Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Nikon D750 autófókusz hiba (?)

ByRoT kérdése:

Nikon D750 autófókusz hiba (?)

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Fotósok segítségét szeretném kérni olyan témában, hogy a feleségemnek van egy Nikon D750-es gépe, ha jól tudom 2016-os gyártási évvel.

Mikor megvette a gépet, az autófókusz működött neki, aztán "elszállt".

Az obi amivel próbálta egy AF-S Micro Nikkor 40mm 1:2,8G ezzel nem működött az AF, vannak még obijai de azoknak nem tudom a paramétereit, elvileg AF-S-es mindegyik, azokkal se megy, volt egy Workshoppon (Aurora Minna WS ha valakinek ez mondd valamit) ott egy komolyabb Obival is próbálták azzal se ment, ott azt tanácsolták neki, hogy küldje el a Nikon szervízbe. Ez megtörtént, ott azt írták vissza, hogy nekik működik rendesen a gép, esetleg nem kompatibilis obival próbálta, azért nem működhetett, vagy beállítás, de a neten kutatva elméletbe ezekkel az Obikkal kompatibilis a gép. Külföldi fórumokon kutatva nem egyedi eset ez, hogy eldobja az autofocust a gép, másoknak is volt ilyen, ott olyanokat olvastam, hogy valaki a rendszer beállításokat állította vissza, mindent a gyárira, az hozta helyre, valaki batteryt cserélt erősebbre (ebbe 1900 mAh-s van gyárilag).

Érdekes a dolog, mert nem is hajtja meg a motort a gép, az Obi csak van rajta így, nem csinál semmit.

Nem is akarom tovább szaporítani a szót, mert sajna én nem igen értek ehhez, feleségem fotózik egy ideje, de eddig hobbi szinten, most kezdte nagyobba, hogy vannak munkái is, ezért is vette ezt a gépet is, van egy másik Nikonja egy régebbi, azzal működnek az Obik, szóval azt nem hinném, hogy az Obi a rossz.

Konkrét kérdés a sztori leírása után az, hogy hol tudjuk ebben a modellben megtalálni a tejes rendszer visszaállítást, mert amiket találtunk, azokra ha rámegyünk, hogy "igen" nem történik semmi, videókba pedig ilyenkor kér egy megerősítést (nem D750-es videókba csak szimplán Nikon gépeknél néztem, ennél konkrétan nem találtam) és lehet, hogy már össze vissza van beállítgatva, amivel pont hogy gátoljuk az AF működését.

Érdekesség annyi, hogy az a kis kapcsoló amivel az AF és az M között lehet váltani (AF-re van kapcsolva) az egy gomb is egybe, de ha azt megnyomjuk, nem történik semmi, pedig olyan D750-es tutorialt találtam, amin azt nyomják meg és az Info gombot, és akkor kijön egy ablak, na nálunk semmi nem jön ki.

Kicsit tömör, próbáltam leírni minden tapasztalatot, hátha valakinek ebből lejön, hogy mi lehet a hiba. A Nikon szervízbe olyan szinten azért megbíznék, hogy ha kipróbálták és működik, akkor azt tényleg ki is próbálták nem csak rámondták, plusz ők ténylegesen értenek is a géphez.

Köszi előre is a válaszokat, hátha tudunk valamit előre lendíteni az ügyön :)

2020. okt. 1. 23:36
 1/7 anonim ***** válasza:

Ezeket próbáltátok már?

[link]

2020. okt. 2. 01:17
 2/7 A kérdező kommentje:

Igen, ezt a külföldi oldalt már csekkoltam.

Várom a további válaszokat, köszi :)

2020. okt. 2. 07:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Az ugye megvan, hogy az AF-S objektívekben van beépített fókuszmotor, így a váz fókuszmotorjára nincs szükség?

Mind a vázon lévő kapcsolót, mind az objektíven lévőt AF (vagy A vagy akármi a neve) azaz autófókusz módba kell kapcsolni.

Ha a vázon lévő AF/M kapcsoló közepén lévő gombot lenyomod ÉS NYOMVA TARTOD, akkor tudod a hüvelykujjadnál lévő tárcsával a fókuszmódokat váltani (ezt csak mellékesen említem, nincs köze ahhoz, működik-e az autófókusz).

Mondjuk nem egyértelmű számomra mi is történik amikor fókuszálni próbálsz. A piros kis négyzet megjelenik a viewfinderben, ahova fókuszálnia kéne, de nem is próbálkozik, jól értem?

Alapbeállítások:

[link]

Így próbáltad már?

2020. okt. 2. 08:36
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi a guide-ot ezt az oldalt nem ismeretem még.

Na most a reseteket megcsináltam, de amit az oldalon factory resetnek hív, hogy tartsam lenyomva a +--gombot meg az ISO-gombot 2 sec-ig na az nem működik, egyszerre lenyomom őket, aztán tartottam úgy kb 5 percig is nem történt semmi... valamit rosszul csináltam?

A viewfinderben megjelenik a négyzet középen de fekete és nem piros.

Vagyis a fókuszig else jut ez az egész. Láttam videókba én is, hogy ennek pirosan megkéne jelennie, befókuszál, majd ha fényképezünk, akkor az obi fordul egyet az obi kis kijelzőjén látszik is a mozgás.

Na nekünk ezek a dolgok teljesen kimaradnak.

Már azon is gondolkodom, hogy rosszul raknánk fel az obit, de azt nem hiszem, szépen a helyére pattan... ha kézzel mozgatom az elején a lencsét akk kézzel tudok fókuszálni vele.

Pár képet felraktam, hogy megtudjátok kukkantani, info menü, obi és váz AF gomb bekapcsról, meg a belső kamera kép hátha ezek után tudunk alamit előre lépni:

[link]

[link]

[link]

2020. okt. 2. 15:13
 5/7 anonim ***** válasza:

Az AF kapcsolók jól állnak.

Ha tudtok nyomtatni, akkor a legutolsó oldalt nyomtassátok ki és kb. 45°-os szögből fényképezzétek le tág rekesszel a középső vonalra fókuszálva (középső fókuszponttal):

[link]

Ha tényleg fókuszhibás a váz, akkor látszódni fog a fényképen és lehet mellékelni a képet a szerviznek is.

> "A viewfinderben megjelenik a négyzet középen de fekete és nem piros."

Ez lehet beállítás kérdése is. Nem mindenki szereti, ha fókuszáláskor pirosra vált. De ha ez a gyanú, akkor esetleg még arra lehet gondolni, hogy valaki megviccelt és ún. back-button focusing-ra állította át a vázat (reset megoldja), tehát, hogy a fókuszálás nem az exponálógombbal történik, hanem az egyik hátsó gombbal.

Megjegyzem, ha workshopon nem találták meg a hiba okát, akkor nem hiszem, hogy user error lenne. Eleve a feleségedről sem gondolom, hogy amatőr lenne hozzá, mert akkor nem ilyen vázzal rohangálna. :)

2020. okt. 3. 00:54
 6/7 anonim ***** válasza:
Vissza kéne vinni a servicébe a gépet két különböző jelű objektívvel...
2020. okt. 3. 12:11
 7/7 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszi a válaszokat, próbáltunk mindent, nem működik a dolog továbbra sem.

Ahogy az utolsó válaszoló írta, jövő héten Budapestre visszük a gépet a Nikon szervizbe, személyesen. Aztán ott reméljük ténylegesen választ kapunk a kérdésre :)

Köszi mindenkinek a segítséget!

2020. okt. 3. 17:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!