Első DSLR gépem, vki tud segíteni?

Figyelt kérdés

(Nikon D3200 - 15-55mm 1:3.5-5.6G)

Vki el tudja magyarázni nekem a következő három kifejezés jelentését és h melyiket, mikor és hogyan kell használni?

Vagy ha vki be tud linkelni egy olyan oldalt ahol ezek le vannak írva magyarul, azt is nagyon megköszönném.

ISO, Aperture, Shutter speed

2016. márc. 5. 11:18
 1/6 anonim ***** válasza:
50%

A google segítségével bármelyik kifejezésre rá tudsz keresni és választ is kapsz, de valószínűleg nem fogsz tudni mit kezdeni vele. Én azt tanácsolom, hogy szerezz be egy könyvet a digitális fotózás alapjairól és úgy fuss neki a fényképezésnek. Scott Kelby-nek vannak nagyon jó könyvei a témában.

ISO: érzékelő fényérzékenysége

Aperture: rekesznyílás értéke

Shutter speed: záridő

2016. márc. 5. 11:35
 2/6 A kérdező kommentje:
Zsír! Köszönöm! :D
2016. márc. 5. 11:42
 3/6 anonim ***** válasza:

ezen a képen ott vannak az alapok: [link]

Röviden:

Aperture - Rekesz. Ezzel tudod meghatározni, hogy mekkora résen jusson be a fény a fényképezőbe. A te objektíveden F3.5 a legtágabb, a legszűkebb pedig szerintem f16, vagy f22 körül lehet. Minél nagyobb a szám, annál kisebb a rés, amin bejut a fény.

Shutter speed - záridő. Mennyi ideig jut be a fény a fényképező szenzorára. Szerintem a te géped is kb 1/4000-től 30 másodperces időtartamon belül tudja ezt változtatni.

ISO - a szenzor érzékenysége. Célszerű alacsony értéken 100 - 400 tartani, mert minél magasabb az érték, annál inkább zajos lesz a kép.

Ha van még kérdésed írj nyugodtan.

2016. márc. 6. 08:12
 4/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! :D
2016. márc. 6. 16:16
 5/6 anonim ***** válasza:

Scott Kelby felejtős szerintem, elég gyakran ír hülyeségeket.

Ha példa kell (lehet, hogy te (még) nem érted, többiek esetleg: ha választania kéne túl- vagy alexpó közt ő a túlexpót választaná, mert a világos részek kevésbé zajosodnak.

Zajt szűrni lehet.

Totálkiégett részeket visszaállítani nem, vagy nehezen.

Ha már könyv, akkor a "Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek" sorozat legfrissebbjét bátran ajánlom, kezdőknek tök érthetően magyarázza el, mi merre hány óra.

2016. márc. 16. 14:18
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok segítséget! :D
2016. márc. 17. 23:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!