Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » 50 mm-es gyújtótávú objektív...

50 mm-es gyújtótávú objektív milyen fotózásra ideális?

Figyelt kérdés

2013. dec. 16. 13:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Portrezashoz idealis, filmes gepet vagy teljes meretu CCD-t hasznalo gepet feltetelezve.
2013. dec. 16. 13:36
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Portréra pont, hogy rövid az ötven, pláne FF-en és azt feltételezve, hogy nem akarsz az alany(aid) szájába mászni. Az 50-es egy klassz alapobjektív általános használatra való de portréra rövid. Oda inkább 85 de méginkább 100 kell, persze a kivétel erősíti a szabályt. :)
2013. dec. 16. 16:18
 3/13 A kérdező kommentje:

[link]

ez jó a portréhoz? nekem vmi olyasmi kéne hogy derékig látszik az alany.

+amúgy ha 50-es gyújtótávval hátrébb lépek sokat, úgy hogy messze legyen a modell akkor torzít?

ha hülyeségeket kérdezz ne csessz le, még amatőr vagyok:D

2013. dec. 16. 16:42
 4/13 Adapter007 ***** válasza:

Szia,

Az 50mm-nek nincs észrevehető torzítása, portrézz vele bátran.

A "nagykönyv" nem ajánja fullframe-n ezt a gyújtótávot portréra, de használható, nem lesz szar a végeredmény, sőt sokan kifejezetten ezt nyomatják...

Ha a váz croppos, akkor a szorzó canonnál 1,6, azaz 80mm-es képkivágást eredményez. Amúgy ez pont kellemes távolság a modelltől. "derékig" használhatod, tág rekesszel kellemesen 'mosott' hátteret kapsz.

Amit linkeltél, nem épp portréra való, de ha nincs más az is tökéletes a célra, senki nem mondja meg a kép alapján szemre, hogy 'húúúú ez macro obi amivel lőtted'.

Én lehet egy fix 85 1.8-ban gondolkodnék, és olcsóbb is. Vagy egy 70-200 L zoomba, ami univerzálisabb.

Amúgy arra figyelj, hogy 50mm alá tényleg ne nagyon merészkedj - kivéve!! egész alakos képek, zsánerképek, ahol a környezet is ugyanolyan fontos - minél nagyobb a látószög, annál nagyobb lesz a torzításod is. Habár ha egy riport típusú képet készítesz, akkor ez még előnyödre is válhat.

Szép fényeket, sok gyakorlást, kitartást!

2013. dec. 17. 05:59
 5/13 anonim ***** válasza:

Annyiban ellentmondanek az elozonek, hogy a fent emlitett 100-as obi tokeletes portrehoz. Ha van ra penzed, megeri megvenni.

Nem mellekesen kapsz egy remek makroobit is.

2013. dec. 17. 08:46
 6/13 anonim ***** válasza:

Jó az nagyon, de van egy alapkérdés, sose feledd. A fotózás helyszíne (mert ugye most tél van, zárt helyen leszel sokszor) egy adottság. Az olcsó műtermek kicsik, az átlag lakások kicsik, van 3-4 métered és annyi.

Az 50mm-el ilyenkor nem tudsz olyan messze menni, hogy egyben beleférjen pl. egy 4 tagú család (családi portré), crop-os gépnél (gondolom nem full frame-ed van) . Bármennyire is nem ideális, ilyenkor kisebb fókusztávolság kell. Akkor is igaz ez, ha a modell a földön van (pl. fetreng a család). Egy modell fotózására persze jó, de vagy belefér vagy nem, határeset, helyfüggő.

A 85 mm, 100 mm jók, de bátran hagyd otthon mindkettőt, ha nem szabadtérre mész fotózni, maximum az alany arca fér bele, vagy a füle, én egyikkel sem tudtam mit kezdeni.

Mostanság vagy 35-50mm-es gyújtótávot használok vagy ritkán 80-85mm-est, de azt csak arcokhoz, szemekhez.

A másik, hogy az 50mm-es legendásan sokat téved fókuszban, figyeld nagyon, komplett sorozatokat tud melléfókuszálni, objektív és gépfüggő. Van, aki esküszik rá, de nekem most félre van téve, túl sok van a rovásán.

2013. dec. 17. 10:20
 7/13 anonim ***** válasza:
49%

A makró portrézni nem az igazi, mégpedig azért nem mert lassú a fókusza és eleve teljesen más a leképezése is.

Az ötvenes még mindig rövid, és TORZÍT, nézd meg a fejeket egy 50mm-en készült fotón mielőtt leírod, hogy nem torzít, az meg megmosolyogtatott, hogy az utolsó gyújtótávolsághoz kötötte az AF hibáit. Talán nem a húszezer forintos műanyag 1.8-assal kellene próbálkozni, hanem megvenni az 1.4-est, vagy az 1.2-est mielőtt azt mondod, hogy az "ötvenesnek rossz a fókusza", na meg illik megtanulni használni. Egy kicsit gondolkozzatok már mielőtt írtok...

2013. dec. 17. 11:17
 8/13 anonim ***** válasza:

Már bocs, de ha neked egy 100-as L 2.8-nak lassú a fókusza, akkor minek gyors?

Ezenkívül a portrézás pont nem az a terület, ahol elszalad a modell, ha nem vagy elég gyors. Szerintem ki tudja várni azt a századmásodperces különbséget.

Az 50mm 1,8-nak lassú a fókusza, ez tény, de az nem is makróobjektív.

Az 50mm crop-os gépen megteszi, full frame-en már igenis torzít. Ennél lejjebb meg nem mennék. Nem tudom, milyen lesz egy nagylátószöggel készült portré. Karikatúrának elmegy.

A fókuszhibáról meg annyit, hogy az olyan objektívet garanciában vissza kell vinni megcsináltatni, nem pedig úgy használni, hogy rossz benne a fókusz, aztán csodálkozni, hogy nem jó a kép.

2013. dec. 17. 14:14
 9/13 anonim ***** válasza:
Egy makróobjektív fókusza lassú, ha használtál már ilyet (pláne portréra) akkor tudod.
2013. dec. 17. 14:39
 10/13 anonim ***** válasza:
Akkor biztos más fogalmaink vannak a lassúról. Mint mondtam, nekem 100-as makróobim van, kisgyereket szoktam vele fotózni, és még egyszer sem maradtam le semmiről a fókusz miatt. Nem tudom, neked milyen makróobival volt ilyen tapasztalatod.
2013. dec. 17. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!