Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Egy kezdő fotóstúdióhoz...

Egy kezdő fotóstúdióhoz szerintetek mennyi cucc kell?

Figyelt kérdés
Ugyanis voltam egy stúdióban fotózkodni, de nem mondanám, hogy nagyon profik. A mai gépek kb elvégzik a fotós helyett is a munkát. Szóval arra gondoltam van egy kevés befektetni való pénzem és megpróbálnám, hisz 10.000/óra kb amiket látok fotózást. Csak képes lenne megtérülni. MIt mondotok? Ja és egy 2.30-as belmagasság elég?

2016. jan. 2. 21:59
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

Különösen egy stúdióban nem végez el a fényképezőgép a fotós helyett semmit. Ezt csak a kívülállók és amatőrök gondolják, akiknek lövésük nincs róla, hogy mi is történik a fotózás során mert az alkotási folyamat jelentős része nem a szemük előtt, hanem a fotós fejében és a szeme elé tartott gép keresőjében zajlik.

Mármint akkor, ha jó a fotós. Hogy te milyen stdúdióban voltál, azt nem tudjuk, mert egyre többen vágnak bele pont ugyanazzal a mentalitással a fotózásba és nyitnak stúdiót, mint amivel te is. Lehet, hogy pont egy ilyen kontárnál jártál te is, ezért nem tűnt neked túl profinak. Rengeteg olyan fotós van, akinek fogalma sincs arról, hogy mit és főleg miért is csinál, vagy tényleg a gépre bízza, hogy helyette csinálja a dolgokat és általában mindez meg is látszik az eredményen - persze csak annak, akinek van szeme hozzá, hogy észrevegye a minősgi különbséget. Sajnos amióta mindenki ontja magából a fényképeket számolatlanul és mindenhol fényképek tucatjai, százai vesznek minket körül, azóta az emberek vizuális igényessége rohamosan romlik, ugyanis az emberek többségét nem minőségi képek veszik körül, hanem az ismerőseik vacak fotói és ahelyett, hogy jó a minőségű, igényes képekhez szoknának hozzá, a vacakot szokják meg és az válik számukra az elfogadott minőséggé, a jobbat meg vagy észre se veszik, vagy csak értékelni, megbecsülni nem tudják, mert ha mindenkinek elég a gyengébb, miért költenének jobbra? Ez pedig egyre inkább jellemzővé válik a cégekre, újságokra, mindenkire.

Normális esetben a különbség az a saját stúdió és a stúdióbérlés között, hogy ugyanabból a keretből a saját stúdiódba meg tudsz venni pár alap eszközt és az azok által lehetővé tett módokon tudsz fotózni bármeddig, de ha rájössz, hogy az kevés, másra is szükség volna a fejlődéshez, akkor újra be kell ruháznod más lehetőségeket biztosító eszközökbe. Viszont amíg nem értesz a fotózáshoz, addig magad sem tudod, hogy milyen eszközzel mit is tudsz elérni és hogy neked pontosan mire is van szükséged. Másoktól kérhetsz tanácsokat, de ők nem tudják, hogy te milyen képeket és hogyan akarsz fotózni, szóval vagy azt fogják mondani, hogy vegyél meg mindent, ami lényegesen nagyobb költségekkel jár és egy részét lehet, hogy soha nem fogod használni, vagy azt fogják elmondani, hogy ők mit vennének a saját szempontjaik szerint és akkor meg ugyanott vagy, hogy bizonyos dolgaid lesznek, de azokkal csak bizonyos dolgokat tudsz megoldani, újabb beruházás nélkül mást nem.

Stúdiót bérelni ugyanabból a pénzből kevesebbszer tudsz, viszont ideális esetben a bérelt stúdióban minden van, amire csak szükséged lehet, így bármit ki tudsz próbálni anélkül, hogy meg kéne venned. Megismerheted, hogy mire jó, hogyan kell használni és fel tudod mérni, hogy neked arra mennyire van szükséged és érdemes-e beruháznod, vagy egyszerűbb néha kibérelned. Nem utolsó sorban egy bérstúdióban kapsz/hatsz a felszerelés mellé asszisztenciát is, így egyrészt hatékonyabban tudod használni az eszközöket, mert nem neked kell rohangálni a lámpákhoz, hogy odébbtold, elfordítsd, stb, hanem ezekben segítenek, sőt akár még tanácsokat, tippeket is kaphatsz, ami segítheti a fejlődésedet is. Pláne, ha nem csak a stúdió bérlésért fizetsz nekik, hanem mindjárt tanítást is kérsz tőlük.

