Miért nem fényképez a gép autofókusz módban, mi lett vele hirtelen?
Van egy Nikon D40-es gépem, amivel a mai napig semmi baj nem volt, az objektívet és a gépet sem érte semmi ütés.
Azonban ahogy tekergettem a módok között, állítgattam az ISO értéket, stb. hirtelen "elfelejtett" autofókusz módban fotózni.
Kattan, de nem fókuszál és nem fényképez...ellenben manuálban már igen.
Nem értem, a fókuszt nem állítottam át pedig sehol, semmilyen módban, mindenhol autora van állítva.
Mi lehet vele?
mit értesz azalatt, hogy "kattan, de nem fókuszál és nem fényképez"? mi és hol kattan, ha nem fényképez?
egy ilyen gépnél sok minden beállítás függő. ha nem ismered a beállításokat és a gép használatát, akkor normál viselkedési módokat is könnyen hibának értékelhetsz.
például be lehet állítani, hogy ha nem éles a téma, akkor ne exponáljon. ha túl közeli dolgokra próbálsz fókuszálni és nem talál élességet, akkor előfordulhat, hogy emiatt nem exponál.
viszont ez a gép nem kéne, hogy kattanjon, ha nem fényképez.
lehet a gépben tükörfelcsapás/mirror lockup üzemmód, amivel első exponáló gomb lenyomásra nem fényképez, csak a tükröt csapja fel és csak a következő gombnyomásra fényképez.
az se mindegy, hogy milyen módban próbálkozol és nem megy. ha manuális vagy félautomata módokban van gondod a gép műlödésével, akkor kapcsold át teljesen automata módba, ilyenkor a legtöbb beállítást a gép magától állítja, így ami csak beállítás miatt nem működik, jó esélyel működni fog, mert ebben a módban a gép felülbírálja. így könnyen meggyőződhetsz róla, hogy meghibásodás van, vagy más a gond.
ezen kívül érdemes lehet elvinni legalább egy fényképezőgép boltba, vagy méginkább szervizbe, ahol meg tudják nézni, hogy van-e valami baja, vagy csak te állítottál el valamit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!