Tudnátok segíteni? Kezdő analóg fotós vagyok! Please help!
Szeretnék beszerezni egy analóg fényképezőgépet és már találtam is egyet, aminek tetszenek a fotói.
Viszont lenne pár kérdésem az analóg fotózással kapcsolatban.
Mit jelent pontosan a negatív film? Mert ez nem tiszta még annyira.
Általában mennyit lehet fotózni egy filmtekerccsel? Vagy ez a tekercs nagyságától függ?
Minden filmes fényképezőbe ugyanakkora szabványú film kell, vagy meg van adva külön-külön mindre, hogy melyikbe milyen nagyságú film jó?
Előhivatásnál mi lesz a különbség ha simán vagy nagyítva scanneltetem be a képeket?
Hol érdemes filmet venni Budapesten?
Előre köszönöm szépen a válaszokat, nagyon sokat segítenétek vele!!!
Akkor sorban:
A negatív film az elterjedt filmtípus, amiről papírképet szoktak csinálni. Azért negatív, mert a fény hatására sötétedik a fényérzékeny anyag, így előhívás után negatív képet kapsz (ellentétben a diával, ami normál, pozitív képet készít) - erről tudsz a fotópapírra pozitív képet nagyítani...
Nem mimden gépbe ugyanolyan méretű film kell, devannak szabványok. A legelterjedtebb a 36 mm-es kisfilm, de professzionális célokra sok gép a 6 cm széles közepes mérteű filmre dolgozik, illetve egyes pocketgépek használtak ennél keskenyebb kazettákat.
A megszokott képméret 24*36 mm, egy filmre ebből általában 24 vagy 36 készülhet - de hyártottak 12 illetve 48 kockás filmeket is - de ez sincs mindig kőbe vésve, esetenként egy filmre ennél 1-2-vel több is ráférhet...
Előhívásnál pedig ha komolyan akarsz vele foglalkozni, akkor nem scanneled a negatívot, hanem rendesen nagyítod és előhívod...
Ma bárgyú nosztalgiával szokás az analóg fényképezésre gondolni, de hát éppúgy megvoltak abban is a kategóriák, mint a mai digitálisokban, voltak kisigényű gépek a sontagsreitereknek, voltak több szolgáltatást és minőséget nyújtó gépek komolyabb fotósoknak, meg profi gépek profiknak. Aztán van az objektív, amiről érdekes módon az analóg korszakban sokkal kevesebb szó esett, mert a képeket 6x9 cm-es papíron nézték, annál meg szinte mindegy volt (később 7x10 lett a legkisebb szabvány méret, aztán a 9x12 vagy 9x14, a 80-as évek végi bedugós fotóalbumok már ilyenek fogadására lettek kiképezve). A kiállításokra nevező amatőrnek persze nem volt mindegy az objektív, mert azért a 30x40 cm-es papírképen már több minden látszik. A kép minőségét viszont nagyban befolyásolta még a negatív és a papírkép hívási folyamata, ebből a tudományból ma már nem sok maradt ismételhető (felszerelés, film, papír és vegyszer választék hiánya), de szolgáltatásban meg sosem volt és ma sincs. Így ma a fotósok megjelenésében a kép, amihez büszkén írják, hogy analóg fotó, egy 60 évvel ezelőtti fotós szemében általában a "mi ez a szemét" kategóriát jelenti. Erre az értékelésre nem érdemes hajtani. :) Jobbnak lenni meg aránytalanul erőforrásigényes.
Hát csak a látószög szélesítése végett.
Nem vagyom fotós, szóval bocsi az offért, de annyira furcsa így olvasni ezt. :D Nem vagyok annyira öreg (31), és olyan fura látni, hogy olyanokról szól a kérdés, amit ha már felnőttként nem is, de gyerekként alapnak tekintettünk, filmtekercsek, mennyit vadásztuk az olyan tekercseket, amire többet lehet fotózni, hogy kibírja a nyaralást, aztán persze a 36 képből jó ha tíz volt használható... meg előhívás... basszus, mi még suliban tanultunk filmet előhívni! :D
Oké, most kicsit mégis öregnek érzem magam.
Kérdező, elárulod, hogy milyen gépet néztél? (Márka, típus, esetleg objektív, ha cserélhető objektívest.) Könnyebb lenne magyarázni neked.
Továbbá, iso-blende-záridő megy vagy az is idegen még?
"és már találtam is egyet, aminek tetszenek a fotói."
Maga a gép a legkevésbé meghatározó a kép minőségét, végső megjelenését illetően.
"Előhivatásnál mi lesz a különbség ha simán vagy nagyítva scanneltetem be a képeket?"
Mi az a simán meg a nagyítva szkennelés?
Többit leírták.
"Tudnátok segíteni? Kezdő analóg fotós vagyok!"
Haha, nem vagy fotós.
Tudunk segíteni: olvass még sokat. Főleg a fotózás alapjairól. A fotózás és a filmelőhívás nem ugyanaz, noha kapcsolódnak egymáshoz.
És a fotós fórumoktól sem kell megijedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!