Szerintetek érdemes lehet elküldeni egy ellenőrzésre a fényképezőgépemet a kamera kft-hez?
Van egy Canon EOS 7D fényképezőgépem de kevésbé sikerül vele éles képeket készítenem 3 féle objektívvel is próbáltam már.Előtte egy Canon 1100D gépem volt de annál nem ért ennyi csalódás mint a mostaninál ott általában éles képek készültek itt meg nagy elvétve ha sikerül.Gondolkodtam azon,hogy a kamera kft-nél bevizsgáltatni állíttatni az autófókuszt igaz nem olcsó pénz de ez így kiábrándító.
Itt vannak képek [link]
Értem. Akkor tényleg vidd szervizbe.
Úgy látszik be kell még fizetned a tanulópénzt.
21/
Milyen tanulópénzt?Leírtam miket állítottam és hogyan fixáltam a gépet is a gép kiszámolt egy záridőt mint ahogy automata program módban meg mindent is de akkor se lett tökéletes a kép.
Mi meg már leírtuk többször, hogy miért nem jó a módszer, ahogyan csinálod a tesztet, de te a tanácsokból (szinte) semmit nem fogadtál meg és ugyanazt a hibát ismételgeted.
Abban igazad van, hogy az automata mód nem oldaná meg a problémát, mert ott is szabadon állítja a gép a zársebességet. A múltkori sorozatnál teljesen tág blendét előválasztva állított 1/5-1/25 záridőket, ennél többet az automata sem tudna csinálni, tehát ott is ugyanígy hosszú záridőket kapnál - vagy felcsapná a vakut és azzal oldaná meg a fényhiányt.
Éppen ezért nem a teljesen automata módot és nem is a blende előválasztást kell használni ehhez a teszthez, hiába erőlteted.
A kezdetek óta és még mindig az a fő gond a képeiddel, hogy 1/4-1/25 záridőkkel fényképezel és ezeknél a hosszú záridőknél bemozdul a géped, ezért a képeken továbbra is ugyanúgy bemozdulásos életlenség látható.
Nagyon helyes, hogy leteszed az asztalra a gépet, de amikor megnyomod az exponáló gombot, az még így is pont eléggé megmozdítja a gépet (anélkül, hogy te észlelnéd), hogy 1/4-1/25 záridőknél bemozdult képeket kapj - ahogy azt látjuk is szinte az összes képeden.
Ezen még egy állvány sem feltétlenül változtatna, sajnos egy pici mozdulat is elég. Nem véletlenül írta valaki korábban, hogy használj önkioldót. Azzal az exponáló gomb lenyomása után csak 2-10 másodperccel fog exponálni, ennyi idő elég, hogy már ne érj a géphez és ne mozduljon be.
Ideális esetben még az sem ártana, ha a tükör felcsapást is bekapcsolnád, hogy a tükörszerkezet felcsapódása se rázza be a gépet, de talán erre az alábbi beállításokkal már nem lesz szükség.
A legfontosabb, hogy állítsd már át a gépet rekesz előválasztásról zársebesség előválasztásra, hogy végre megszabaduljunk ezektől a hosszú záridőktől, amik az eddigi fő problémát jelentik.
(Legjobb manuális mód lenne, mert akkor be tudod állítani a zársebességet a kívánt értékre, a blendét a teszteléshez megfelelő értékre, így megnézheted akár teljesen tág blendén és szűkebb blendén is. Az érzékenységet meg hozzá tudod állítani akár a fénymérés alapján, akár kiválaszthatod az auto-t és majd a gép beállítja ugyanúgy mint a félautomata módokban, de végre a zársebességedet békén fogja hagyni.)
Mivel 50 mm objektívet akarsz tesztelni, legalább 1/50 záridőre van szükség, hogy ne mozduljon be, de inkább állítsd 1/100 vagy 1/200-ra (kézből még ezeket is simán be lehet mozdítani, így kézből érdemes 1/250 vagy rövidebb időt használni, hogy egészen biztosan ne legyen bemozdulásos életlenség - pláne, a hosszabb objektívnél - de ha asztalra teszed és önkioldóval használod, akkor így már nem lesz vele több gond).
Szerintem különösen most az utolsó tesztnél, de a korábbiaknál is voltak gyanús helyzetek, mintha az objektív közel pontját sem vennéd figyelembe. Nyilván ezt nem tudom biztosan megítélni a képek alapján, de elég gyanúsnak tűnik, hogy sokkal közelebbről próbálsz fotózni, mint ahonnan ezekkel az objektívekkel lehetséges. Ha a fotótéma az objektív közel ponti távolságán belül van, akkor ott biztosan nem fog élességet állítani és ez nem hiba, hanem adottság.
Mivel az 50mm objektíved közel pontja 0.35m érdemes a teszthez használt fotótémát legalább 40-50 centire elhelyezned a géptől, mert ennél közelebb garantáltan nem fog sehol élességet találni.
Az AF mezőt állítsd a kép középre, az AF üzemmódot AI Servoról állítsd át Single Shot AF-re, mert semmi szükség a követő AF-re egy álló fotótémánál és ilyen helyzetben a követő csak bezavarni tud, segíteni nem.
Az nem feltétlenül gond, hogy az objektív dobozán teszteled, de szerintem egy részletgazdag fizikai tárgy jobb választás, mert a fényes sík felület és a raszteresen nyomtatott kép nem könnyítik meg az élesség vizsgálatot.
A korábbi sorozatodban egyedül a teszt tárgyakkal nem volt gond. Szerintem a legjobb megoldás, ha a másik objektívet teszed ki legalább 40-50 cm-re az objektívtől.
Ezekkel a beállításokkal csináld meg a tesztet és lássuk, milyen az eredménye. Innen érdemes vizsgálni a dolgokat, ezek nélkül nincs mit.
Automata módban felcsapná a vakut vagy figyelmeztetne, hogy bemozdulhat és akkor elhinnéd, hogy nem a gép hibás.
Félautomata/manuális módban feltételezi, hogy tudod mit csinálsz.
Azt hiszem világosan fogalmaztam, hogy maximum 1/80-as záridőt használj, ha kézből fotózol.
A mostani képeidnél 1/4 a legkisebb zaridő, ami még mindig a 20x-osa az 1/80-nak.
Látom sikerült nem kézből önkioldóval fotózni és lám, nem homályos a kép.
👏
28/
Előzőleg sem kézből fotóztam csak annyi változott,hogy 2 perces időzítőt állítottam be.
27/
Hát macerásabb volt összehozni mint az 1100D-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!