Szerintem, ha tényleg komolyan érdekel a fotózás és valóban megtanulni akarod, nem csak nagyzolni vele, hogy te fotós vagy, miközben csak pénzt akarsz ráfordítani, figyelmet és tanulást nem, akkor első körben könyvekre és tanfolyamra költsd a pénzed. Keress jó könyveket és olyan tanfolyamokat, ahol hozzáértő fotós(ok) felügyelete mellett elsajátíthatod az alapokat, megismerheted, hogy mi is az, amit a gép nem tud elvégezni helyetted és azt a tudást is magadra szedheted, hogy milyen eszközökre lesz szükséged a stúdiódban. Ha ugyanis megtanulod az alapokat, szerzel egy kis gyakorlatot, akkor nem másoknak kell megmondani, hogy miből milyet vegyél, mert meglesz a tudásod, hogy el tudd dönteni, hogy mire van szükséged. Enélkül meg úgyse tudod használni. Szóval szerintem előbb tanulj, aztán vásárolj, ne fordítva.

Népszerű vélemény, hogy a fotózást meg lehet tanulni a netről is, csak olvasni meg gyakorolni kell hozzá. Ez bizonyos mértékig igaz is. De ez pont ugyanannyira igaz a nyelvtanulásra, főzésre, vagy szinte bármi másra is. A legtöbb ember mégis inkább elmegy nyelviskolába, kresz tanfolyamra és egyéb iskolákba, mert egy jó tanár felbecsülhetetlen tud lenni. Lehet tanár nélkül is tanulni, csak a folyamat sokkal nehezebb, az eredmény pedig sokkal esetlegesebb lehet. A tanárnak jó esetben nem csak szaktudása van, amit a könyvekben is megtalálsz, hanem pedagógiai érzéke is, hogy felmérje, hogy neked hogyan kell elmagyarázni a tudnivalót ahhoz, hogy meg is értsd, motiválni tud, hogy mit hogyan csinálj és a legfontosabb, hogy személyreszabott visszajelzéseket kaphatsz tőle a saját eredményeidről, így már a tanulási folyamat közben segíthet felismerni a hibáidat és a megfelelő irányba terelni a fejlődésed, így nem teljesen hibás dolgokat gyakorolsz be hatalmas meggyőződéssel, amiket aztán évek nehéz munkájával lehetne csak kiverni a fejedből, ha egyáltalán lehetséges...

2016. jan. 3. 12:18
 12/34 A kérdező kommentje:
Kár, hogy az okoz csak örömöt egyeseknek, hogy másokat a segítség helyett oltogassák. :( Remélem legalább jó érzés tölt el ilyenkor. Mert én nem vettem a bátorságot, hogy beszóljak, te mégis megtetted ismeretlenül. Ugyanennyi energiát tehettél volna egy korrekt normális válasz megfogalmazásába is. És akkor a szerinted ostoba embernek segítettél volna. Ehelyett te mint nem ostoba személy vetted a bátorságot és ostobának neveztél és még még még még próbálsz leoltani. Nem zavar, mert nem lesz ettől rosszabb az életem. Csak furcsának tartom, hogy tényleg ez okoz örömöt embereknek. :(
2016. jan. 3. 12:18
 13/34 A kérdező kommentje:
Kedves vAfotóriporter! A válaszom nem neked szól. Nagyon köszönöm az ÉRTÉKES és építőjellegű válaszodat!
2016. jan. 3. 12:20
 14/34 anonim ***** válasza:
100%

Annyira szabályozatlan ez az egész rendszer, hogy amikor én pár éve egyéni vállalkozó lettem akkor kérték a bizonyítványt a fényképészet tevékenységi körbe való felvételéhez és tudok kollégáról akivel kivetették, mert nincs végzettsége.

