Hivatásos fotóssá válás?
Nem tartok még ezen a szinten, éppen ezért is csak érdeklődök egyenlőre.
Sok helyen sokféleképpen fogalmaznak és egyik bonyolultabb mint a másik, Tudom, nem egyszerű ez az út, hogy valaki ide eljusson, de sok minden nem tisztult még ki a fejemben.
Ha valaki már ebben a cipőben jár, meghallgatnám szívesen, hogy jutott el odáig, ahova most tart, hogy van ennek a menete, mik a lépcsőfokai. Mert jelenleg úgy érzem, ha eljön az idő, nem is tudom, hogyan állnék neki.
Ha jól tudom, ma már nem kell konkrét igazolvány képzettségről. (És sok embertől hallom, hogy nem érezték annyira hasznosnak, ráadásul sokba is kerül, szóval ha lehet, én ezt valószínű kihagynám. Tanultam fotós suliban csak nem okj-n, nincs olyan papírom amit használhatnék, de tanultam már oktatóktól, ha valaki ezt hozná érvként.) Vállalkozás érdekelne, de szívesen hallanék olyat is, ahol bejelentve van az ember egy konkrét helyen, mint fotós, onnan kapja a pénzt (utóbbival kapcsolatban pl. az, hogy a valaki bejelentett fotós valahol, akkor őt felkeresik vagy fordítva?) Olvastam, hogy nem csak fotós tudás kell például a vállalkozáshoz, hanem marketing is és még sok egyéb dolog, szerződések, pénzügy, a jogi része a dolognak stb. A folyamatos ügyfélkeresést, ár meghatározást is nehéznek találom, minden ilyen szegmensről hálás lennék, ha valaki tudna mesélni.
Ha valaki hobbiszinten fotózik és látok nála valamilyen eseményről, egy-egy portré sorozatról képeket, amiről elég valószínű, hogy nem hivatásos profi fotósként volt jelen, ilyennel van valakinek tapasztalata?
Én egy-egy konkrét portfólió bővítési lehetőségen kívül kizárólag ismerősökön keresztül tudtam fotózni, így voltam is több helyen, de érdekelne, hogy aki még tapasztalni szeretne, ebben a fázisban van mint én, akár ingyen is, hogy tudnék lehetőséget szerezni például portré fotózáshoz, akár ingyen, aki nem ismerősöm?
Remélem, ez így nem hangzik hülyeségnek, csak néha nem fér a fejembe, amikor egy velem egykorú lány akiről tudom, hogy ugyanígy hobbiszinten fotóz, megosztja a képeit pl. egy Demjén koncertről. Ezek a dolgok még nagyon zavarosak a fejemben, hogy hol a határ a profi fotós között és azok között, akik kisebb dolgokat is elvállalnak kevesebb pénzért/ingyen és ezek hogy működnek. Engem jelenleg az utóbbi érint, de hosszútávon a profi része is.
A jövőben félállásként terveznék foglalkozni a fotózással, munkahely mellett. (Egyébként még fiatal vagyok, 20 éves).
Minőséget nézve van olyan felszerelésem, amiért kaphatnék pénzt, van benne tapasztalatom, sokat fotóztam, a tudásomat sem érzem kevésnek, inkább azt, hogy van még hova fejlődni, illetve a szerkesztőprogramokat, lightroom photoshop tudom használni, de még nincs elég gyakorlatom benne (ahogy írtam is, inkább ismerősökön keresztül fotóztam), és portfólió szinten is vannak hiányosságaim. Tehát ez még nem elég de elhivatott, céltudatos vagyok aki kész tanulni, előrébb jutni. Azt is tudom, hogy telített szakma, ez sem tántorít el, szóval légyszi ne lebeszélni akarjatok róla. Fontos kiemelnem még, hogy elég szerteágazó az érdeklődésem, portré ugyanúgy érdekel mint sport/esemény fotózás is, és tisztában vagyok vele, hogy ez két teljesen különböző irányvonal (Ezt csak azért említem, hogyha valakinek ezekkel az irányokkal lenne tapasztalata). Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Sajnos nagyon konkrét választ adni nem tudok, remélem lesz majd valaki aki tud segíteni a szakmai kérdésekben is.
Én csak egy tapasztalattal tudok szolgálni, sportrendezvényeken dolgozok (nem fotósként vagy mellett, teljesen mást), és a fotósok néha fogadnak kezdőket és tanítják őket. Ilyenkor a kezdő ingyen fotóz, csak a tapasztalatért van ott, de szerintem már az is tök jó. Volt olyan is, aki utána dolgozott az adott fotóssal, kisebb rendezvényeket megkapott, amikor egy nagyobb miatt a profi nem tudott oda elmenni. Versenyeken szoktak lenni fotós standok, sokszor keresnek profi fotósok asszisztenst, aki a képek válogatásában, értékesítésében segít, általában fiatal, egyetemista lányok/fiúk mennek így, amolyan alkalmi munka jelleggel. Közülük is van, aki fotósként akar dolgozni és így szerez tapasztalatot. Ezért még fizetést is kapsz és a háttérmunkába kapsz betekintést. A fotósok, akiket ismerek a saját hivatalos fotós social media oldalukon szoktak ilyen segítőket keresni, storyban/postban. Esetleg érdemes lehet még elmenni olyan eseményre, ami érdekel, és ott beszélgetni fotósokkal, hátha valaki tud segíteni. Illetve olyan is többször előfordul, hogy valaki ismerős(öke)t kísér, őket fotózza, abból kezd el portfóliót összerakni (azért ismerősöket, mert azért a hivatásosok nem szeretik túlzottan, ha mindenkiről össze-vissza fotózgat valaki, aztán ezeket megosztva elviszi a vásárlókat).
Ha már van valami hivatalos háttered az értékesítéshez, akkor pedig a kisebb rendezvényhelyszíneket érdemes felkeresni, ahol nincs hivatásos fotós, hogy te mennél és értékesítenél képeket (lehetséges, hogy kérnek valami százalékot, vagy x számú fotót reklámokhoz stb., ezt szerződésben érdemes leírni, hogy mindkét fél be legyen biztosítva az átveréstől). Így szépen lassan tudsz portfóliót és egy kis hírnevet építeni.
Sok sikert az álmodhoz, és remélem kapsz konkrétabb válaszokat is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!