Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi az a kontaktfotó? Milyen...

Mi az a kontaktfotó? Milyen géppel ajánlott csinálni?

Figyelt kérdés

#fotózás #fényképezés #fotóművészet #kontaktfotó #contact photo
2014. jún. 20. 20:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
A kontaktjaidhoz rendelt kép. Mindegy mivel.
2014. jún. 20. 21:03
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszi. Tehát a telómon lévő ismerősöket jelképező képek. De ezt én egy fotókiállításnál láttam mint művészet.
2014. jún. 20. 21:13
 3/11 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy csak egy név volt? Mint itt:

[link]

2014. jún. 20. 21:14
 4/11 anonim ***** válasza:

Egy eljárás neve.

[link]

2014. jún. 20. 21:20
 5/11 A kérdező kommentje:

Robert Capa Fotógráfiai Központ:

"Az aktuális kiállítás a legendás fotóügynökség, a Magnum Photos kontakt képeiből válogat, melyhez kapcsolodóan tárlatvezetéssel várjuk az érdeklődőket."

Fidelio: Múzeumok éjszakája

2014. jún. 20. 21:25
 6/11 anonim ***** válasza:

Később már névként is említi:

19:00 és 22:00 órai kezdéssel tárlatvezetés a Magnum Photos – Kontaktok című kiállításon

[link]

Ha az itt látható képek példa rá, akkor nem lehet, hogy kontakt, mint kapcsolat. Szóval, mint emberi kapcsolatok? Mivel a képeken több ember van. Tehát arra tippelek, hogy ez a kontakt a képek témája, nem a technikája.

2014. jún. 20. 21:28
 7/11 A kérdező kommentje:
Azt hittem valami technika vagy műfaj. Legjobb persze megkérdezni. Angolban sem találtam rá olyan nagyon ideillőt.
2014. jún. 20. 21:31
 8/11 anonim ***** válasza:

A negatívot a fotópapírra tették, megvilágították és előhívták. Vannak ilyen családi képeim, Pajtás géppel készült roll filmre. Nem kellett hozzá nagyítógép, gondolom így olcsóbb volt. Végül is egy technika.

Kisfilmről is csináltak, egy papírra rákerült kicsiben az összes kép, könnyebb volt kiválasztani melyikből készüljön nagyítás, mint a negatívot nézegetni.

2014. jún. 21. 06:38
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm az értékes hozzászólásokat. Valamit csak kiokoskodtunk belőle. Nem is gondoltam hogy ennyire segítőkészek a fotósok, már témában várok vagy két napot mire valaki visszaír :-))
2014. jún. 21. 07:37
 10/11 anonim ***** válasza:

Magyarul nem találtam róla leírást a Wikipédián, de angolul nagyon szép, részletes szócikk van róla:

[link]

Ahogyan már írták, az a kontakt fotó, vagy kontakt másolat amire te gondolsz úgy készül, hogy a filmet közvetlenül ráteszik egy fényérzékeny anyagra, tehát fizikai kontaktus van köztük és ugyanakkorában, mint a filmen van átmásolják, így egymás mellett látszik a fotós összes képe, így könnyebb volt válogatni köztük, mint a tekercseket végignézve és jelölgetni, megjegyéseket fűzni is tudtak hozzá, lásd az alábbi képen.

[link]

A mai napig a legtöbb fotós programban van hasonló megoldás, ahol a kis ikonoknál többet (nagyobb méretben) látsz a képekből egymás mellett, hogy gyorsabban tudj köztük válogatni, mintha egyesével mindet végig néznéd. Sőt vannak, akik a mai napig inkább kinyomtatják ezeket a contact sheeteket és papíron jelölgetve, jegyzetelve dolgoznak velük, mert így szokták meg az analóg korszakban és a papír-ceruzával jobban boldogulnak, mint a számítógépekkel.

A kiállítás, amivel kapcsolatban kérdezted, az meg arról szólt (nemrég ért véget), hogy a Magnum fotó ügynökség kontakt másolatait állították ki, így meg lehetett nézni, hogy a fotósok anyagaiból hogyan és miért pont azokat a képeket válogatták ki, amik végül világhírűvé váltak. Így egyszerre látszott az is, hogy a fotós hogyan gondolkodott fényképezés közben, hiszen ott volt minden képe és az is, hogy a képszerkesztők hogyan gondolkodtak, mikor ezekből válogattak.

Remélem, hogy elmentél megnézni a kiállítást és hogy ott ez mind ki is derült számodra, biztos vagyok benne, hogy érdemes volt - sajnos nekem kimaradt és bánom is.

[link]

2014. szept. 27. 12:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!