Házban,lakásban fotózás?
Csak szekemberek véleményét várom!
Nem, nem kapcsolom automatára mert ne a gép tudja mit kell csinálni hanem én tudhassam...Szóval egy Nikon Z5-öm van, 28-400 Nikkor objektívvel.
Nemigazán beltéri és portréfotózásra találták ki de amióta megvan (Tavaly április) A sok beltéri fotó között egyetlen zseniális portréfotót is csináltam...nem tudom ...lehet hogy véletlenül sikerült úgy...mesterséges fény mellett.A kép beállításait leírtam merthát ugye az exif-ben benne van...más képeket is csináltam már és azoknak is leírtam a beállításait hogy hogyan készültek...de mindenhol más- és mást kell alkalmazni...úgy vettem észre megvilágítástól függően...na még szép...(amiket kiírtam az az ISO, gyújtótáv,rekeszidő és a pillanatnyi F érték) .Amúgy általában F8-on fotózok mert ott hozza az objektív a legélesebb képet míg a portrénál tudjuk hogy 6-6,5 a legjobb mert az arc éles lesz a háttér meg mosott.De...Olyan képeket szeretnék csinálni a családról, családtagokról beltérben BÁRHOL lehet ez lakás, vagy egy épület portája...mindegy...csak tudjamm... Hogy mindenki megfelelően éles és tisztán látható legyen a képen.VAn valami általános beállítás erre? Mondjuk Iso-értékre gondoltam...na persze pont ez függ az adott megvilágítás fényerejétől ugye...Mivel M módban használom a gépet, és sokszor számítok arra is hogy az adott családtag bemozdul vagy mozogni fog, megemelt iso-val fényképezek...hogy a mozdulat ne mosott legyen hanem pillanatnyi fázis...
Merthogy az éjszakai felvételekhez is megtaláltam az ideális 500-as iso mellett 1/3 másodperces fényképezést és egy pici utómunkával gyönyörűek lesznek...(igen,rövidzáras,állvány nélkül...pont ez a lényeg hogy ne kelljen mindenhova cipelni azt is.)
Ezért gondolom hogy csak van egy módszer a beltéri fotózásra is!...
Szóval 28-400 Nikkor, F4-en kezdődik és kültérben zseni...de fent is írtam hogy nem beltérre lett kitalálva...néha azonban mégiscsak elkel ha ezt is meg lehet oldani vele...Mert sokmindent megörökítettem már...de ez a téma még elég kérdőjeles... :)
Lenéző,lehúzó választ és "miértnemállvánnyalfotózol" kérdéseket nem kérek.
Csakis jótanácsokra vagyok kíváncsi.
A múltkoriból tanulva...amit egyszer már leírtam hogy milyen eszközökkel dolgozok ne kérdezz rá mert abból csak az látszik hogy el se olvastad!
Előre is köszönöm!
A Nikon Z5 nem egy nagyon olcsó gép. Egy teljesen jó.
Éppen ezért mivel nem értesz hozzá azt javaslom használd a vakut és tedd automatára.
"Mivel M módban használom a gépet, és sokszor számítok arra is hogy az adott családtag bemozdul vagy mozogni fog, megemelt iso-val fényképezek...hogy a mozdulat ne mosott legyen hanem pillanatnyi fázis..."
Ilyenkor milyen záridőd használsz? Azt nem említetted, csak egyszer, hogy 1/3 másodperc, ez pedig túl hosszú abban az esetben, ha mozog a téma. Próbáld ki pl. az 1/200-at, meg esetleg használj vakut!
Nem értem, miért kéne állványról családot fotózni. Előbb mozdulnak be ők, mint a kezedben a kamera. Nincs általános beállítás semmire. Próbálj alacsonyabb záridőt használni, minimum 1/200, ha gyerek is van, inkább 1/400. Az sem világos, hogy most egy személyt fotózol, vagy többet akarsz.
"míg a portrénál tudjuk hogy 6-6,5 a legjobb..." mondjuk én ezt nem tudtam... Ha nem csoportkép, akkor nyugodtan nyithatod a rekeszt amennyire csak lehet, csoportképnél meg attól függően, hogy milyen a gyújtótáv, milyen messze állsz, ők mennyire vannak egy síkban, stb... állítod a rekeszt, hogy mindenki fókuszban legyen. Oda jó lehet 4-5-6-os érték. Az iso-t meg végül emeld annyira, hogy jó legyen. Vagy használj vakut, még biztosabb megoldás a jó képekhez rossz fényviszonyok közt.
Végigolvastam! Kapok csokit?
"Hogy mindenki megfelelően éles és tisztán látható legyen a képen."
Egyszerű. Az aktuális beállítások által adódó élességtartományon belül legyen mindenki.
"VAn valami általános beállítás erre? Mondjuk Iso-értékre gondoltam..."
Az ISO-tól nem lesz élesebb senki.
"na persze pont ez függ az adott megvilágítás fényerejétől ugye...
Oszt mi volna ha használnál plusz fényforrásokat?
"sokszor számítok arra is hogy az adott családtag bemozdul vagy mozogni fog"
1. megmondod neki hogy ne mozogjon
2. a fentebb említett fényforrásokon kivül használj még vakut is, azzal kimerevítheted a pillanatot.
