Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Az alábbi esetben mi lehet a...

Az alábbi esetben mi lehet a hibaforrás?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Nikon vázzal (V1), Nikon VR objektívvel, mechanikus zárral egyszerűen nem lehet értelmes fotókat lőni, illetve az AF is véleményem szerint sokszor hibázik, egypontos AF esetén is.

Azt csinálja, hogy megtalálja a fókuszt (félig nyomom a gombot és tartom), megnyomom teljesen az expo gombot, elkészül a kép. Mechanikus zár esetén ugrik egyet a kép valamely irányba, és mosott lesz az eredmény (jó fények között is, pl. 300mm-en 1/250 vagy 1/125-öt használ a gép), elektronikus zár esetén kicsit jobb a helyzet, de a kép akkor is ugrik, 5-10% között valamely irányba.

Közeli alany esetében (2-3 méteren belüli) megint csak jobb a helyzet, fél kézzel tartva a gépet, elektronikus zár esetén használható képeket lehet készíteni.

Nem mondanám felhasználói hibának, mert a Panasonic OIS nem csinál SOSEM ilyet, illetve pár éve már használok gépeket, gondom ilyen nem volt még.

Volt egy 18-55 VR obim, használtam D60-on, D80-on, szintén egyszer nem volt ilyen problémám vele.

A furcsa, hogy kikapcsolt VR-el előfordul mechanikus zár esetén hogy ugrik a kép kicsit. Elektronikus zár esetén "nem ér rá" ugrani. Szinte új gép, kicsit égő szerintem egy Nikon részéről hogy ilyet produkál.

Olvastam fórumon, hogy D850 meg ilyesmi vázakkal is, másnál is előfordult fenti jelenség, magyarul a VR csak hátráltatja a kézből fotózást, holott nem az lenne a célja...

2022. dec. 21. 09:11
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
69%
Azert a reciprok szabályt ha figyelnéd, lehet, mas eredményt kapnál. Főleg fél kézzel tartva. Ezt nem is értem..
2022. dec. 21. 11:33
 2/13 A kérdező kommentje:

Elolvastad a kérdést kérlek?

VR mire való? Arra hogy "felrúgjuk" a reciprok szabályt. Ha bekapcsolt VR-el is 1/300-al kéne mindenhol fényképezni (jelen tele állásban), be is b*na, már elnézést.

2022. dec. 21. 12:50
 3/13 A kérdező kommentje:
Egyébként ha két kézzel kapaszkodom a gépbe se javul a dolog, mondom, elcsúszik a kép, és rendre mosott lesz. Két objektívvel is, leginkább mechanikus zár esetén.
2022. dec. 21. 12:51
 4/13 Mojjo ***** válasza:
80%

Próbáld ki állványon időzítővel, vagy ha nincs állványod, csak rakd le szilárd felületre, és nézd meg, úgy mi történik. Illetve VR ide vagy oda, próbálj mondjuk 1-2 Fé-vel a reciprokszabálynál rövidebb záridőt alkalmazni, hogy biztosak lehessünk benne, nem ott van-e a hiba.

Egyébként egyetlen márkánál sem létezik 100% gyáei hiba mentesség. És nem csak fényképezőknél, sehol. Ez nem ciki a Nikonnak, ez az élet része.

2022. dec. 21. 12:52
 5/13 Mojjo ***** válasza:
Természetesen a rövid záridős próbát kézből tartva értettem.
2022. dec. 21. 12:53
 6/13 A kérdező kommentje:
Rendben, megpróbálom, köszönöm a tippet. Jelentkezhetek az eredménnyel elemzésre majd? :)
2022. dec. 21. 13:43
 7/13 Mojjo ***** válasza:
Persze, írd le ide nyugodtan :)
2022. dec. 21. 14:15
 8/13 anonim ***** válasza:
Értem én, hogy VR, de annak az a celja, hogy a kezből fotózható zaridőt 3-4-5 ertekkel megnövelje. Fel kezzel lóbalva kell vagy 10 Fé plussz, azt meg nem tudja.
2022. dec. 21. 21:43
 9/13 anonim ***** válasza:
Középső fókuszponttal csinálj képeket keresőn keresztül és live view-ból is. Ha különbség van a live view javára, akkor egyértelmű, hogy el van állítódva az AF szenzor.
2022. dec. 21. 23:28
 10/13 anonim ***** válasza:
Mekkora rekeszértékkel dolgozom jópofa?
2022. dec. 22. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!