Az alábbi esetben mi lehet a hibaforrás?
Sziasztok.
Nikon vázzal (V1), Nikon VR objektívvel, mechanikus zárral egyszerűen nem lehet értelmes fotókat lőni, illetve az AF is véleményem szerint sokszor hibázik, egypontos AF esetén is.
Azt csinálja, hogy megtalálja a fókuszt (félig nyomom a gombot és tartom), megnyomom teljesen az expo gombot, elkészül a kép. Mechanikus zár esetén ugrik egyet a kép valamely irányba, és mosott lesz az eredmény (jó fények között is, pl. 300mm-en 1/250 vagy 1/125-öt használ a gép), elektronikus zár esetén kicsit jobb a helyzet, de a kép akkor is ugrik, 5-10% között valamely irányba.
Közeli alany esetében (2-3 méteren belüli) megint csak jobb a helyzet, fél kézzel tartva a gépet, elektronikus zár esetén használható képeket lehet készíteni.
Nem mondanám felhasználói hibának, mert a Panasonic OIS nem csinál SOSEM ilyet, illetve pár éve már használok gépeket, gondom ilyen nem volt még.
Volt egy 18-55 VR obim, használtam D60-on, D80-on, szintén egyszer nem volt ilyen problémám vele.
A furcsa, hogy kikapcsolt VR-el előfordul mechanikus zár esetén hogy ugrik a kép kicsit. Elektronikus zár esetén "nem ér rá" ugrani. Szinte új gép, kicsit égő szerintem egy Nikon részéről hogy ilyet produkál.
Olvastam fórumon, hogy D850 meg ilyesmi vázakkal is, másnál is előfordult fenti jelenség, magyarul a VR csak hátráltatja a kézből fotózást, holott nem az lenne a célja...
#9 Ez egy MILC gép, nem DSLR.
Távolabbi apróbb (pl. madár az ágon, vagy valami nem sokkal nagyobb) témánál nem mindig ismeri fel mit is szeretnék fókuszban tudni.
Redőnyzár esetén viszont továbbra is mossa a képet 1-2 fé-el rövidebb záridő esetén már, VR-el. Elektronikus zárral normálisan tartva a gépet nincs gond (mégsincs), ma kipróbáltam. 297mm-t szépen tudja 1/30-al is akár. Ebben a borús időben mondjuk eleve nem tudom kipróbálni pl. 1/1000 esetén a különbséget a két zártípus képe között...
#10 nem azon van most a hangsúly...
Szóval ez a redőnyzár-probléma még aggaszt, de majd kipróbálom kisebb fókusztávon valamikor még rövid záridővel, ha úgy is gond van a képpel akkor biztos hogy valami hibás benne.
De azért írd csak meg az összes paramétert a rekeszértékkel együtt. Úgy tudok igazán képbe kerülni a helyzettel.
De van egy ötetem, hogy a hiba forrása te magad leszel, mert azért a 125ös záridót nem egyszerű kitartani 300mm-en vr ide vagy oda. A vr nem csodafegyver, nem úgy van az hogy akármit kitartasz csak azért, mert vr. Be van egyáltalán kapcsolva? Ha igen, akkor működik is?
Mégegy ötlet: Redőnyzár esetén máskor készül el a kép az expogomb megynomása után mint elektronikus zár esetén. Nincs kizárva, hogy a gép még a fotó elkészítésével foglalatoskodik, de te már húzod arréb a gépet, vagy lehet hogy pont az expogomb lenyomásával rázod be.
EXIF adatokkal párosított tesztképeket kérünk! A kioktató, beugató hangnemet tartsd meg magadnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!