Tudod, az M módban beállítható értékek betekergetése a tárcsákon az egyik legegyszerűbb, legkisebb része a fotózásnak. Sokat kell szórakozni a fényekkel, honnan mi, mennyi világítson.
Akkor jöjjön a várt beszólós válasz: aranyos történet, láthatóan egyáltalán nem ismered sem az alapvető technikai dolgokat, sem a géped működését, de mindenképpen manuálban nyomod, mert az annyira profi, jól mondom? Aztán hogy-hogy nem rosszak lesznek a képek, ki érti ezt...
Vegyél a géphez egy külső vakut és a lehetőségek nagységrenddel kinyílnak. Lakáson belül egy egyszerű plafonra villantással (esetleg + a kis derítőlappal) a feladatok jó része azonnal, tökéletes eredménnyel megoldható. Vehetsz hozzá egy pár ezer Ft-s sofboxot, az is haasznos eszköz. Ráadásul szobában vakufénnyel kb. nincs bemozdulás (de nem mondom el miért, profi vagy... :) És ne akard majd a vakut is vért hugyozva manuálba nyomni, mert a mai automatikák elég jók, igen, nálad jobbak. A beavatkozásokhoz a legtöbbször elegendő a gépen és/vagy a vakun kis korrekció.
És javaslom a tájékozódást:
A tipikus amatőr-hozzáállást látjuk.
Egy általános, mindenre jó beállítást keresel, holott ilyen nem létezik, nem is létezhet.
Amíg nem érted meg, hogy a gépedet mindig az aktuális fényviszonyok és téma alapján kell beállítani, addig nem leszel képes előrébb lépni.
Amíg nem tanulod meg, hogy nem az ultimate beállítást kell hajszolni hanem megérteni, hogyan működik a képalkotás, addig nem leszel képes előrébb lépni.
Igen, le lehet pontozni, de akkor is ez a helyes irány, nem a vakon beállított csoda-mód, ami mindenre jó lesz.
Nincs bölcsek köve, egy mágikus érték, ami minden szituban jó lesz. Ott van nekünk az ISO, rekesz, zársebesség szentháromság, amihez a zoom miatt hozzájön még a gyújtótávolság. Ezekből kell kihozni az adott helyzetben legjobbat. Megértésem szerint a következőt szeretnéd: Életképeket és nem beállított portrékat készíteni, zömében zárt térben, külső megvilágítás (vaku) nélkül.
- Semmi gond a gépeddel beltéren. A fotózás a kompromisszumok művészete. Minden egyes képnél kompromisszumokat kötünk. Van amikor sikerül az elképzelt képet megcsinálni és van amikor nem.
- Amit írsz, hogy az objektíved f8-on a legélesebb, de f6.3-on célszerű portrét fényképezni, nos ez praktikusan nem igaz. f6.3 és f8 között van 2/3 fényérték különbség. Ez nem fog gyökeres változást jelenteni sem a képminőségben, sem a háttérmosásban.
- Mivel az objektíved elég szűk tartományt biztosít a rekeszértékek között, ezt a gyújtótávolsággal tudod kompenzálni. Portrét általában 50 és 105mm gyújtótávolságon szeretünk készíteni full frame géppel. Ezzel az objektívvel, ha elmosott hátteret szeretnél, akkor válassz nagyobb gyújtótávolságot, mondjuk 100-200mm között. (Ez azzal járhat, hogy hátrébb kell lépned pár lépést)
- Az életlenség egyik oka a bemozdulás. Ebből többféle is van. Az egyik a kézremegés. Ezt az objektíved elég jól meg tudja fogni, ha bekapcsolod a stabilizátort. A másik a modell bemozdulása. Ezt viszont csak a zársebesség fogja meg. Mivel nagy gyújtótávolságon fogsz fényképezni, a zársebességet is feljebb kell venned. Javaslom, hogy a zársebesség ne legyen több a reciprok szabály szerint "a gyújtótávolság reciprokánál". Nem a kézremegés, hanem a modell bemozdulása miatt. Ha mégis bemozdul, csökkentsd a záridőt 1/250-re vagy 1/500-ra, gyors mozgás esetén akár még tovább.
-Nem beszéltem még az ISO-ról. Ezt egyszerűen engedd el. Állítsd be automatikusra (ha jól tudom a Z5-ön van rá lehetőség). Fontosabb a többi paraméter. Ha esetleg nagyon zavar a képzaj, állítsd az Auto ISO maximumát 6400-ra (szerinte ilyen is van a Z5-ön), vagy amennyit még megengedsz neki.
Ha univerzális mindig jó lesz beállítást keresel, akkor tekerd a tarcsát A-ra. Próbáld ki, jó lesz.
Bocsi, de annyi hülyeséget hordtál össze, hogy nagyon nehéz normálisan reagálni rá. Szerintem egyáltalán nem kell úgy tenned, mintha értenél hozzá, ez nem túl szimpatikus hozzáállás. Erre a kérdésre az egyetlen normális válasz, hogy tanulj meg fotózni, ha szeretnél. Vannak erre online kurzusok, de ingyenes anyag is rengeteg.
hacsak szakértök válaszåt vårod keres egy szakmai forumot csoportott.ez nem az.
digitális fėnyképezögép ha nem sikerül kėp kitörlöd .
nem nem mindig sikerülnek ugy a képek ahogy szeretnéd vagy ahogy élöben låtod .
de ha sikerül az nagy öröm .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!