Mikor lesz valaki fotós?

Figyelt kérdés
Megy a vita erről egy fórumon. Szóval ki számít fotósnak? Az egyik oldal azt mondja, bárki fotós akinek van kamerája és használja azzal a céllal, hogy képet csináljon, a többi már csak elitizmus és saját vélemény. Ezt arra mondták, hogy én szerintem nem lesz attól valaki fotós, hogy van egy kamerás mobil a zsebében. Szóval nem is a vita részletei a lényegesek, hanem a kérdésem, hogy mi határoz meg egy fotóst? Mitől lesz valaki fényképész? Tényleg annyi lenne amit ők mondanak? Tökmindegy van e papír vagy tudás mögötte?
2021. dec. 5. 20:40
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem ha abbol el akkor fotos. Am meg csak szeret fenykepezgetni.. 🤷‍♂️
2021. dec. 5. 20:48
 2/14 anonim ***** válasza:
57%

Fotós az, aki elvégzett egy ilyen szakképzést, tanult Photoshopot, Lightroomot meg ilyen alapvető(és ma már 1000 meg 1 féle mindent is tudó) szoftverek kezelését ÉS mindezekből lerakott egy nagyon összetett, komplex vizsgát, aminek nyilván része a hogyan fényképezzünk ezt, azt, amazt (mindent is - virágot, kutyát, portrét, rovart), és - ami mindennél fontosabb - ebből vizsgát tett(aminek nyilván van egy követelményrendszere, azaz úgy biztos nem lehet letenni, hogy bemész az utcáról, és 3-4-5 óra múlva már fotós szakképzettséggel is rendelkezel.

Mindenki más - készítsen akármilyen jó képeket is készítsen - meg maximum hobbifotós.

Aki pedig ilyen végzettséget szerez, az szerintem akár a nagyzolósnak, fellengzősnek hangzó fotográfus kifejezést is használhatja saját magára.

2021. dec. 5. 21:05
 3/14 anonim ***** válasza:
80%

Ki sofőr?

Béla bácsi aki hetente egyszer megy a teszkóba a suzukival farhátért?

Vagy a kamionos, buszsofőr aki 4 millió km-t tolt le eddig 2 földrészen balesetmentesen és GKI, PÁV, 102, stb papírjai vannak?

Ki a pék? Anyám aki jól süt kenyeret?

Vagy a pék aki naponta több100 kenyeret süt?

Ki a zenész? Demjén Ferenc? Vagy a gázcseretelepes Pista aki hétvégente a kocsa sarkában szintetizárotozik?

Szerintem az akinek a szakmája a fotózás, az akinek van hozzá iskolai végzettsége, akinek az a munkája, abból él meg hogy fotóz. Nekem hiába van itthon 2 tükrös gépem is obiparkkal, csak hobbista vagyok, bár kétshake kívül végig tudok fotózni egy kisebb esküvőt ha megkérnek.

2021. dec. 5. 21:17
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm, örülök hogy velem értenek egyet itt. Nagyon jó és hasznos megfogalmazás a kettes és hármas válasz is. Én is ezen a véleményen vagyok kb, ezt mondtam el, de lehurrogtak, hogy elitista vagyok, és mindenki fotós aki képeket csinál 🤷‍♂️. Hát ez van.
2021. dec. 5. 21:42
 5/14 anonim ***** válasza:

"mindenki fotós aki képeket csinál"

Hát nem. Aki nem érti mit csinál, nem érti az éppen használt gép működését, a fizikát és az utófeldolgozásban sincs semmiféle ismerete, csak rányomja az tuomata filtert az nem fotós.

2021. dec. 5. 22:24
 6/14 anonim ***** válasza:

Na kapóra is jött egy kérdés :D

https://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-..

aszongyan hogyan csinál ilyen képet. Hát a fotós - mivel szakmabeli mindjárt tudna mondani néhány módszert hogyan csinálná. A kérdező meg - mivel nem fotós fogalmatlan. Pedig biztos van telefonja és fotózik vele. És mégsem fotós!

2021. dec. 5. 22:45
 7/14 A kérdező kommentje:
Egyetértek. Erre viszont azt mondta az egyik kommentelő, hogy ő is fotós, csak béna fotós.
2021. dec. 5. 23:42
 8/14 anonim ***** válasza:

Hát, én pont ellenkezőleg gondolom. Akinek van OKJ vizsgája, az fényképész szakmunkás (ez nagyon röhejes ez a "nagyon összetett, komplex vizsga", ez egy középfokú képzés, az esztergályos bonyolultabb). Aki meg olyan képet tud fotózni, amelyiknek mondanivalója van, az fotós. Fotós Keleti Éva, meg az volt Koncz Zsuzsa. Alapfy Attila is, bár őneki volt szakmunkásbizonyítvénya is. :) Balla Demeter is, bár ő elektroműszerész volt. :D Reismann János is, aki a fotózást csak főiskolai szinten tanulta. :D Lőrinczy György, aki állatorvostudományi egyetemre járt. :D Baricz Katalin, na, őneki is van fényképész szakmunkás végzettsége. Homoki Nagy Istvánnak jogász végzettsége volt. Brassai főreáliskolát végzett, majd képzőművészetet tanult. Capa meg újságírást. André de Dienes önképezte magát. André Kertész... Ata Kandó...

Szóval ezen kérdés oltári nagy ostobaság. Mint a profi szón rugózni.

2021. dec. 6. 12:48
 9/14 anonim ***** válasza:
A fotós az egy szakmának a megnevezése, tehát ha van róla papírja, hogy sikeresen elvégzett ilyen képzést, akkor ő bizony fotós, akármilyen sz.r vagy jó képet csinál. Sőt, ha már hencegni szeretne, akkor azt is mondhatja, hogy profi fotós, hiszen papírja van róla, ez a szakmája. A profi azt jelenti, hogy professzionális, tehát szakmai személy, akinek papírja van róla. Ugye milyen érdekes? Ezek csak szavak, kár ilyen hülyeségeket belelátni, hogy csak az fotós, aki jó képeket csinál... Minden fotós csinált már értékelhetetlen képet, akkor ő most egyszerre fotós is meg nem is? Hagyjuk már.
2021. dec. 6. 19:04
 10/14 anonim ***** válasza:

"A profi azt jelenti, hogy professzionális, tehát szakmai személy, akinek papírja van róla."

Dehogy csak azt jelenti. Jelenti az a magas színvonalút is. Erre akartam utalni, hogy annak is több jelentése van, mint a fotósnak. De hát ha túl bonyolult volt a közlés...

"Minden fotós csinált már értékelhetetlen képet"

Ezt mekkora hülyeség ide írni... Senkit sem az elrontott képei alapján ítélnek meg.

2021. dec. 7. 08:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!