Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Tükörreflexes gépeknél auto...

Tükörreflexes gépeknél auto vagy manuális beállításokat használ egy haladó/profi fotós?

Figyelt kérdés
4 hete vettem egy DSLR gépet és azóta tanulom a fotózás művészetét. Eddig manuális beállításokat használtam, még az élességet is kézzel állítottam minden egyes fotónál. Viszont a mai napon egy 10 perces bemutatónál rengeteg képet kellett készíteni ezért kénytelen voltam teljesen auto-ra állítani. Ugyanis sportfotónál a helyzetváltozáskor változtatni kellene a beállításokat és idő hiányában ezt lehetetlen megoldani szerintem.

2015. márc. 4. 19:50
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
80%

#8, 08:13 (84%)

"főleg, mivel a profi gépeken nincs is automata mód, csak P mint professional"

Ez ugye csak vicc volt? Mert annak elég szar.

2015. márc. 5. 16:05
 12/27 anonim ***** válasza:
A másik 84%-os vagyok. Én is ezen gondolkoztam, csak nem akartam én lenni az, aki nem érti a viccet. :)
2015. márc. 5. 20:14
 13/27 anonim ***** válasza:
60%

Mind a világhír felé, mind a kárhozat irányába több út is vihet. :) Ha nem drágább dslr-ed van, ami az helyes expozíció érdekében automatikusan csavar az ISO-n például, akkor úgyis figyelemmel kell lenned az érzékenység, blende, záridő hármas mindhárom csúcsára. Majdnem mindegy, hogy mozgás fényképezésnél A-ból indulva nézed, hogy mekkora záridő adódik és korrigálsz, vagy T-ből kiindulva nézed, hogy beleférsz-e az objektív blendetartományába, és korrigálsz. Ráadásul záridőből mindig jobb a kevesebb, ha meg azt állítod, az nem tud csökkenni erősebb megvilágítástól. Így aztán én sportot is A-val fényképezek.

Egyik fotós oldalon voltam szemtanúja annak a fűtött hangulatú beszélgetésnek, mikor is a képet felrakó szerzőt egy másik erősen letolta, hogy jó képet nem lehet blende-vagy záridő prioritással fotózni, csak manuálisan. :D Miközben ott volt egy igen szép kép, és előtte a fotósnak ezer másik jó képe, valamilyen prioritással. :D

Egyébként ritka, hogy a gép által felkínált fénymérés valóban tökéletes eredményt hoz, nem véletlenül van korrekciós lehetőség, és bármilyen program mód korrekcióval már félig manuális. :D

Ami a manuális másik értelmezését illeti, arra is láttam példát, hogy valaki lovasversenyt fényképezett AF nélküli objektívval (sikeresen!), de az már a fakír kategória szerintem.

2015. márc. 5. 21:49
 14/27 A kérdező kommentje:

Belépő szintű tükörreflexes gépem van: Canon EOS 1200D.

Most már autofókusszal állítom az élességet természetesen. A közeli fókuszálásnál elég éles képet csinál, de ha messzebb levő személyt akarok fotózni az kissé homályos lesz felnagyítva. Viszont Úgy vettem észre ha a gép elején levő plusz gombbal ráközelítek és úgy állítja be a gép az élességet akkor sokkal élesebb képet kapok. Javítsatok ki ha nem így van.

2015. márc. 5. 22:50
 15/27 anonim ***** válasza:

Volt pár Canon gép már a kezemben, de nem tudom belőni, mi lehet az a "gép elején lévő plusz gomb".

A kép élessége nagyban függ az objektív minőségétől. Nem tudom, milyen van a tiéden, lehet, hogy tele állásban már nem ad olyan jó képet.

2015. márc. 6. 11:38
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

A "P mint professional" nyilván vicc volt, amit különféle nemzetközi oldalakon elég sokan elsütötték már. Viszont a profi gépeken tényleg nincs teljesen automata mód (ami a fénymérést, AF módot, fájlformátumot, vaku használatot, mindent eldönt helyetted, csak a gombot kell nyomni).

A profi gépeken legfeljebb P mód van (ami csak a zársebesség+blende értéket állítja magától, de az általad kiválasztott fényméréssel, stb dolgozik és te döntöd el, hogy vakuzzon-e, vagy ne és az általad választott fájl formátumba dolgozik).

A különféle üzemmódok meg azért vannak a gépen, hogy a fotós eldöntse, hogy neki épp melyik a legmegfelelőbb az adott helyzetben. Lehet azon okoskodni, hogy mikor hogyan érdemes fotózni, de a végén csak az számít, hogy meg van-e a kép és az jó lett-e.

2015. márc. 7. 16:03
 17/27 anonim ***** válasza:
"csak P mint professional" ez a P nem professzionált jelent, hanem program automatikát!
2015. márc. 8. 11:02
 18/27 anonim ***** válasza:

igen, program automatikát jelent a P, nem profit....ezért szoktak VICCelődni vele...

,-PP

2015. márc. 9. 11:09
 19/27 anonim ***** válasza:
a P az tuti professionalt jelent, nekem mindig a P-vel sikerülnek a legprofibbra a képek, szal biztos így van. igaz, én csak találomra szoktam állítgatni, de akkor is P-n a legjobb minden, ezt már megfigyeltem.
2015. ápr. 3. 21:30
 20/27 anonim ***** válasza:
utsó: Bízom Istenben, hogy ez irónia volt.
2015. ápr. 3. 22:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!