Első DSLR gépem szeretném megvenni februárban. A jelöltek: Pentax K-30, Nikon D5200, Canon EOS 650D. Melyiket válasszam és miért?
Szerintem ilyen középkategóriában akkora különbségek amiket vársz nincsenek. Sokkal inkább számít a jó minőségű objektív. A 18-55 nem az.
Volt Nikon-om, most Canon-om (600D) de mindig a jó obi dobott a képeken sokat nem a váz.
Van egy youtube csatorna DigitalRev Tv, ott az aktuális csúcsvázakat kipróbálgatták olcsó lencsékkel, gyászos volt az eredmény. Én az olcsó kiegészítők miatt lettem Canon-os. Azóta Amazonról és Ebayről vettem nagyon jó objektíveket az itthoni ár feléért.
A Pentaxot nem ismerem, de nem hinném, hogy szignifikánsan rosszabb lenne, mint a többi, váz szinten ezek eléggé hasonlók. Sokkal érdekesebb az objektív: ne érd be a 18-55 kitekkel, Nikonnál legalább 18-105, Canonnál meg inkább 18-135 STM. Ha kevés a pénz, olcsóbb vázat és drágább objektívet vegyél.
Ezen kívül menj be egy elektronikai áruházba, és fogdozd meg a gépeket. Semmi bajom nincs a Nikonok képességével, de nekem nagyon kényelmetlen a gombok kialakítása, emiatt sosem szerettem őket. Olyan vázat válassz, ami kényelmes, mert ha komolyan gondolod a dolgot, nagyon gyorsan kell tudnod állítgatni mindent, amin nem segít, ha nem éred el könnyen a kezelőszerveket.
A Canon erőssége valóban a videó, abban az összesnél jelentősen jobb, de ha ez nem érdekel, akkor mindegy is.
#2: A másik kettővel (főleg a Canonnal) is használhat régi analóg eszközöket, tapasztalataim szerint amúgy sincs sok értelme a szenzor mozgatásával történő képstabilizációnak, az optikai sokkal hatékonyabb.
Emellett Pentax cuccokból nagyon kevés van, ha később használtan is tervezel vásárolni akkor inkább Canon/Nikon. Az is szóba jöhet a rendszer kiválasztásánál, hogy a környezetedben ki milyen rendszert használ, ugyanis nem lesz mindegy akkor amikor segítséget kérsz/kölcsönkérnél valamit mivel ezek a rendszerek egymással nem kompatibilisek. Amúgy meg továbbra is (mivel ezen a szinten nincs akkora különbség, sőt igazából feljebb sem nagyon) azt javaslom, hogy menj el egy megfelelő szaküzletbe vagy boltba ahol meg tudod fogdosni, ki tudod próbálni a jelölteket, vagy ahhoz hasonlókat és azalapján dönts, hogy melyik a kényelmes, a logikusabban felépített menürendszerrel rendelkező, az ergonómiailag a kezedbe illő, mert ha később rendszert akarsz váltani sokba fog kerülni.
Kellemes ünnepeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!