Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Hogy kezdjek hozzá a fényképez...

Hogy kezdjek hozzá a fényképezésnek?

Figyelt kérdés
Érdekelnének a különböző tartozékok, gépi beállítások, azok értelme, hatása képre. Igazából érteni szeretném, hogy hogy érem el azt a képen, amit a fejemben látok. Van valamilyen kiadvány, amit ajánlanátok?

2013. dec. 12. 18:27
 1/10 anonim ***** válasza:
Van már fényképezőgéped? Ha igen akkor milyen? Kompakt? dSLR?
2013. dec. 12. 20:14
 2/10 anonim ***** válasza:
Vegyél egy fényképezőgépet! Aztán ne csak elolvasd, hanem tanuld meg a kezelését!(Kezelési útmutató) Régen rossz, ha egy téma fényképezése közben azon kell gondolkodni, hogy most milyen beállítást kell alkalmazni! Utána hajrá lehet fényképezni tanulni! Amikor a gépet ismered, jöhet az egyéb szakirodalom tanulmányozása, a többi már csak kreativítás kérdése. Leghatékonyabb tanulás, a folyamtos gyakorlás! Nem árt, ha néha a képeidet valakinek, valakiknek megmutatod, de ügyejl arra, hogy inkább ellenség és ne barát értékelje a munkádat! A barátok, ha valamenyire értenek is hozzá, nem fognak negatív véleményt mondani még akkor sem ha a képeid nem jók, már csak a barátság miatt sem. Kritika nélkűl nem fogsz előre jutni. A neten számtalan oktató anyagot találsz, ugyanitt találhatsz követésre érdemes fotózási témákat, technikákat is.
2013. dec. 13. 12:36
 3/10 anonim ***** válasza:

[link]

itt probaljuk oszegyujteni a tippeket teljesen kezdok szamara..:)

2013. dec. 13. 13:31
 4/10 anonim ***** válasza:

"Régen rossz, ha egy téma fényképezése közben azon kell gondolkodni, hogy most milyen beállítást kell alkalmazni!"

Akkor mikor kellene? Előtte, amikor még nem is ismerjük a témát? Nem, pontosat ott kell fényképezés közben, DE ehhez kell az a bizonyos tudás (mit-hogyan-miért...) ÉS a ép ismerete.

2013. dec. 14. 22:24
 5/10 anonim válasza:

Legfontosabb, hogy a fotózás nem a 10.000 Eur -s gépeknél kezdődik, a fotózás MŰVÉSZET, tanulj, figyelj, láss.

Minél többet olvass róla, tanulj

2013. dec. 15. 13:11
 6/10 anonim ***** válasza:

"Akkor mikor kellene? Előtte, amikor még nem is ismerjük a témát? Nem, pontosat ott kell fényképezés közben,"

Azt hiszem kicsit félreértetted, amit írtam, vagy talán én nem egészen úgy írtam, ahogy gondoltam. Természetes, hogy a kép elkészítése elótt végig kell gondolni, hogy mit akarunk! A lényege az, hogy a gép beállításain ne kelljen gondolkodni, ne az exponálás előtt turkáljunk a menüben, és keressük a beállítási lehetőséget, mert azt eldöntöttük, hogy PL. milyen zársebességet akarunk, de tíz perc, amíg a menüben megtaláljuk az állítási lehetőséget. Ne kelljen keresni a beállítási opciókat! Légyege az, hogy a gép kezelése rutinból működjön! Így lehet nagyobb hangsúlyt fordítani a kép megkomponálására, de amíg azon gondolkodunk, hol tudok rekeszértéket állítani, addig a komponálás csak másodlagos szempont, holott a kép szempontjából legalább annyira fontos, mint a technikai megoldás. (a technikai megoldás alatt a zársebességet, rekeszt, élesség-életlenség arányát, viszonyát, képkivágást értem, bár a képkivágás már igencsak átmegy a kompozícióba is )

2013. dec. 16. 11:52
 7/10 anonim ***** válasza:

A szakirodalom nagyon fontos.

Több ismerősömnek is van bridge illetve DSLR gépe, aztán nem tudják, mi az a záridő-előválasztás, rekesz-előválasztás, ezeket nem is használják soha...

