Mi lehet az oka, hogy a képeimen a fénnyel teli területeken megjelenik egy fekete folt?

Figyelt kérdés
Nem régen vettem egy fényképezőgépet, természet fotózáshoz használom. Mikor visszanézem a képeket, akkor szoktam látni, hogy némelyik felvételen a fényesebb területek ilyen “villódzó” fekete foltot kapnak. A záridőt és az iso-t próbáltam eddig változtatni, illetve megnéztem auto módban is, és ott is fennáll a probléma. A memoria kártyára gondoltam még, hogy esetleg azzal lehet gond, de sajnos azt még nem volt lehetőségem kicserélni.
2024. febr. 25. 10:26
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

"Kismértékű kiégést vissza lehet még hozni."

Értelmezhetetlen a kijelentésed.

Mi az nálad, hogy kismértékű?

Egy adott területen vagy van értelmezhető képi információ, vagy nincs.

Ha nincs, akkor nincs mit visszahozni. Kiégett, üres, fehér.

Ha van, akkor pedig nincs kiégve.

2024. febr. 27. 21:02
 32/34 anonim ***** válasza:
Kis mértékű az, ahol éppen kicsúszik a hisztogram vége a skálából. A tapasztalat az, hogy ekkor még van képi információ a kiégett területen, amit vissza lehet húzni utómunkában. Persze RAW-ban kell fotózni, hogy ezt meg lehessen tenni.
2024. febr. 27. 21:10
 33/34 anonim ***** válasza:

Pont erről ugatok a 19-es hozzászólásban, amit persze a sok "10 éve fotós" jól lepontoz mert nem érik fel ésszel. Hogy a villogás nem jelenti azt, hogy feltétlenül ki van égve. Raw-ban - köszönhetően a 12-14 bitnek - még lehet érdemi információ ott, ahol a jpg-be konvertált kép (amit megjelenít a kijelzőn, és ami alapján a villogást számolja) már kiégett.

Sőt, ha a Highlight Tone Priority be van kapcsolva, az pluszban rásegít...

Mindegy, felőlem mindenki olyan baromságban hisz, amiben akar.

2024. febr. 27. 21:22
 34/34 anonim ***** válasza:

"A #19 hsz-ben megtettem."

Megsütötte a fejedet a nap :D Nem írtál ott le semmit. Vagy más számrendszerben vagy. :D :D :D

2024. febr. 29. 11:49
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!