Hol tudnék munkát találni fotózással kapcsolatban?
Nemsokára fogok érettségizni és nagyon érdekel a fotózás főleg a portré és a különböző eseményeken való fotózás. Van is hozzá egy oké dslr-em és tehetségem.
Egyik álmom hogy egy újság képe alatt ott legyen a nevem.
Ilyen nyári vagy alkalmi munkában gondolkodtam.
Például egy esküvőt vagy hasonlót.
Hol tudnék ilyeneket találni? Hol keressem az ilyeneket?
18/f
4 évig nem volt normális gépem, csak egy kompakt, nagy nehezen össze gyűjtöttem egy ilyen gépre.
Semmivel nem lettem tehetségesebb.
A kérdésre válaszoljatok kérlek.
"Például egy esküvőt vagy hasonlót. "
Képesnek érzed magad arra, hogy változó, akár kimondottan rossz fotós-viszonyok között dolgozz és megbízható minőséget szállíts? Gördülékenyen kommunikálsz vadidegenekkel, nem vagy zavarban emberek között dolgozva? Úgy véled méltóan meg tudod örökíteni egy ember életében egyszer bekövetkező, de annál fontosabb eseményt?
És ezt pusztán arra alapozva, hogy már van egy géped? De inkább felteszek egy óvodás kérdést: a néhány tartalék akku és mem.kártyák megvannak már?
(igen, ez fikázás volt)
Itt mindenki csak fikázni tud, úgy tűnik, ehhez értenek.
A helyedben olyasmiben gondolkoznék, hogy felkeresek fotósokat, és megkérdezném, nem dolgozhatok-e mellettük segédként vagy második fotósként. Sokat lehet tanulni, és nincs rajtad felelősség. Valahol el kell kezdeni. Semmiképp ne vállalj saját munkát, mert arra még nagy valószínűséggel nem állsz készen.
Keress a neten weboldalakat, írj nekik, hátha valaki bevállal. Nem kell rögtön a legnagyobb nevekkel kezdeni.
Én dolgoztam így fotós mellett az elején, érdekes volt, tanulásnak remek. Időnként nekik is jól jön egy második ember, főleg, ha akár ingyen is elvállalod.
Azzal meg ne foglalkozz, hogy itt kinek mekkora a szája. Érdemben nem tudnak hozzászólni, akkor jön a fikázás. Miért ne lehetnél tehetséges? Nem láttam képedet, lehet, hogy az vagy. De nekik rögtön jönni kell a dumával, hogy biztos nem vagy az.
Ezzel a kérdéssel sok fotós küzd, még az igazán jók és elismertek is. Egyre nehezebb a fotózásban munkát és megélhetést találni, mivel egyre több embernek van fényképezőgépe és egyre kevesebben akarnak pénzt adni fotózásért. És egyre több a hozzád hasonló pályakezdő is, aki akár ingyen is hajlandó elvállalni akár önálló munkát, akár segédkezést. Emiatt mégnehezebb fizető munkát találni, hiszen akár megrendelő, akár segítséget kereső fotós, vagy alkalmazottat kereső cég inkább keres ingyen dolgozó gyakornokot, minthogy fizessen valakinek.
De ahogy írták, keress olyan fotósokat, cégeket, akiknél úgy gondolod, hogy szükség lehet fotósra, vagy méginkább úgy érzed, hogy te szívesen dolgoznál ott. Nem árt, ha valamit fel tudsz mutatni az eddigi munkáidból, mert látatlanban senki nem fogja elhinni, hogy tehetséges vagy, mint állítod. Mutass nekik képeket, amik igazolják (sőt jobb, ha eleve a képek mondják helyetted), mert ennek meggyőzőnek is kell lennie azok számára, akiknek dolgozni akarsz. Főleg, ha alkalmazottként akarsz dolgozni egy cégnek, mert ők általában rengeteg képet látnak és messze nem olyan könnyű meggyőzni őket a tehetségedről, mint a hozzánemértőket. Ha még nem állsz olyan szinten, hogy magabiztosan el tudj végezni fotós feladatokat és erről legyen egy meggyőző portfóliód, hogy másoknak is megmutasd, mire vagy képes, akkor lehet, hogy érdemes egy iskolát/tanfolyamot is keresned, ahol remélhetőleg többek közt ezt is megtanítják és utána jobb esélyekkel pályázol ilyen munkákra, de legalább annyival, mint akik már résztvettek ilyen képzéseken.
Ahogy többen próbálták megfogalmazni, nem elég hogy van egy egyszerű felszerelésed és valamennyire tudod használni, mert ezzel még nem vagy több bármelyik hobbifotósnál, amiből rengeteg van. A legtöbb dologra meg általában is igaz, hogy a tehetség önmagában kevés. Szakmai tudás, érdeklődés, gyakorlás és fejlődni akarás nélkül a tehetséggel nem viszed sokra. Ahhoz, hogy önálló fotós munkát tudj vállalni tapasztalat, rutin, látásmód, alkalmazkodó készség is kell. A legfontosabb pedig az, hogy stabilan és magas színvonalon tudj képeket szállítani szinte bármilyen helyzetben és ehhez az sem elhanyagolható szempont, amire szintén utaltak már néhányan, hogy ne csak memóriakártya és akku legyen az, amiből van tartalékod, mert ha egy munka közben elromlik a vakud, objektíved, fényképezőgéped, a munkát akkor is be kell fejezni és jó képeket kell leadni. Akármilyen feladattal bíznak meg és erről meg is kell győznöd egy olyan céget, ami hajlandó fizetni a munkádért (vagyis ki tudja termelni a munkádból a béredet). Ha önállóan akarsz fotózásból megélni, akkor meg a vállalkozás működtetés, árazás és ügyfélszerzés feladataihoz is értened kell a fotózáson kívül.
Ahogy ezt is említették, az esküvő kifejezetten az a műfaj, amihez nagy rutin és felkészültség kell. Hatalmas felelőtlenség tapasztalat és megfelelő felszerelés, szakmai tudás nélkül elvállalni, mert életreszóló emlékeket ronthatsz el, ha hibázol. Esküvőre eleinte mindenképpen csak úgy menj el, hogy van más, profi fotós és te csak mellette, akár neki és az irányítása alatt fényképezel.
Fotós mellé vállalj munkát, szoktak is asszisztenst keresni. Napi 5-10nél többet nem szokás adni rá, kb. ezzel tudsz számolni, de a "nagyok" mellett sokszor ingyen is dolgoznak.
Fotóz stock oldalaknak, abból is lehet némi pénzed, ha van tehetséged, akkor egy kis szerencsével abból is bejön valamennyi. (kaják, tárgyak, természet,...) Ebből is tanulhatsz.
A bulifotózás annyira nem nagy üzlet, 1-2ezer ft/hely és saját cucc, saját autó stb kell hozzá, alig hozza be az amortizációt és részeg idióták között vagy, akik nem vigyáznak rád és a cuccodra.
Köszi, fiúk-lányok, hogy nullára pontoztatok, mert én legalább a kérdésre válaszoltam, szemben azokkal, akik csak fikázni tudtak. De már kezdek hozzászokni, hogy ezen a fórumon csak ezzel lehet találkozni.
Előttem négy ember válaszolt, abból egyben volt részben a kérdéssel kapcsolatos infó, de tényleg az én válaszom a totál haszontalan. Nézzetek már magatokba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!