Meg kell tanulni lexikálisan, melyik mire hat, hogyan hat és ÁLTALÁBAN milyen témánál használatos.

Aztán gyakorlás-gyakorlás, lehetőleg keress hozzáértőt és vele (is)!

2013. dec. 16. 12:42
 8/10 Adapter007 ***** válasza:

Szia,

...az előttem szólók majdnem válaszoltak 1 kivétellel a kérdésedre, habár pedzegettek témákat, amit ki tudtál szemezgetni, node', hogy áll neki?

1. legyél tisztában azzal, hogy milyen fényképezőgéped van. kompakt, bridge, dslr, - netán telefon :) Lapozd át a használatit, vagyis inkább legyen kéznél eleinte.

Nem ajánlok kiadványt, dolgozz meg az infóért, hidd el jobban elmélyül, a fotózás - mint minden más is - belefektetett MUNKA nélkül csak hulladékgyártás!!

2. nézz utána a neten, nagyon sok magyar oldal leírja, képekkel illusztrálva, mi az hogy:

-zársebesség

-rekesz

-mélységélesség

-ISO

-fehéregyensúly (színhőmérséklet)

-tárgytávolság

-látószög

-objektívek torzítása, lencsehibák

-fénymérés, fénymérési módok

Ezeket keresd meg a gépeden, tudd, mit mivel állítasz, milyen automatikák léteznek, azok hogy működnek.

Minden fogalmat, és a képre gyakorolt hatását próbáld ki a fényképezőgépeden, a jobb és könnyebb összehasonlítás miatt ugyanazon témánál. Elemezd ki.

Ha ez megvan, akkor tudod, hogy mi mitől függ, el lehet indulni fotózgatni különböző témákat, megpróbálni helyesen. Keress rá, mit ajánlanak, hogyan készíts (milyen beállításokkal) táj, portré, épület stb... képeket. Próbáld meg. A munkáidat elemezd ki!!!, a fent felsorolt fogalmak alapján, ha valami nem jó rajta, miért nem jó, mikor hibáztál, mitől lehet. Ha ez is megvan, akkor el lehet térni a nagykönyvtől, mert van annyi tudásod, hogy variálhatod, és saját hasznára fordíthatod a különböző "hatásokat" lencsehibákat.

Ekkor kezdődik a komponálás elsajátítása. Ugyanúgy téma és nagykönyv szerint keress rá, próbáld ki, elemezd.

Nehogy abba a téveszmébe beleess, hogy félmilliókat kell költeni, mert szar a géped, stb. Nem lehet minden makulátlan, és nem lehet mindenhez cuccod, kivéve ha milliomos vagy :) Ne a menőzésről szóljon, hanem a tudásról.

Sok sikert, alázatot, kitartást!

2013. dec. 17. 06:27
 9/10 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat! a gép ma érkezett meg, egy canon eos 350d, kaptam hozzá egy 18-55ös objektívet. pont az történt, amitől féltem: annyi gomb van rajta, hogy az már zavarba hoz :D úgyhogy neki is esek a használati útmutatónak, viszont leginkább olyan tutorialokra gondoltam az eredeti kérdésnél, amik leírják pl, hogy " ha gyorsan mozog a téma, vedd feljebb az iso-t!" "ha sötét van, vedd feljebb az záridőt!" és hasonlók, tudjátok, ilyen ökölszabályokat.
2013. dec. 18. 22:21
 10/10 Adapter007 ***** válasza:

Szia.

Sok örömöt az új géphez! :)

Nem 2 perc alatt fogsz megtanulni egy gépet kezelni, sőt 1-2 ökölszabály nem is érthető az alapfogalmak ismerete nélkül. Mert akkor egyszerűbb automatán fotózni. Viszont, ha az alapfogalmak elkezdesz utánaolvasna, belefutsz majd ökölszabályokba is, no' meg abba, hogy mikor nem érvényes az ökölszabály :)

Guglizz - nem véletlenül írtam.

Megtettem helyetted, itt van 1-2 oldal, ami kezdőknek szól. Érdemes átrágni magadat többször mindaddig, amíg nem érted meg, amíg nem tiszta minden!

[link]

[link]

Üdv

2013. dec. 19. 05:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!