Az a baj, hogy fogalmad sincs a dolgok működéséről, de akkora arcod van mellé, hogy észre sem veszed, hogy mi itt segíteni próbálunk és lebeszélni arról, hogy feleslegesen költs el egy rakás pénzt, ami aztán nem fog megtérülni. Hidd el, hogy amikor a tudás hiányát ekkora arccal próbálod pótolni abból nem sok jó fog kisülni. Ez a szakma alázatot követel, amiből neked a kérdésed és a válaszaid alapján nem sok van.

2016. jan. 3. 12:30
 15/34 anonim ***** válasza:
78%

Sejtettem, hogy nem nekem szólt, nem vettem magamra. De a többiekre se haragudj meg, ők is ugyanarra próbálnak téged rávezetni, amit én megfogalmaztam, csak nem találják a megfelelő stílust hozzá. Ők a durva kritikától remélik, hogy felnyitja a szemed. Részben, mert már annyi ilyen kérdéssel találkoztunk mindannyian, hogy elég unalmasnak és bosszantónak tartják sokan, másrészt meg tényleg azt hiszik, hogy ebből megérted, amit próbálnak mondani. Pedig tudhatnák, hogy ha így közlik veled, akkor csak elzárkózol a véleményük elől, nem nyitottabb leszel arra.

Ez is remek példa egy másik dologra, amit kifelejtettem az előzőből: az, hogy van érzéked valamihez (pláne, ha valaki ezt csak hiszi magadról) az még kevés az eredményekhez. Az íráshoz is sokaknak van érzéke, sőt a fotózással szemben annak az alapjait még meg is tanítják az iskolákban mindenkinek. Mégsem lesz mindenkiből író és aki belevág sem lesz mindenki jó benne. A vita és érvelési kultúra meg általánosan rossz színvonalon van Magyarországon és ezt sajnos nem is nagyon tanítják. Pedig ahhoz, hogy valamiben jó legyél nem elég az érzék. Az legfeljebb segíthet gyorsabban, könnyebben, fájdalommentesebben elsajátítani a tudást. De a tanulás nélkül örökre csak egy ígéretes kezdő leszel és ez sem gond, amíg a helyén tudod kezelni a dolgot és nem vágysz többre, pláne nem tartod magad többre (pl. meg marad valami hobbidnak, amit saját kedvtelésedre csinálsz és nem várod, hogy profinak tekintsenek benne, mikor nem vagy az).

Nem véletlenül mondta Michael Flatley, hogy ő inkább felvesz a tánckarába ezer tehetségtelen, de lelkes és szorgalmas táncost, akikből aztán ő majd remek táncosokat képez magának, minthogy felvegyen egy született tehetséget, akit lusta befektetni a tanuláshoz szükséges energiát és ezért sosem lesz belőle olyan jó, mint a többiekből, akik rosszabb helyzetből indultak, de szorgalmasak voltak, ezért sokkal többre viszik.

2016. jan. 3. 12:42
 16/34 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy úgy tűnik nagy arcom van, de az is lehet, hogy rossz hangsúlyban olvasod a soraimat. Én normálisan, nem nagyképűen írtam ide. Azonban olvasd vissza kérlek a válaszokat és azok stílusát. A segítő szándékú válasz stílusa szerintem olyan mint a fenti válasz volt. Azaz nem minősít, nem kioktat, hanem SEGÍT! Ettől függetlenül köszönöm a válaszod. A szabályozásra is köszönöm, de mint mondtam mindneki mást tud, egy hivatalos forrásnak örülnék, hiszen az a meghatározó nem az, hogy az egyik ismerős vagy a másik mit és hogyan csinált vagy nem csinált. :( Sajnálom, ha te nagyképű, stb embernek gondolsz. Nem vagyok az és szerintem ha ismernél te is tudnád. Lehet, hogy egyszerűen fogalmaztam a kérdés kiírásánál, de nem lenézően. A kettőt szerintem kár összekeverni. Tényleg köszönöm a segítő válaszokat. :) Neked is!
2016. jan. 3. 12:42
 17/34 A kérdező kommentje:

Kedves vAfotóriporter!

