Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Nikon d3200 autófókusz hiba...

Nikon d3200 autófókusz hiba ezért?

Figyelt kérdés

Nem működik egy ideje az autófókusz.

Észrevettem, hogy DSLR szenzoron van egy kis szöszmösz és még pár apró porszem.

Ez lehet az oka a hibának?

Hogyan távolítsam el a szennyeződést?

2021. dec. 26. 02:38
 1/10 anonim ***** válasza:
75%

Nem árt az érzékelőt tisztán tartani, mert a képeken látszódhat (főleg világos háttérnél, nagy mélységélességgel). Viszont a DSLR nem a szenzort használja AF-hez, hanem a tükör mögötti segédtükrön található AF szenzort. Előbb élességet állít, aztán felnyílik a tükör és utána exponál.

Ha a tükör vagy az AF szenzor koszos, az befolyásolja az AF-et, de a képérzékelő tisztasága nem.

Ha nem működik az AF, az vagy azért van, mert az AF/MF kapcsolót véletlenül átkapcsoltad (Nikonnál előfordul, hogy nem csak az objektív oldalán, hanem a gép oldalán is van egy AF/MF kapcsoló. Esetleg a kapcsoló vagy az AF motor meghibásodása miatt is elromolhat az AF. Ha ezek egyike sem magyarázat, akkor a bajonetten levő érintkezőket is érdemes megtisztítani, az érzékelők koszolódása is zavarhatja az AF vezérlés jelátvitelét.

2021. dec. 26. 10:17
 2/10 A kérdező kommentje:

A motorhang ami régen volt az nem hallatszik most. Szóval lehet az is.

Mennyibe kerül annak a javítása?

2021. dec. 26. 14:05
 3/10 A kérdező kommentje:
Itt egy kép. [link]
2021. dec. 26. 14:14
 4/10 A kérdező kommentje:
Ezen jobban látszik [link]
2021. dec. 26. 14:18
 5/10 anonim ***** válasza:

Ez a képeken nem a szenzor, hanem a tükör.

A szenzor a tükör mögött található redőnyzár mögött van és csak akkor látszik, ha a tükröt felhajtod, a redőnyzárat kinyitod. Normál esetben csak exponáláskor látható (ha a menüben be van kapcsolva, hogy objektív nélkül is exponáljon a gép), vagy ha a menüben az érzékelő tisztítás módot bekapcsolod, hogy hozzá lehessen férni a szenzorhoz az érzékelő tisztítása érdekében - de inkább ne csinálj ilyet!

Ezeket a kis szöszöket legjobb egyszerű körtepumpával lefújni. Úgy nem érsz hozzá a tükörhöz és se összekoszolni, se megkarcolni nem tudod. Körte pumpát árulnak fotós boltokban is, de a legtöbb gyógyszertárban is kapható több féle méretben. Érdemes nagyobb méretűt venni, az erősebben fúj.

NE!! használj számítógépek tisztításához árult sűrített levegőt, mert abban lehetnek olaj szennyeződések, amik lerakódhatnak az üvegen és többet árthatsz vele, mint használsz.

2021. dec. 26. 16:14
 6/10 anonim ***** válasza:

Az AF hibát biztosan nem a szösz okozza, mert az legfeljebb zavarni tudná az AF-et, ami pont, hogy több AF működést eredményez. Ha kosz miatt nem látja rendesen, hogy mi éles, akkor épp hogy nem megáll az AF, hanem aktívabban keresi az objektív az élességet. Mivel nem/nehezen találja meg, ezért vadul jár az objektív az élességállítási tartományon ide-oda.

Az, hogy egyáltalán nem megy az AF motor pont azt jelzi, hogy egyáltalán nem működik az AF. A kérdés az, hogy csak át van kapcsolva az AF/MF kapcsoló, vagyis nem is kéne neki működnie. Ez nem gép hiba, hanem felhasználói.

