Egy 135mm-es portréobi elé értelmetlenség multilenst rakni?
Hányas objektíven használod?
Ha egy 50-esen megy, akkor a 135-ön sem vág le a képből, inkább nagylátónál lehet gáz. Max. a síkszerűség lehet a fura a portrénál (ami inkább 85-ös), mert itt kevésbé lesz extrém a torzítás (az itt csekély perspektivikus torzítás prizmás tovább bontása.
Szia, köszi az okosítást, mostmár értem!
Az 50mm-es szélesebb szögben lát, míg a 135 egészen szűkben, a multilensnek meg csak akkor van értelme, ha a szélén található lencsetagok is játszanak. Ráadásul a 135-ös portéobi gondolom crop-os gépen van, az kb. 216-nak felel meg, az egy iszonyat szűk látószög. Abba gondolj bele, hogy egyes 135-ös potréobikon a napellenző egy sima kihúzható kb. 5-6cm-es cső, mivel az a szög már nem vesz részt a képalkotásban. Ezek után szerintem a multilens szélső üvegei már biztosan nem számítanak.
Teljes értelmetlenség, csak úgy mint bármilyen másik objektív elé. Majd kinövöd és jobb esetben megtanulsz más képi elemekkel, kompozícióval, mélységélességgel témát kiemelni. ;)
Hajrá!
Köszönöm, én is így gondoltam.
Az utolsó hülye megjegyzést meg tarts meg magadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!