Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogyan lehet ilyen effektet...

Hogyan lehet ilyen effektet létrehozni? Vagy: Milyen filtert használt a fotós? (kép lent)

Figyelt kérdés

Sok magyar fotósnál láttam ilyen képet, és nagyon szép dolgokat hoz ki az egyszerű fényképből. Egy lightroom-nál szerintem itt többről van szó. Arra gokndolok, mint pl a gépben lévő effektek valamelyike.... Meg tudjátok mondani, hogy pl a lightroom melik verziójában van meg ez?

A kép itt van: [link]

Előre is köszönöm, ha válaszoltok!

2013. dec. 23. 13:42
1 2
 1/18 A kérdező kommentje:

Egy másik kép:

[link]

2013. dec. 23. 13:48
 2/18 anonim ***** válasza:
HDR-nek hívják de inkább ne erőltesd. Giccs és a többség (mint a mellékelt képeknél is) nem tudja mire való.
2013. dec. 23. 13:50
 3/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Nem erőltetem, csak ki szeretném próbálni :)
2013. dec. 23. 13:52
 4/18 A kérdező kommentje:
Háááát ez nem az. ... Próbáltam hozzáadni a HD mellé élénk színeket majd utána simítgattam is, egyik sem. Közelében sem járok ennek a kép"fajtának".
2013. dec. 23. 14:39
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Az általad linkelt képeken úgynevezett HDR hatást használnak (High Dynamic Range) jellemzően több expozícióból készül, lényege, hogy expozícióeltolással készítenek legalább 3 fotót (az egyiket alul, a másikat helyesen, a harmadikat túlexponálva) így azok a magasdinamikájú képrészletek amelyek amúgy kiégnének/bebuknának, ugyanúgy látszani fognak. Az általad linkelt képek a HDR hatás rossz használatának mintapéldái, ahol a HDR rontotta a fotót.
2013. dec. 23. 14:53
 6/18 anonim ***** válasza:
A HDR nem egy filter, hanem egy képkészítési technika. Jellemzően több expo, vagy nagyon nagy dinamikai tartományú gép kell (ekkor in-picture HDR kép lesz, ez kevésbé látványos). A legtöbb HDR kép, pl. a linkeltek is, legalábbis kétes minőségűek.
2013. dec. 23. 17:31
 7/18 anonim ***** válasza:

A linkelt képeknél azért el tudom képzelni, hogy a fotós direkt turbózta ennyire a képeket, nem csak simán ostobaságból csináltam, amit egyébként oly sokszor látni a neten.

De ha hdr-el akarsz szórakozni, akkor érdemes elmerülni a valósághű képek készítésében. Pl. hogy a képen egy fedett, felhős égbolt mintázata és a környezet is jól értelmezehetően látszódjon, úgy ahogy szabad szemmel is látod egyszerre mindkettőt.

2013. dec. 23. 17:50
 8/18 anonim ***** válasza:
Mondjuk nálam direkt így "turbózni" egyenlő az ostobasággal de az egy másik kérdés. :D
2013. dec. 23. 18:03
 9/18 anonim ***** válasza:
Az 1. kép még elmegy, a 2. már kifejezetten ronda. Vannak helyzetek, mikor a hdr elkerülhetetlen még átmenetes szűrőkkel is, de nem kéne ezt folyton erőltetni. Nem attól lesz valaki jó fotós, hogy többször annyi időt tölt a szgép előtt, mint a kamera mögött.
2013. dec. 23. 21:32
 10/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, megtaláltam a megoldást: Photomatrix 5. Torzítja a képet persze, tudom, de néha ilyen is kell. Ezt a technikát PROFI fotósoknál láttam - direkt nem magyar képet linkeltem be pont miattuk. És azt gondolom, hogy néha igenis érdemes kitörni a szimpla hétköznapi UNALMAS fotók gyártásából. :)
2013. dec. 24. 12:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!