Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Milyen objektívet vásároljak...

Milyen objektívet vásároljak kitobjektív után?

Figyelt kérdés

Úgy érzem hogy már kiaknáztam a kitobjektívben lévő lehetőségeket így szeretnék tovább lépni

Milyen objektívet ajánlotok nagyjából 200ezer forintos határig? Nikon D3500-as vázra lenne

Természetesen új és használt objektívet is szívesen vásárolok

Főbbként hobbi célra városban, kirándulások során használnám akár portrézásra is de leginkább tanácsot várok hogyan, hova érdemes tovább lépni

2021. márc. 21. 22:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

mint már írtam, szerintem nézd meg, hogy az eddigi képeid milyen értéken készültek általában, ez elég jó támpont lehet, hogy milyen gyűjtótávolságokra lehet szükséged.

próbálj meg egy darabig úgy fotózni, hogy a 18-55-öt csak 35 vagy csak 50 állásban használod. szimuláld a magad számára, hogy milyen, ha csak egy fix gyújtótávolság áll rendelkezsésedre és a többi állásban egyáltalán nem fényképezhetsz, mert egy fixszel fényképezni nagyon más életérzés és ez nem mindenkinek, nem minden féle helyzetben egyformán kellemes.

már csak a cserélgetés miatt sem, mert fixekkel a két külön gyújtótávolsággal fényképezés között minden alkalommal van egy objektív csere is. van olyan helyzet, amikor bele sem fér, hogy objektívet cserélj, mert vége a történésnek, mire cserélnél. sőt még ha két külön gépet használsz a két külön fix objektívhez, akkor is előfordulhat, hogy még a nyakadban lógó két gép között váltani sincs idő, mert lemaradsz a pillanatról. ilyenkor a zoom mindenképp hasznosabb, de minőségben kompromisszum.

másrészt meg ha a képeid mind 20 és 40 mm-en készültek, akkor nem biztos, hogy a 35 és 50-et érdemes választanod.

a jobb fényerővel viszont a mélységélesség is jóval kisebb lesz 1.8-on fényképezve, ami nem minden képnek és nem minden helyzetben áll egyformán jól. egy portrénál símán előfordulhat, hogy akinek a füle éles, annak a szeme már életlen. egy csoportképet, de még akár két embert sem fogsz 1.8-on fényképezni, mert csak egy valaki lesz éles, a többiek életlenek.

ha veszel is fixet, szerintem elsőre csak egyet vegyél és kezdj el hozzászokni, de nem árt, ha eleinte megtartod mellé a zoomot is, hogy vissza tudd tenni, ha mégis szükséged volna rá. aztán, ha már vannak tapasztaltaid a fényerős fix használatával, utána tudsz azokra támaszkodva tovább lépni.

mondjuk, ha a 18-55 mellé 35 és 50-et választasz, azzal pont a tele irányba nem bővítesz, csak a minőséget és a fényerőt javítod, miközben eddig azt mondtad, hogy az 55-öt kevésnek érzed.

2021. márc. 23. 15:01
 12/16 anonim ***** válasza:

11:

Annyit hozzateszek, hogy a viszonylag fényerős fixeknek nem csak a legnagyobb rekesz az előnyük, hanem mondjuk f/3.5-nél jobbak, mint a kit obi f/3.5-nél. Az olcsó zoomokkal sokszor azért rekeszelünk, főleg a két végén, mert különben életlenek lennének a szélek. Ha ugyanezt teszed a fix-el, akkor még mindig fényerő előnyben vagy a kit obihoz képest.

2021. márc. 23. 15:34
 13/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a tanácsaidat, próbálom megtartani őket, tényleg segítettél

De mivel sima fullframre való 50-et apscre teszem nem lesz crop?

2021. márc. 23. 15:39
 14/16 anonim ***** válasza:

#12 ezt én tudom, de a kérdező nem biztos, hogy tisztában van vele és ha tág rekeszen akarja mindig használni, akkor komoly meglepetések érhetik, ezért javasoltam, hogy mielőtt beleugrik, próbáljon tapasztalatokat szerezni.

kérdező:

a full frame objektívvel cropos gépen semmi gondod nem lesz. ebbe az irányba átjárhatóság van, csak fordítva nem.

FF objektív működik APSC gépen

APSC objektív korlátozottan, vagy egyáltalán nem működik FF gépen

APSC vázon minden objektívvel lesz crop, mivel az APSC gépben kisebb a szenzor, mint a full frame (FF) szenzor. a crop a te géped tulajdonsága, nem az objektíveké.

amelyik objektívet FF-re tervezték, az cropos gépen is FF képet rajzol, amiből a cropos váz csak croppolt képet használ. (ha úgy tetszik, feleslegesen jobb az objektív, mint az APSC géphez kéne).

a különbség ott van, hogy amelyik objektívet APSC gépre tervezték, az eleve nem is rajzol ki nagyobb kép kört, mint a cropos APSC szenzorhoz kell, így ha a cropos objektívet felteszed egy full frame gépre, akkor gyártótól és különféle megoldásoktól függően három féle dolog történhet:

vagy egy csonkított kör alakú képet, esetleg erősen sötétedő sarkokat (vignettálás) fog kirajzolni és bele kell vágnod, hogy használni tudd egy részét, vagy eleve átkapcsolja a full frame gépet cropos módba, hogy csak a croppolt képet készítse el - vagy a Canonnál pl. fizikailag fel sem tudod tenni a cropos objektívet full frame gépre.

2021. márc. 23. 17:01
 15/16 A kérdező kommentje:

Oké én ezt értem és tudom, azt is hogy fixet rekeszelve f/3,5 jobb lesz mint egy zoom f/3,5-ön de azért köszi:))

És bizotasan nem akarom mindig legtágabb rekeszen használni mert nincs szükség mindig olyan kis mélységélességre

És köszönöm, tudtam hogy működnek a kisebb szenzorok FF objektívvel és mivel az én vázam cropos ezért az 50mm-es Fullframre-re tervezett objektívbe bele fog croppolni

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, építő kritikákat:)

2021. márc. 23. 20:05
 16/16 anonim ***** válasza:

"Egyik probléma a 3,5-5,6os rekesz ami nem enged túl gyors záridőt ha nincs verőfényes napsütés"

Nem kell félni az ISO-tól...

"Tájképekhez" is rekeszelni kell, valamint az obik sem a legtágabb rekeszen a legélesebbek.

Ha csak a zoom hiányzik vegyél valami 18-200 ast és gyakorolj.

2021. márc. 25. 01:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!