Első DSLR gépem, vki tud segíteni?
(Nikon D3200 - 15-55mm 1:3.5-5.6G)
Vki el tudja magyarázni nekem a következő három kifejezés jelentését és h melyiket, mikor és hogyan kell használni?
Vagy ha vki be tud linkelni egy olyan oldalt ahol ezek le vannak írva magyarul, azt is nagyon megköszönném.
ISO, Aperture, Shutter speed
A google segítségével bármelyik kifejezésre rá tudsz keresni és választ is kapsz, de valószínűleg nem fogsz tudni mit kezdeni vele. Én azt tanácsolom, hogy szerezz be egy könyvet a digitális fotózás alapjairól és úgy fuss neki a fényképezésnek. Scott Kelby-nek vannak nagyon jó könyvei a témában.
ISO: érzékelő fényérzékenysége
Aperture: rekesznyílás értéke
Shutter speed: záridő
ezen a képen ott vannak az alapok: [link]
Röviden:
Aperture - Rekesz. Ezzel tudod meghatározni, hogy mekkora résen jusson be a fény a fényképezőbe. A te objektíveden F3.5 a legtágabb, a legszűkebb pedig szerintem f16, vagy f22 körül lehet. Minél nagyobb a szám, annál kisebb a rés, amin bejut a fény.
Shutter speed - záridő. Mennyi ideig jut be a fény a fényképező szenzorára. Szerintem a te géped is kb 1/4000-től 30 másodperces időtartamon belül tudja ezt változtatni.
ISO - a szenzor érzékenysége. Célszerű alacsony értéken 100 - 400 tartani, mert minél magasabb az érték, annál inkább zajos lesz a kép.
Ha van még kérdésed írj nyugodtan.
Scott Kelby felejtős szerintem, elég gyakran ír hülyeségeket.
Ha példa kell (lehet, hogy te (még) nem érted, többiek esetleg: ha választania kéne túl- vagy alexpó közt ő a túlexpót választaná, mert a világos részek kevésbé zajosodnak.
Zajt szűrni lehet.
Totálkiégett részeket visszaállítani nem, vagy nehezen.
Ha már könyv, akkor a "Digitális fotózás műhelytitkai kezdőknek" sorozat legfrissebbjét bátran ajánlom, kezdőknek tök érthetően magyarázza el, mi merre hány óra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!