Mit gondoltok a képemről? (Amatőr vagyok)
Már egy Facebookos csoportban kitettem a képem ezzel a szöveggel.
" Sziasztok! Nemrég megvettem az első komolyabb gépemet, (a mobilfotózás után számomra mindenképpen komoly :)) Nikon D3000 és jelenleg még csak ismerkedek az alapokkal. Még pár hete én is a klasszikus szöveget hajtogattam: "A fotózáshoz nem kell nagy ész, csak egy gombot kell megnyomni". Most már tudom, hogy nem így van. Photoshoppal már régóta foglalkozok. A következő a helyzet: lefotóztam a cicámat, miközben játszott egy levéllel és sajnos kaptam egy sötét, életlen képet, amin a "modellem" nem nagyon volt kiemelt, inkább a fehér fotel vonzotta a szemet. Viszont nagyon tetszett a beállítás. Próbáltam kijavítani a hibákat és az alábbi kép kerekedett ki belőle. Itt az eredeti kép: [link] Amivel nem vagyok még most sem elégedett: - Talán a szemszín kicsit természetellenes(vagy csak túl sokat nézegettem az eredeti képet, ezért tűnik úgy?) - A túlzott élesítéstől a pofája kicsit zajos lett - Valamiért "meseszerű" hatást érzek a képen, de nem tudnám megmondani, hogy miért (mondjuk ez nem feltételen lehet baj) - A kanapén nem tudtam kijavítani a kiégést. Vélemények?"
Most itt is megkérdezném a véleményeteket. Köszönöm.
Itt a szóban forgó kép: [link]
Köszönöm! :) igazi kis ördög.
Második légyszi küldj egy képet, hogy kezdőként milyen szinten kéne álljak, hogy ne értékelhetetlen legyen a "munkám".
A nyers képből kiindulva:
-Ha állatot fényképezel (vagy embert, vagy bármi olyt, aminek szeme van), mindig a szemére fókuszálj. Itt látstzik, hogy túlfókuszáltál.
-Légy magaddal szemben kritikus (és ez egy nagyon jó szabály): ha valamelyik képedre azt mondod, hogy "jó kép lett, csak..." - töröld.
-Kerüld a tűző napot, ha közzé szeretnéd tenni a képet. Ezeket a képeket (amik jellemzően erős napsütésben készültek) tárold magadnak, tedd a családi albumba, vagy csak szimplán töltds fel magadnak facebookra az albumodba, ahol nézegetik az ismerősök max. Erős napsütésben ugyanis durvák az árnyékok.
-Ha kicsit is bemozdult, inkább töröld.
-A képtől függetlenül: ha egy mód, és lehetőség van rá, kerüld a beépített vakut.
Így hirtelen ennyi apró tanácsot tudok adni az eredeti képhez. A PS-elt verzióhoz:
-A kontrasztot szürreálisan magasra húztad. Elég lenne a fele is szerintem. De a többi csúszkát se kell agyig rántani (clarity, saturation, vibrance stb, stb).
-A bajszát a macskának a levél mögé tetted. Ezzel csak az a nagy probléma, hogy ebből a szögből nézve a levélnek el kellene mosódva lennie, mint a közelebb eső bajszának.
-A hátteret próbáltad elmosni, és az előtérrelt is próbáltál valamit csinálni. Utólagosan a DOF-ot ne zargasd, mert bántja a szemet. Egy képen nem az a lényeg, hogy a a kép témája teljesen éles mindenhol, mintha f8-f11 közt készítetted volna a képet, a többi meg elmosod PS-sel, mintha f1.8-on fényképezted volna. Nem zavaró, ha a téma nem teljesen éles, de a fókusz legyen ott, ahol lennie kell.
-Egy macskát a jegyeiből ismersz fel: a mintázata, és a szeme színe. A szemével csináltál valamit, mert törvénytelenül zöld, miközben a tiédé inkább sárgásabb. A fején a mintát megváltoztattad a szeme alatt szintén, a fülénél a fekete foltot meg leszedted. Tedd a szívedre a kezed: a képen látható macska a Tiédre hasonlít, vagy csak megmutattad, hogy milyennek szeretnéd látni?
Nem bántásként írtam ezeket a szavakat, és javaslatokat (távol álljon tőlem, hogy valakit megbántsak), de szerettem volna kicsit bővebben kifejteni, hogy miért nem jó ez a kép.
További félreértés ne essék, mikor megvetted a DSLR-em, nagyjából ugyanezekbe a hibákba estem, és én jóval keményebb kritikákat kaptam. Most se vagyok profi fotós, még mindig csak szeretetből fényképezek, viszont ráállt a szemem arra, hogy mi az, amit törlök, mi az, amit gépen tárolok magamnak, és mi az, amit feltöltök netre.
Csatlakoznék azokhoz, akik azt mondják, hogy ha egy képen ennyit kell photoshoppolni, akkor az nem jó kép.
Az felejtős. A magad szórakoztatására játszhatsz vele, de ne pakold ki a netre. Így már természetellenes, "túlmanipulált" lett.
Ha meg van rajta egy ekkora kiégés, amit nem lehet visszahozni (nem tudom, RAW-ban fotózol-e), az eleve felejtős. Engem nagyon zavar, szinte hunyorgok tőle. Ha már kezdetben tudod, hogy életlen a kép, dobd ki. Azon nem lehet segíteni.
Rendben, próbáltam megfogadni egy-két tanácsot, ezt ma fotóztam, szerkesztettem:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!