Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Nagyon nem értek valamit CYMK...

Nagyon nem értek valamit CYMK és RGB színtérrel kapcsolatban. Az RGB a nagyobb elvileg, mégis ha CYMK-ban szerkesztek mondjuk egy Inkscape-ben, akkor a monitoron miért látok rossz színt, és nem azt, ami kijön majd a nyomtatóból?

Figyelt kérdés
Az RGB és CMYK között van egy átváltás, ami RGB-ből veszteséges, de CAMK-ból nem kéne az legyen. Ha tehát egy programban én CYMK módban szerkesztek, akkor azt, tudva hogy képernyőn nézem éppen, a megfelelő RGB színnel kéne ábrázolja, hiszen mi mással? Miért nem látom mégsem jól a színeket? Leginkább ugye a sötétzöld az, amit ha CYMK-ban beállítok és tényleg sötétzölden nyomtatja ki, a monitoron mégis iszonyat világosnak látszik.

2021. jún. 15. 08:43
 1/5 anonim ***** válasza:
Erős a háttérfény. Próbáld oldalsó megvilágítás mellett.
2021. jún. 15. 08:52
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha kicsit is komolyan gondolod a grafikázást, be kell kalibrálni a monitort megfelelően. Erre léteznek megfelelő mérőeszközök, amiket fel kell helyezni a monitorra, és az alapján létrehozni egy ICC profilt. Valamint ezt időnként meg is kell ismételni, mert ahogy öregszik a monitor, változik a színmegjelenítése is.
2021. jún. 15. 08:52
 3/5 anonim ***** válasza:
A monitor rgbt ad vissza nem cmykt, azert mas a nyomtatasi kep.
2021. jún. 15. 09:00
 4/5 A kérdező kommentje:

Nem a kalibrációval van a baj, és nem segít ha oldalról nézem.

Igen a monitor RGB-t ad vissza nem CMYK-t, és ha RGB-ben készíteném a cuccot, és RGB színeket használnék, akkor érteném, hogy miért más a nyomtatási kép, hiszen nyomtatásban nem minden RGB szín megjeleníthető, ezért torzítás van. De azt nem értem, hogy miért nem jeleníti meg jól, akkor amikor CMYK színeket használok!! Pl. Inkcsape-ben azt mondom, hogy fill, és a CMYK színt állítok be. Ekkor elvileg a program tudhatná, hogy az milyen RGB-nek felel meg, itt nem kéne veszteség/torzítás legyen, és a monitoron nekem megjeleníthetné jól, ami pontosan egyezik a nyomtatással (kalibrációtól eltekintve). De itt hatalmas a különbség, nem a kalibráción múlik, sok monitoron próbáltam már.

2021. jún. 15. 09:33
 5/5 anonim ***** válasza:

Akkor az Inkscape lesz a probléma. Olvastam korábban, hogy nem kezeli megfelelően a CMYK-t.

Na, találtam is egy linket neked:

[link]

2021. jún. 15. 09:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!