobbiból fotózni nyilvános rendezvényeket, ahol úgyis előjönnek azok a problémák, amelyeket meg kell oldanod. Én is elkövettem olyan hibákat a betanuló időszak során, amelyekről egyáltalán nem gondoltam, hogy problémát fognak okozni, és nagyon ciki lett volna, ha azt a munkát kellett volna prezentálnom egy megrendelőnek.

2016. márc. 13. 10:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!