De mégis ebben mi a jó?

Figyelt kérdés
Miért lett divat a filmes fényképezés? Teljesen érthető volt, hogy régen nem voltak digitális kamerák, ezért használtak filmeset. De most komolyan? Ki az az idő milliomos (mondjuk ehhez már pénz is kell), hogy a felhasznált filmtekercsekből kinyerjék a képet. Vagy ez is csak egy ilyen hipszterkedés és csak pózerkedésről szól az egész? Számomra ez annyira értelmetlen, mint a retro bicikli, korszerűtlen és csak a nyűg van vele. Akkor már miért nem vesznek polaroidot? Sokkal egyszerűbb, mint a filmes fotózás.

tegnapelőtt 23:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Mint minden más hobbi esetében - legyen az nem digitális festés, akusztikus hangszeren való zenélés,... - kihívás van benne (korlátozott mennyiségű adathordozó áll rendelkezésre, így meg kell fontolni, mire használod fel azt; nem olyan "egyszerű" a használata - a filmet elő kell hívni, ki kell nagyítani/hívni/fixálni), az analóg filmnek - más analóg adathordozókhoz (vinyl hanglemez, mágneses szalag) hasonlóan van egy bizonyos "hangulata".
tegnap 00:31
 2/13 anonim ***** válasza:
nekem is tetszik,van hangulata stb az ilyenek .
tegnap 06:19
 3/13 Mojjo ***** válasza:
80%
A filmes fényképezés ma már nyilván nem arra való, hogy a digitálist helyettesítse, főleg olyan értelemben, hogy gyorsan és nagy mennyiségben csináljunk képeket. A filmes fényképezés azoknak való, akik szeretik a hangulatát, és nem sietnek sehova egy-egy kép előhívásával.
tegnap 06:33
 4/13 retektorta ***** válasza:
100%
Számodra értelmetlen, oké, elfogadom. Számomra is egyébként. Pont annyi értelme van, mint bármilyen hobbinak, amit nem a haszon, vagy bármilyen eredmény miatt csinálsz, hanem mert örömödet leled a cselekvésben. Abban, hogy csinálod. Én pl. tanulok repülőt vezetni, pedig soha sem leszek hivatásos pilóta. Akkor minek? Mert csak. Jólesik.
tegnap 10:42
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Én 71 éves vagyok, 14 éves korom óta fényképezek, jövőre lesz 20 éve, hogy az első DSLR-t, 8 Mp-est kézbe vettem. Ma is ellövök 1-2 filmet évente, bár leginkább azért, mert 15 éve olcsón szereztem be a filmes korszak nagyágyúit, mint a Nikon F4, Canon 1N, és ez a gyenge elégtételem a korszakhoz képest, mikor ezek valóban nagyágyúk voltak, én meg a Zenittel bohóckodtam :D . De én semmilyen hangulatot nem tudok felfedezni. Miről kéne, hogy a filmet befűzöm ahhoz képest, hogy egy CF kártyát nyomok be? A keresőképet nézve vagy a zár kattanását hallgatva semmi difi nincsen.A kép meg, hát, pont olyan, vagy két kattintással olyanná tehető (film és film között valóban volt különbség).
tegnap 11:47
 6/13 A kérdező kommentje:

De a vicces az egészben az, hogy nagyon sokan úgy használnak filmes fényképezőgépet, hogy a telójukkal is úgy fotóznak, hogy a hegyvidékes tájképeiken pont le van harapva egy pici a hegy csúcsából, vagy pont rohadt bénán fókuszálnak egy makró fényképnél, pedig telefonnal egyáltalán nem nehéz fotózni, főleg úgy, hogy egy nagy képernyő van előtted. De ezek a hipszterek (valljuk be, ők szeretnek igazán retrózni), úgy állítják be a művüket, mintha lenne művészeti értékük és flexelgetnek a filmes szarjaikkal is, holott alapvető fotózási ismeretük sincsen.

Bár el tudom képzelni, hogy valaki tényleg nagy hévvel csinálja úgy, hogy közben a képeik sem rosszak, akár kimondottan jók. De amit észreveszek, hogy a legtöbben csak hipszterkednek.

tegnap 12:14
 7/13 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

De az csak egy szelete a valóságnak, itt részletesebben kifejtik a választ:

[link]

Beírhatnám saját szavaimmal is, de minek fáradni...

tegnap 12:31
 8/13 A kérdező kommentje:

Élmény ide vagy oda… ha az illető nem tud fotózni akkor ne flexeljen a béna képeivel.

Amúgy a digitális fényképezésnek is van manuális része: beállítani a kamerát, jól ráfókuszálni a célpontokra de még így is a kép 40%-a van meg. Ezek után meg kell szerkeszteni, de úgy hogy köze is legyen a valósághoz. Melegebb-mélyebb tónusú képeket is lehet készíteni, ha ennyire nosztalgiázni szeretnénk.

Meg izgalmat ad, hogy "kiszámíthatatlan"...nos az is kiszámíthatatlan hogy legközelebb milyet kaksizok, mégse mondom azt arra, hogy művészi értéke van😆. De érdekes, hogy a KODAK tolja nagyon ezeket, mert régen a vezérigazgatója elhatárolt az egyik alkalmazottja ötletétől, hogy legyenek digitális kamerák, erre fel az ipse átment a SONY-hoz és lám...a SONY kitúrta a Kodakot az élmezőből, de azért a Kodak még erölteti a szánalmas filmes kameráit ahelyett, hogy inkább rendes digitális kamerakat gyártana, mert amik most vannak elég szánalmasak. De legalább a hipsztereket meg tudja velük venni.

tegnap 14:40
 9/13 Mojjo ***** válasza:
Azért erősen irigylem a problémáidat.
tegnap 14:51
 10/13 A kérdező kommentje:
#9 jólvanna, felhúztak🤣
tegnap 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!