Kimondottan gyakran előfordul, hogy az AF/MF (vagy néha csak A/M) feliratú kapcsolót táskába helyezéskor valami véletlenül átkapcsolja. Én általában ragasztó szalaggal le is szoktam ragasztani, hogy ne forduljon elő.

A netes képeken úgy látom, a Nikon D3200-nál nincs a vázon másik AF/MF kapcsoló, csak a komolyabb gépeken szokás, így ilyet valószínűleg nem kell keresned. Nézd meg az objektíven a kapcsolót, hogy milyen állásban van!

Ha van másik géped, vagy másik objektíved, akkor érdemes megnézni, hogy ugyanaz az objektív másik gépen, illetve másik objektív ugyanazon a gépen működik-e, így lehet szűkíteni a kört, hogy vajon mivel lehet probléma.

HA kell javítani, akkor az árat nagyban befolyásolja, hogy mi okozza a hibát és mennyire nehéz/költséges javítani. Lehet gond magával az AF motorral, a vezérlését továbbító kábellel, a gépben az AF szenzorral, vagy akár a gép elektronikájával is. De egyáltalán nem biztos, hogy komoly (vagy bármi) gond van.

Egyelőre szűrjük ki a kiszűrhető problémákat: nézd meg a kapcsolót, hogy áll, mert ez a leggyakoribb felhasználói probléma, hogy véletlenül átkapcsolódott.

2021. dec. 26. 16:33
 7/10 A kérdező kommentje:
Igen ennél a típusnál csak az objektíven van kapcsoló. Azt már tettem manuálisra és viszakapcsoltam automatára is.Visszaállítottam gyárira a beállításokat de nem használt.
2021. dec. 26. 16:52
 8/10 A kérdező kommentje:

Felnyitattam a tükröt, szabad szemmel nem láttam semmilyen szennyeződést.

Sajnos nincsen másik objektíven hozzá, nem tudom mi baja lehet. Manuálisan jól működik. A képek minősége nem romlott.

2021. dec. 26. 17:04
 9/10 anonim ***** válasza:
Menüben nem kapcsoltad manual fokuszra? (ha van neki olyanja)
2021. dec. 27. 15:22
 10/10 anonim ***** válasza:

Ne keress tovább szennyeződést, mert ha van, akkor sem okoz olyat, hogy egyáltalán nem működik az AF. Mint már írtam, ha kosz zavarja az AF-et, akkor amiatt többet fog működni az AF, mivel folyamatosan keresi az élességet, csak nem találja.

Ha egyáltalán nem megy az AF, az vagy azt jelenti, hogy kikapcsoltad, vagy meghibásodott.

Ha neked nincsen másik objektíved, akkor keress olyat, akinek hasonló gépe/objektíve van és próbáld ki az övével!

Érdemes az ismerősök között körbe kérdezni, hogy kinek van szintén Nikon DSLR-je. Ha barátok/ismerősök/rokonok között nincs, akkor esetleg, ha van a településeden fotó szakkör, vagy akár hivatásos fotós, vagy fotós/műszaki bolt, akkor akár őket ismeretlenül is meg lehet keresni vele, hogy akad-e náluk Nikon objektív. Egy ilyen kipróbálással esetleg akár egy boltba is bemehetsz.

Ha a gyári beállításokat már visszaállítottad és teljesen automata módban is próbáltad és ugyanúgy nem változott, hogy működik-e az AF, akkor sajnos kizártnak tekinthető, hogy menü beállítás ezt befolyásolni fogja.

Az AF kapcsolóval lehet még értelme esetleg kísérletezni, hogy ide-oda kapcsolgatod, hátha egyszer csak visszakapcsol - ha a kapcsoló ment tönkre, vagy esetleg csak kontakt hibás, az véletlenszerűen is változhat valamennyit.

Mást nem nagyon tehetsz.

2021. dec. 27. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!