Sajnos a vitában sokan azt gondolják, hogy arc és név nélkül bármit lehet. Pedig a tiszteletet akkor is meg kell adni, ha a vélemény nem azonos. Én igyekszem is megadni. Tényleg köszönöm a válaszod. Nagyon tetszik amit írtál. Sok igazság van benne. :)

2016. jan. 3. 12:45
 18/34 anonim válasza:
0%

Ne vedd fel a beszólásokat. Sajnos egyesek a saját sikertelenségükért azokat okolják, akik esetleg nem olyan képzettek, mint ők, de mégis megélnek. Fáj nekik, hogy más esetleg többre viszi kevesebb tudással, mert mondjuk jobb kapcsolatai vagy jobb stílusa van így ajánlja a nép. Ha te szeretnél csapj bele. Csak arra figyelj, hogy ne menj minuszba. Mindeből tanul az ember. Ebből is. Az, hogy tanácsot kérsz mutatja, hogy nem vagy olyan ostoba (szándékosan idézek), mint gondolják itt mások. Az előttem szóló pedig sok igazságot mondott, de úgy érzem te is átlátod, hisz a válaszokban nem mentél le arra a szintre, mint amilyen szinte kaptad az osztást.

Egy viszont fontos. A lehető legtöbbet tegyél meg azért, hogy jó legyél. Képezd magad és fejlődj. Ez a siker egyik fontos része. A szakmai alázatról is beszéltek itt neked olyanok, akik a stílusukkal pont bizonyítják, hogy ők se sokat tudhatnak az alázatról és a tiszteletről, mert akkor nem abban a stílusban tették volna a megjegyzést ahogy tették. Azonban a szakmai alázat minden szakmára igaz. Nem tudom mennyi idős vagy, de talán ezzel te is tisztába vagy.

Végezetül pedig a "kóklerekről". Sok van valóban, de sok azért él meg, mert a pénztárca sajna nem bírja el a 60.000 forintos fotózást csak a 10.000-est. Erre van sajna pénze csak és még az is sok neki.

2016. jan. 3. 13:23
 19/34 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy akinek (a példánál maradva) 60 ezres fotózásra nincs pénze, csak 10 ezresre, vagy még az is sok neki, az általában nem csak megfizetni nem tudja a különbséget, hanem értékelni sem. Így azt sem látja át, hogyha 10 ezerért nem ugyanazt a minőséget kapja, mint 60 ezerért és amikor a 10 ezresnek a minőségével elégedetlen (lásd azok sem voltak profik, akiknél a kérdező volt), akkor a többség el sem gondolkodik rajta, hogy a 60 ezrestől, vagy a 100 ezrestől lehet, hogy jobbat kapott volna nem ilyet. Helyette inkább ő is azt kezdi el nézni, hogy ilyet ő is tudna és lehet, hogy bele is vág ugyanannyiért, mint a kérdező. Aztán persze egy idő után rá fog jönni, hogy annyiból vagy még olyat se lehet kihozni hosszú távon, hogy az megérje, vagy csak jobbat nem lehet és így vagy ő is ugyanazt a vacakot fogja csinálni, vagy neki jelent majd ráfizetést, hogy a jobb minőséget ugyanannyiért nyújtsa. Aztán egy idő után tönkre is megy bele. Jobb esetben a végére rájön, hogy bizony tényleg nem lehet 60 ezer alatt csinálni, mert hiába nincs mindenkinek pénze rá, attól még nem lehet olcsóbban kihozni és árat emel. Viszont amikor árat emel el is veszíti az összes 10 ezeres ügyfelét, mert hiába voltak sokan, hiába szerették nagyon, hiába ragaszkodnak hozzá, őket azzal szerezte meg, hogy 10 ezerért csinálta, amit csinált és 60 ezret ugyanúgy nem fizetnek meg neki, mint ahogy korábban ő maga sem tette. Onnantól meg már egy teljesen másik piacon próbálkozik, ahol már nem a 10 ezres versenyzőkkel kell versenyeznie.

Igen, a kulcs röviden a tanulás, odafigyelés és számolás, hogy ne menj mínuszba...

2016. jan. 3. 13:43
 20/34 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, mivel te is névtelenül puffogsz itt, továbbá ez alapvetően egy anonim oldal, ne kezdj már azon hisztizni, hogy ki a névtelen.

Inkább fejtsd ki kérlek részletesen, hogy mit értesz az alatt, hogy "A mai gépek kb elvégzik a fotós helyett is a munkát." Erre mocskosul kíváncsi lennék, mert lehet, hoyg ezek szerint én egy egészen más szakmáról beszélek.

2016. jan. 3. 13:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!