Mit jelent egy 18-55-ös objektív egy kompakt gép optikai zoomjára fordítva?

Figyelt kérdés
Teljesen kezdő vagyok, így nem teljesen értem ezt a jelzést. 30-35-szörös optikai zoom minimum kellene nekem egy kompakt gép mértékegysége szerint.
2022. nov. 18. 01:30
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
66%
Az 1200 mm azért annyi, mert kicsi a szenzor. De igen, jó fényviszonyok között lehet vele használható képet készíteni.
2022. nov. 18. 10:37
 12/23 A kérdező kommentje:
Köszi! Amatőrként jobban járok ezzel madárfotózásnál, mint mondjuk egy belépőkategóriás canon eos 100d-el az alap 18-55-ös objektívvel?
2022. nov. 18. 11:26
 13/23 Mojjo ***** válasza:
100%
@12: Ahogy már volt róla szó, a 18-55 alkalmatlan madárfotózásra. Max egy plüss papagályt tudsz vele lefotózni. De akkor kompakt gép fogalmakkal leírva, hogy szemléletes legyen a 18-55 az 3x, azaz háromszoros optikai zoomot jelent és ez kb megfelel egy átlag komoakt/bridge 3x zoomjának.
2022. nov. 18. 11:32
 14/23 Mojjo ***** válasza:
100%
De hogy tiszta legyen a kép: a kinézett ultrazoomos bridge géppel is csak verőfényes napsütésben van esélyed elfogadható képeket csinálni.
2022. nov. 18. 11:39
 15/23 anonim ***** válasza:
66%

Utolsó kép kemény...

[link]

2022. nov. 18. 11:41
 16/23 Mojjo ***** válasza:
66%

@15: Az szép... hát igen, lehet még verőfényes napsütésben sem alkalmas egy ultrazoom bridge ilyesmire.

@Kérdező: a helyzet az, hogy a madárfotózás a legdrágább és leginkább felszerelés igényes válfajai közé tartozik a fotózásnak. Az 1200mm normális minőségben sok millió forintért érhető el. Mondjuk most megnéztem hasraütésszerint Nikon Z vonalon mit kellene leszurkolni hozzá:

- 600mm objektív, 7 millió huf: [link]

- 2x telekonverter 300 ezer huf: [link]

- Egy alapabb váz 900 ezer HUF: [link]

(lehetne 2,5 millióért és el is kélne komolyabb madarászáshoz)

Összesen 8,1 millió forint és ez bőven mehetne feljebb.

Ehhez képest fontold meg, mennyiért juthatsz hozzá ahhoz a bridgehez. Na, pont annyira lehet tőle számítani.

2022. nov. 18. 11:55
 17/23 anonim ***** válasza:
66%

Itt van pár fotó, ami ezzel a géppel készült:

[link]

[link]

[link]

Amint látod a madár faja felismerhető, de a finom részletek nem látszanak, ahhoz sokkal mélyebben a zsebbe kell nyúlni.

Felhős időben már emelni kell az ISO-t vagy a záridőt, zajos lesz vagy könnyen bemozdul a kép.

2022. nov. 18. 11:56
 18/23 anonim ***** válasza:
35%
Kérdező, ahogy a #12-ben feltetted ezt a kérdést, abból világos, hogy az előtte levő hozzászólásokból semmit nem értettél.
2022. nov. 18. 12:04
 19/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat! Az az utolsó kép tényleg durva! :D Mondjuk a 17-es által linkeltek egész korrektek, bár nem tudom, milyen zoomon készültek.

Persze, értem, nem is profin akarom csinálni, inkább csak minél több fajt lekapni, meg ilyesmi. 40-50 méter magas fák tetején ücsörgő 10 centis madarak korrekten felismerhető módon már megfelelne, mert ezt nem tudtam megcsinálni az előző kis kompakt gépemmel (Ami ez volt: [link]

Nem annyira baj, ha a finom részletek nem látszanak. Az előző gépemhez képest azért észrevehető előrelépés lenne?

2022. nov. 18. 12:07
 20/23 anonim ***** válasza:
66%

"bár nem tudom, milyen zoomon készültek."

Bocsi.

[link]

Itt látszik.

A kisebb (1 / 2/3") szenzor miatt 215 mm felel meg az 1200 mm-nek, azaz a végállásnak.

A 15-ös képe nem teljesen korrekt összehasonlítás, mert az egy vágott kép, az eredeti kicsiben mellette látható.

2022. nov. 18. 12:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!